ΑΘΗΝΑ
23:59
|
24.04.2024
Ο Ρουχανί δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να άρουν όλες τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και να επιστρέψουν στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιβεβαιώνοντας επίσημα τα σχόλια Ιρανών αξιωματούχων, ο πρόεδρος Ρουχάνι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να άρουν όλες τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και να επιστρέψουν στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) έπειτα από σχεδόν ένα μήνα διαπραγματεύσεων στη Βιέννη.

“Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να άρουν τις κυρώσεις και να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία”, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, σε ομιλία του αργά το Σάββατο (8/5).

Η άρση των κυρώσεων ήταν μια από τις τέσσερις κόκκινες γραμμές που έθετε το Ιράν στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης και η βασική προϋπόθεση από την ιρανική πλευρά προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τις ΗΠΑ, κάτι που και οι δύο ελπίζουν να επιτύχουν πριν από τις 18 Ιουνίου, όταν θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές Ιράν.


Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν καταγγέλθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018, όταν και οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς επιλέγοντας την επιβολή σκληρών κυρώσεων έναντι του Ιράν.

Μετά από αρκετές προειδοποιήσεις, ένα χρόνο αργότερα, το Ιράν ξεκίνησε να αποδεσμεύεται από τα συμφωνηθέντα σχετικά με το επιτρεπόμενο ποσοστό παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου. Φέτος και ως απάντηση στη δολοφονία του πυρηνικού φυσικού, Μοχσέν Φαχριζαντέχ ψήφισε νομοσχέδιογια την αύξηση του εμπλουτισμού του ουρανίου και τη διακοπή επιθεώρησης των πυρηνικών του εγκαταστάσεων από τον ΟΗΕ

Η Ουάσινγκτον είχει δηλώσει ότι αποτελεί “πυρηνικό εκβιασμό” του Ιράν η εκ νέου παραγωγή ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού”.

Η νέα διοίκηση του Μπάιντεν τελικά, δήλωσε την πρόθεσή της να επανέλθει στο JCPOA, αλλά επέμεινε σε μία επαναδιαπραγμάτευση που θα συμπεριελάμβανε και θέματα που δεν σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα.

Το Ιράν απέρριψε κατηγορηματικά το αμερικανικό αίτημα και στάθηκε ακλόνητο, παρά τις επιβαρυντικές οικονομικές κυρώσεις και τις επιπτώσεις τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Πηγή: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα