ΑΘΗΝΑ
08:23
|
24.04.2024
Ο νεοναζί ηγέτης και συνιδρυτής των Proud Boys καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, καταβάλλοντας αποζημιώσεις στα θύματα της φασιστικής βίας στην Αμερική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πριν από μερικά χρόνια, τον Αύγουστο του 2017, η αντισυγκέντρωση της λευκής, υπερήφανης, νεοφασιστικής και συνάμα πολύ “αρρενωπής” Αμερικής στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια φάνταζε η ιδανική ευκαιρία για να σφυρηλατηθούν οι νέοι, ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στις διάφορες έως τότε περιθωριακές οργανώσεις της ακροδεξιάς στη χώρα. Η απομάκρυνση του ανδριάντα που αναπαριστούσε τον στρατηγό των Νοτίων, Ρόμπερτ Ε. Λι, θεωρήθηκε αιτία πολέμου για τους Αμερικανούς ακροδεξιούς που επιζητούσαν μια μεγάλη αφορμή για αιματηρή επίθεση στο αντιφασιστικό κίνημα. Προς τούτο, και όπως αποδείχθηκε αργότερα από τις δημόσιες δηλώσεις του, είχαν και την πολιτική κάλυψη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Όταν τα αυτοκίνητα των ακροδεξιών έπεσαν πάνω στο πλήθος των αντιφασιστών διαδηλωτών, με πρώτο εκείνο του καταδικασμένου σήμερα σε ισόβια δεσμά, Τζέιμς Φιλντς, που σκότωσε επιτόπου την ακτιβίστρια Χέδερ Χέιερ, ανάμεσα στους τραυματίες συγκεντρωμένους ήταν και ο καταγόμενος από το Οχάιο, Γουίλιαμ Μπερκ.

Αφού ανάρρωσε από τον τραυματισμό του, με τρία κατάγματα στο κεφάλι, το αριστερό πόδι και χέρι, και κλήθηκε να αντιμετωπίσει οξύ μετατραυματικό σοκ και κρίσεις κατάθλιψης, ο Μπερκ στράφηκε δικαστικά εναντίον εκείνου που θεωρούσε ότι αποτελεί τον ηθικό αυτουργό και τον ιθύνοντα νου πίσω από την αιματηρή ακροδεξιά βία στο Σάρλοτσβιλ: τον νεοναζί ηγέτη Ρίτσαρντ Σπένσερ. Ο Σπένσερ είναι γνωστός στους αναγνώστες του “Κοσμοδρομίου” καθώς στο παρελθόν έχουμε αναδείξει τον ρόλο του στην ίδρυση της ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης, Proud Boys και γενικότερα στην αναβίωση του ναζισμού σε αμερικανικό έδαφος. Ο 43χρονος δικηγόρος και δημοσιογράφος που εισηγήθηκε τον όρο της alt-right στις Ηνωμένες Πολιτείες και διακηρύσσει συνεχώς την πίστη του στην απόλυτη υπεροχή της λευκής φυλής, βρέθηκε αντιμέτωπος με σειρά μηνύσεων και αγωγών για τον συντονιστικό ρόλο που ο ίδιος διατυμπάνιζε ότι είχε στο Σάρλοτσβιλ μέσω της “δεξαμενής σκέψης” National Policy Institute (Ινστιτούτο Εθνικής Πολιτικής). Το think tank αποτελεί δημιούργημα του Σπένσερ και φιλοξενεί το σύνολο της αρθρογραφίας και των εκδηλώσεων στις οποίες πρωτοστατούν τα σημερινά παρακλάδια του αμερικανικού Ναζιστικού Κόμματος, της Κου Κλουξ Κλαν και εν μέρει πολλών τοπικών οργανώσεων των Proud Boys και των Oath Keepers.

Με βάση αυτή τη στενή σχέση, ο Μπερκ αντεπιτέθηκε νομικά στους ακροδεξιούς κακοποιούς και απαίτησε αστική αποζημίωση για σωματικές κακώσεις, ευθεία απειλή της ζωής και ηθική βλάβη καθώς και πλήρη κάλυψη των ιατρικών του εξόδων, τόσο από τον Σπένσερ και το Ινστιτούτο Εθνικής Πολιτικής όσο και από άλλους σεσημασμένους αρχηγούς και οργανώσεις της αμερικανικής ακροδεξιάς, όπως ο παλιός επικεφαλής της Κου Κλουξ Κλαν, Ντέιβιντ Ντιουκ και το Παραδοσιακό Εργατικό Κόμμα του οποίου σήμερα ηγείται. Τα δικαστήρια στο Οχάιο δικαίωσαν τον Μπερκ πριν από μερικές μέρες. Ο Ντιουκ και το Παραδοσιακό Εργατικό Κόμμα καλούνται να καταβάλουν 15.000 δολάρια. Ο Σπένσερ και το Ινστιτούτο, όμως, 2,4 εκατομμύρια δολάρια. Οι ιλιγγιώδεις διαφορές στις επιδικασμένες αποζημιώσεις οφείλονται στον ηγετικό ρόλο του Σπένσερ κατά τη διάρκεια των πολυήμερων διαδηλώσεων στο Σάρλοτσβιλ, ιδιότητα που ο νεοναζί διαφήμιζε σε κάθε ευκαιρία, είτε πριν είτε μετά τις συγκρούσεις και την επίθεση των ακροδεξιών, και στο γεγονός ότι ούτε ο ίδιος ούτε το Ινστιτούτο ευαρεστήθηκαν να εμφανιστούν και να παρασταθούν στην αίθουσα των δικαστηρίων για να υπερασπίσουν στοιχειωδώς εαυτόν, φυσικό και νομικό, με αποτέλεσμα να καταδικαστούν στην υπέρογκη αποζημίωση ερήμην.

Ο Μπερκ θα χρειαστεί να δείξει μεγάλη υπομονή και επιμονή για να εισπράξει την αποζημίωση που του επιδίκασε το δικαστήριο. Τυπικά, ο νεοναζί Σπένσερ εμφανίζεται τελείως αδέκαρος και το Ινστιτούτο του, ολοκληρωτικά απογυμνωμένο από περιουσιακά στοιχεία έπειτα από τις δικαστικές διαμάχες των τελευταίων ετών που ακολούθησαν το Σάρλοτσβιλ και αφορούσαν, σχεδόν όλες, αγωγές αποζημίωσης των θυμάτων της ακροδεξιάς και νεοναζιστικής βίας. Σε τέτοιο βαθμό έχει φτάσει φαινομενικά η προσωπική του χρεωκοπία, ώστε πέρυσι ο Σπένσερ εξαγόρασε τελευταία στιγμή την ποινή φυλάκισης 15 ημερών που του είχε επιβληθεί, επειδή δεν κατέβαλε τη διατροφή διαζυγίου στην πρώην γυναίκα του και τα παιδιά τους.

Παρόλα αυτά, ο 43χρονος νεοναζί και η οικογένεια του, από την πλευρά της μητέρας του, συνεχίζουν να λαμβάνουν σημαντικές ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις για τις αγροτικές φάρμες που διατηρούν στη Λουιζιάνα, ύψους περίπου δύο εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε χρόνο παραγωγής. Εκεί οι Σπένσερ καλλιεργούν βαμβάκι και καλαμπόκι, διαθέτουν μερικές εκατοντάδες εργαζόμενους, Αφροαμερικανούς και Ισπανόφωνους, με πενιχρούς μισθούς και απολαμβάνουν επιπλέον κέρδη της τάξης των 4,2 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.

Αν ο Μπερκ ψάχνει τα λεφτά του, μπορεί να τα αναζητήσει στις φάρμες της Λουιζιάνα και του αμερικανικού Νότου. Θα του δοθεί ίσως και η ευκαιρία να “απελευθερώσει” ορισμένους σύγχρονους σκλάβους από τη ναζιστική, εργοδοτική εκμετάλλευση ενός από τους πιο αποκρουστικούς και χυδαίους ανθρώπους της σημερινής αμερικανικής ακροδεξιάς. Όσο και αν αμφιβάλλουμε ορισμένοι για την αποτελεσματικότητα, την εγκυρότητα και τη δυναμική μιας αυστηρά θεσμικής αναμέτρησης με το ακροδεξιό τέρας στην Αμερική και τον κόσμο, οι διαδοχικές αποζημιώσεις που έχει κληθεί να καταβάλει ο Σπένσερ στους αντιφασίστες-θύματα της βίας στο Σάρλοτσβιλ δεν παύουν να είναι μια έμπρακτη δικαίωση των θυμάτων και μέθοδος αποδιοργάνωσης, οικονομικής και κοινωνικής, των ηγετών του νεοναζισμού.

Ο Σπένσερ πληρώνει πολύ ακριβά το Σάρλοτσβιλ και η αμερικανική δικαιοσύνη σωστά έχει επιδικάσει τόσο υψηλά ποσά στα θύματα της ρητορικής μίσους και αναθέρμανσης της ναζιστικής Weltanschauung. Αν βέβαια η ίδια δικαιοσύνη είχε φροντίσει αντίστοιχα να αποκαλύψει την ακριβή τοποθεσία της διαβόητης “φάρμας του Χίτλερ” στη Μινεσότα όπου ο Σπένσερ παραδίδει σεμινάρια ναζιστικής πολιτικής και στρατιωτικής εκπαίδευσης σε 80 “εκλεκτούς λευκούς” κάθε χρόνο και τον είχε ήδη οδηγήσει στη φυλακή για τα εγκλήματα τα οποία έχει ενθαρρύνει σε βάρος μαύρων, ισπανόφωνων και γυναικών με αποκορύφωμα το Σάρλοτσβιλ, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα και πιο δίκαια.  Περιοχή συνημμένων

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Ο καιρός σήμερα: Επιμένει η σκόνη, μποφόρ στο Αιγαίο

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα