ΑΘΗΝΑ
18:52
|
25.04.2024
Ο Κωνσταντίνος Ζήλος “μπαίνει” στο τέμενος του Βοτανικού καθώς οι πιστοί βγαίνουν από το Ραμαζάνι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιδιαίτερα φορτισμένη είναι φέτος μία γιορτή του Σεκέρ Μπαϊράμ,  από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες της μουσουλμανικής θρησκείας. Οι εξελίξεις αρχικά στην ανατολική Ιερουσαλήμ με την απειλή εξώσεων για εκατοντάδες οικογένειες Παλαιστίνιων και η κλιμάκωση της συνοριακής βίας Ισραήλ – Γάζας τις τελευταίες ημέρες επηρεάζουν όλους πιστούς μουσουλμάνους ανά τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν οι φετινές ευχές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους μουσουλμάνους για το Σεκέρ Μπαϊράμ.

Στο μήνυμα του στο Twitter o Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: “Με την ευκαιρία του Eid Al-Fitr (Σεκέρ Μπαϊράμ) εύχομαι σε όλους τους μουσουλμάνους υγεία και ευτυχία. Η ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών, ο αμοιβαίος σεβασμός και η αλληλεγγύη, έχουν σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ”.

Την έναρξη του Μπαϊραμιού Eid Al-Fitr (Σεκέρ Μπαϊράμ) χαιρέτισε με ανάρτησή του στα social media και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας. “Ευχόμαστε χρόνια πολλά και χαρούμενο Μπαϊράμι στους Έλληνες μουσουλμάνους, όπως και στους μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο! Ειρήνη, ευτυχία και ευημερία σε όλους”,  έγραψε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. 

Στο τέμενος της Αθήνας στον Βοτανικό βρέθηκε σήμερα μαζί με τους πιστούς μουσουλμάνους της πρωτεύουσας ο φωτορεπόρτερ μας, Κωνσταντίνος Ζήλος.

Το Ραμαζάνι είναι θρησκευτική μουσουλμανική εορτή νηστείας. Αποτελεί ονομασία του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους, κατά τον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου οι κανόνες του να αποτελέσουν οδηγό της ζωής τους. Έτσι το Ραμαζάνι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους “πέντε στύλους” του Ισλάμ με χαρακτήρα υπακοής, εξιλασμού και προσευχής προς τον Θεό.

Σύμφωνα με τον κυλιόμενο χαρακτήρα που παρουσιάζει το αραβικό ημερολόγιο, κάθε χρόνο το Ραμαζάνι εορτάζεται κατά 10 ημέρες νωρίτερα του προηγουμένου έτους. Για το 2020, το Ραμαζάνι διαρκεί από τις 23 Απριλίου μέχρι τις 23 Μαΐου.

Το Ιντ αλ-φιτρ ή Σεκέρ Μπαϊράμ (το μπαϊράμι των γλυκών) ή Μικρό Μπαϊράμι είναι μουσουλμανική εορτή που γίνεται μετά το τέλος του μήνα Ραμαντάν, του ισλαμικού ιερού μήνα της νηστείας. Το ιντ είναι μια αραβική λέξη που σημαίνει “τον εορτασμό”, ενώ φιτρ σημαίνει “το τέλος της νηστείας” και συμβολίζει έτσι το τέλος της περιόδου νηστείας.

Η Ιντ αλ-φιτρ αρχίζει την ημέρα μετά το τέλος του Ραμαζανιού. Την ημέρα του εορτασμού, μια μουσουλμανική οικογένεια ξυπνάει πολύ νωρίς, κάνει την πρώτη καθημερινή προσευχή, και απαιτείται για να φάει λίγο, συμβολίζοντας το τέλος του Ραμαζανιού. Παρευρίσκονται έπειτα στις προσευχές που λαβαίνουν χώρα στα τεμένη, σε ανοιχτούς χώρους και σε στάδια. Η προσευχή είναι γενικά σύντομη και ακολουθείται από ένα κήρυγμα (khuṭba). Οι προσκυνητές χαιρετούν και αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλον με πνεύμα ειρήνης και αγάπης μετά από την προσευχή. Στη συνέχεια, οι εορτασμοί και η ευθυμία εκδηλώνονται συνήθως με τις επισκέψεις στα σπίτια των συγγενών και των φίλων για την ανταλλαγή ευχών.

Όταν το Ραμαντάν τελειώνει, οι μουσουλμάνοι δίνουν ως ελεημοσύνη ένα συγκεκριμένο ποσό, που έχει υπολογιστεί ώστε να είναι ικανό να ταΐσει έναν φτωχό της περιοχής για μία ημέρα. Αυτό είναι γνωστό ως “φίτρα” και η σημασία του είναι η υπενθύμιση ότι υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν και πρέπει να τους βοηθήσουμε.

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ζήλος

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για τον θάνατο του Λαλαούνη ζητά ο εισαγγελέας

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια φυλακή σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Έκθεση για Τέμπη: Από εύφλεκτο υλικό η έκρηξη-Εξαφάνισαν στοιχεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα