ΑΘΗΝΑ
13:29
|
25.04.2024
Οι 27 καλούν το Ιράν να απόσχει από περαιτέρω κλιμάκωση και να αντιστρέψει αυτή την πορεία δράσης χωρίς καθυστέρηση".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή του σχετικά με τον εμπλουτισμό του ουρανίου σε μεγαλύτερο ποσοστό και να δώσει στη διεθνή διπλωματία μια ευκαιρία να διασώσει την πυρηνική συμφωνία του 2015, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Η έναρξη εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό έως και 20% από το Ιράν στον Υπόγειο Σταθμό Εμπλουτισμού Καυσίμων του Φορντόβ… είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη και ένα ζήτημα βαθιάς ανησυχίας”, ανέφεραν οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες, Δευτέρα.

“Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η ενέργεια του Ιράν κινδυνεύει επίσης να υπονομεύσει τις προσπάθειες που είχαν σκοπό να οικοδομήσουν πάνω στην υφιστάμενη διπλωματική διαδικασία. Καλούμε το Ιράν να απόσχει από περαιτέρω κλιμάκωση και να αντιστρέψει αυτή την πορεία δράσης χωρίς καθυστέρηση”.

Το Ιράν ξεκίνησε να σχεδιάζει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20% στον υπόγειο σταθμό στο Φορντόβ την περασμένη εβδομάδα, ποσοστό εμπλουτισμού το οποίο είχε πετύχει η Τεχεράνη προτού καταλήξει στη συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις για τον περιορισμό των αμφιλεγόμενων πυρηνικών φιλοδοξιών της.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ουάσινγκτον είχει δηλώσει ότι αποτελεί “πυρηνικό εκβιασμό” η εκ νέου παραγωγή ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού σε ποσοστό καθαρότητας έως και 20% που ανακοινώθηκε στις 4/1 από την ιρανική κυβέρνηση.

Το Ιράν ψήφισε νομοσχέδιο, τον Δεκέμβριο για την αύξηση του εμπλουτισμού του ουρανίου και τη διακοπή επιθεώρησης των πυρηνικών του εγκαταστάσεων από τον ΟΗΕ ως απάντηση στη δολοφονία του πυρηνικού φυσικού, Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι δήλωσε από την πλευρά του στο πρακτορείο Reuters πως οι παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν έχουν στη διάθεσή τους εβδομάδες, και όχι μήνες, προκειμένου να διασώσουν την πυρηνική συμφωνία αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Φωτιά στη Λακωνία-Ρίψεις νερού και από εναέρια μέσα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα