ΑΘΗΝΑ
16:06
|
29.03.2023
Ο πέμπτος γύρος διαπραγμάτευσης αναμένεται την επόμενη βδομάδα καθώς η πρόδοος σημειώνεται, επί του παρόντος, αργά αλλά σταθερά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται από την ερχόμενη βδομάδα στη Βιέννη οι συνομιλίες εμπειρογνωμόνων και ανώτερων αξιωματούχων από ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα και Ιράν με στόχο τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης και την πλήρη εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Image

Ο Μιχαήλ Ουγιάνοφ που εκπροσωπεί τη Ρωσία στις έμμεσες συνομιλίες Αμερικανών και Ιρανών στη Βιέννη εκτίμησε πως καταγράφεται πρόοδος καθώς οι δύο βασικές πλευρές συμφώνησαν, σήμερα κατά την πραγματοποίηση του τέταρτου γύρου συνομιλιών, την εντατικοποίηση της διαδικασίας και την παραμονή τους στη Βιέννη “όσο χρειαστεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία”.

Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί επανέλαβε πως οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ πως είναι έτοιμες να άρουν “τις περισσότερες” κυρώσεις δεν ικανοποιεί το Ιράν. Πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό δεδομένου του ιρανικού αιτήματος για πλήρη άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως και το Ιράν θα συμμορφωθεί πλήρως με τη διεθνή συμφωνία του 2015 μόλις ικανοποιηθούν τα αιτήματα της χώρας του.

Ο Αλαίν Ματόν, εκπρόσωπος διαπραγματευτών της ΕΕ που έχουν αναλάβει ρόλο μεσοβητή στις έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν στη Βιέννη, απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν και τι ακριβώς έχει ως τώρα συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές επιβεβαιώνοντας μόνον τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και την επόμενη βδομάδα.

Οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν στο ξενοδοχείο Γκραντ Οτέλ της Βιέννης ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου. Ένα μήνα μετά, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων αυξάνοντας τις πιθανότητες λύσης που θα εκτονώσει την ένταση και θα επιτρέψει την διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ επί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το Μάιο του 2018.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Κάρολος και η Καμίλα στο Βερολίνο

Γεγονότα και επιπτώσεις επιταχυνόμενων αλλαγών

Η Ουγγαρία εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λόγω κριτικής στις πολιτικές Όρμπαν

Η Σαουδική Αραβία στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα