ΑΘΗΝΑ
04:18
|
27.04.2024
Η μετοχή της Xiaomi σημείωσε άνοδο άνω του 6% στο Χονγκ Κονγκ, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει την κινεζική Xiaomi από τη “μαύρη λίστα” της κυβέρνησης, εξέλιξη που δίνει το “πράσινο φως” για μελλοντικές αμερικανικές επενδύσεις στην κινεζική εταιρεία κατασκευής “έξυπνων” τηλεφώνων.

Η μετοχή της Xiaomi σημείωσε άνοδο άνω του 6% στο Χονγκ Κονγκ, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δικαστικό έγγραφο, αναμένεται να συμφωνήσουν στην επίλυση της δικαστικής τους διαμάχης χωρίς περαιτέρω διεκδικήσεις, δίνοντας τέλος στην αντιπαράθεσή τους.

Η Xiaomi δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Το αμερικανικό υπουργείο Αμύνης, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, είχε κατηγορήσει την εταιρεία ότι αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας γιατί συνδέεται με τον κινεζικό στρατό. Στη συνέχεια την ενέταξε, μεταξύ άλλων εταιρειών, στη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον, απομονώνοντάς την από τις επενδύσεις της εγχώριας αγοράς. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εκδόσει τον Νοέμβριο του 2020 πρωτοφανή εκτελεστική εντολή που απέκλειε τις εταιρείες που συνεργάζονται με τον “Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας” από κάθε είδους επένδυση και συναλλαγή στις ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι η Κίνα χρηματοδοτεί μέσω αυτών των επενδύσεων την στρατιωτική της ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε απαγορεύσει στους Αμερικανούς να συνδιαλέγονται με δεκάδες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, ισχυριζόμενη ότι οι εταιρείες αυτές “υποχρεώνονται από το Πεκίνο να παρέχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών, διευκολύνοντας έτσι κατασκοπευτικούς σκοπούς”.

Η Xiaomi απάντησε στο “μπλόκο”, καταθέτοντας αγωγή σε βάρος της αμερικανικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας ως “παράνομη και αντισυνταγματική” την ένταξή της στη λίστα και αρνούμενη ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τον κινεζικό στρατό.

Τον Μάρτιο, υπό την νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, ομοσπονδιακός δικαστής παρεμπόδισε προσωρινά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων έναντι των κινεζικών εταιρειών που ήταν ενταγμένες στη λίστα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα