ΑΘΗΝΑ
13:29
|
25.04.2024
30 προειδοποιητικές βολές μετά την προσέγγιση 13 σκαφών των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πλοίο της αμερικανικής ακτοφυλακής έριξε περίπου 30 προειδοποιητικά πυρά μετά την προσέγγιση 13 σκαφών των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) στο πλοίο αυτό και σε άλλα σκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στα Στενά του Ορμούζ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

“Νωρίτερα σήμερα μια μεγάλη ομάδα ταχύπλοων σκαφών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν πραγματοποίησαν επικίνδυνες και αντιεπαγγελματικές μανούβρες, έφτασαν σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από έξι αμερικανικά στρατιωτικά σκάφη που συνοδεύουν το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο “Τζόρτζια” και δεν συμμορφώθηκαν με τους κανόνες ασφαλείας που προβλέπει το διεθνές δίκαιο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι προηγήθηκε ραδιοεπικοινωνία και κόρνες πριν από τις 30 προειδοποιητικές βολές. Σύμφωνα με τον Πεντάγωνο μετά τον δεύτερο γύρο των προειδοποιητικών βολών τα ιρανικά σκάφη αποχώρησαν από τη θαλάσσια περιοχή.

Είναι το δεύτερο θερμό περιστατικό ανάμεσα σε πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ και του Ιράν σε διάστημα δύο εβδομάδων. Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο αμερικανικός Πέμπτος Στόλος είχε ανακοινώσει ότι ιρανικά σκάφη είχαν πλησιάσει σε απόσταση περίπου 26 μέτρων το περιπολικό σκάφος USS Firebolt κι ένα ακόμα αμερικανικό σκάφος στον Περσικό Κόλπο, βόρεια των Στενών του Ορμούζ.

Η νέα ένταση στα Στενά Ορμούζ σημειώνεται ενώ Αμερικανοί και Ιρανοί διαπραγματευτές συμμετέχουν σε ξεχωριστές συνομιλίες στη Βιέννη για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας που είχαν υπογράψει το 2015.

Η Τεχεράνη αναμένει να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις στους τομείς του πετρελαίου, των τραπεζών αλλά και σε άλλους κλάδου, καθώς και αυτές που αφορούν σε πρόσωπα της χώρας και θεσμικούς φορείς βάσει των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις συνομιλίες στη Βιέννη, με την Ουάσιγκτον όμως να κατεβάζει τις προσδοκίες για άμεση διευθέτηση του θέματος.

Επιβεβαιώνοντας επίσημα τα σχόλια Ιρανών αξιωματούχων, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να άρουν όλες τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και να επιστρέψουν στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) έπειτα από σχεδόν ένα μήνα διαπραγματεύσεων στη Βιέννη. “Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να άρουν τις κυρώσεις και να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία”, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, σε ομιλία του αργά το Σάββατο (8/5).

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Μελόνι: Η πτώση του φασισμού έθεσε τις βάσεις για την επιστροφή της δημοκρατίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα