ΑΘΗΝΑ
05:56
|
20.04.2024
Ο "ροντέρο" διαβεβαίωσε πως δεν ανησυχεί για τις δημοσκοπήσεις αλλά για την "χώρα".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο σοσιαλιστής εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής Πέδρο Καστίγιο και η επικεφαλής παράταξη της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι φέρεται να απέχουν ελάχιστα ως προς τα ποσοστά των προθέσεων ψήφου, τρεις εβδομάδες προτού διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στο Περού, υπέδειξε έρευνα του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας El Comercio, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν χθες Κυριακή.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, στο πλαίσιο της οποίας οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ομοιώματα ψηφοδελτίων που κατόπιν έριξαν σε κάλπη, διαδικασία με σκοπό εν μέρει την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, ο Καστίγιο οδεύει να συγκεντρώσει το 51,1% των ψήφων και η Φουχιμόρι το 48,9%. Η διαφορά, σημείωσε η Ελ Κομέρσιο, βρίσκεται εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος της έρευνας (±2,8%).

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η υποστήριξή του Καστίγιο, προέρχεται από τις απομακρυσμένες, φτεχές, αγροτικές περιοχές της χώρας των Άνδεων, στις οποίες σπάνια φτάνουν οι δημοσκόποι, γεγονός που είχε προκαλέσει και την έκπληξη της νίκης τους στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης.

Ο Καστίγιο, νέος στην πολιτική και συγκριτικά ακόμη άφθαρτος, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Δύση και στις αγορές, καθώς υπόσχεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος του Περού και να εθνικοποιήσει ορυκτούς πόρους, ως πρόσφατα προηγούνταν καθαρά της Φουχιμόρι, κόρης του εγκάθειρκτου σήμερα πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, που θα διεξαχθεί την 6η Ιουνίου.

Φτωχές επαρχίες εναντίον αστικών κέντρων

Ο 51χρονος Χοσέ Πέδρο Καστίγιο Τερόνες, που εκπροσωπεί κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς “Ελεύθερο Περού” και ο οποίος προηγήθηκε στην προεδρική κούρσα του Απριλίου συγκεντρώνοντας το 19% των ψήφων, φαίνεται ότι αμβλύνει τελευταία τις θέσεις του για να προσελκύσει μέρος των ψηφοφόρων του κέντρου.

Σημειώνεται ότι η υποψήφια της δεξιάς, Κέικο Φουχιμόρι, φέρνει καλύτερα αποτελέσματα στα αστικά κέντρα, ωστόσο ο εκπαιδευτικός έχει προβάδισμα στις αγροτικές περιοχές της επαρχίας.

Ο Καστίγιο κατόρθωσε να προσελκύσει πολλούς Περουβιανούς που έχουν βαρεθεί τα σκάνδαλα διαφθοράς που σκιάζουν το πολιτικό τερέν της χώρας εδώ και χρόνια. Τόνισε εξαρχής ότι το Περού δεν στηρίζει το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας των Περουβιανών και γι’ αυτό τον λόγο υποσχέθηκε ότι θα κάνει “δραστικές αλλαγές”.

Τα αποτελέσματα της αναμέτρησης του Απριλίου επιβεβαίωσαν το μεγάλο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στη Λίμα και στις υπόλοιπες επαρχίες. Ο Καστίγιο έφτασε το 45% στο Αγιακούντο και στο 50,6% στην Ουανκαβελίκα, δύο από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας. Αντίστοιχα άγγιξε το 30,5% στο Σούσκο, το 37,5% στην Καχαμάρκα και το 30% στο Ουάνουκο. Στην πρωτεύουσα, αντίθετα δεν συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους πέντε πρώτους υποψηφίους.

“Αυτό που μ’ ανησυχεί είναι η χώρα”

Ο Πέδρο Καστίγιο διαβεβαίωσε χθες ότι δεν τον ανησυχούν οι δημοσκοπήσεις. “Αυτό που μ’ ανησυχεί είναι η χώρα. Αυτό που με ανησυχεί είναι η υγειονομική κρίση” υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Για τον Αλφρέδο Τόρες, τον πρόεδρο του ινστιτούτου Ipsos Perú, η προεκλογική εκστρατεία έχει ακόμα πολύ δρόμο. Δεν μπορεί κανένας “να αποφανθεί για την τάση σε αυτό το στάδιο” τόνισε στην Ελ Κομέρσιο. “Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι πως δεν υπάρχει πλέον φαβορί. Σήμερα έχουμε πρακτικά ισοψηφία” πρόσθεσε.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι και στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις του πρώτου γύρου των εκλογών, το όνομα του “ροντέρο” δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των έξι πρώτων υποψηφίων για την προεδρία. Μάλιστα, σε μία δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου, ο Καστίγιο κατέγραψε ποσοστό της τάξης του 3%. Ως εκ τούτου το προβάδισμά στην καταμέτρηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς.

Η δημοσκόπηση σε δείγμα 1.202 προσώπων διενεργήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή. Σε χωριστή δημοσκόπηση για τις προθέσεις ψήφου που έγινε μέσω τηλεφώνου.

Άλλη δημοσκόπηση, του Ινστιτούτου Μελετών του Περού (IEP) για λογαριασμό της εφημερίδας La República, έδειξε αντίθετα ότι ο Καστίγιο συνεχίζει να διατηρεί προβάδισμα έναντι της κυρίας Φουχιμόρι ως προς τις προθέσεις ψήφου (36,5% έναντι 29,6%). Αυτή η έρευνα διενεργήθηκε τηλεφωνικά από την Πέμπτη ως το Σάββατο και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι και σε αυτή ±2,8%.

Ο Καστίγιο, 51 ετών, επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την 11η Απριλίου, συγκεντρώνοντας το 18,92% των ψήφων, ακολουθούμενος από τη Φουχιμόρι, η οποία έλαβε το 13,40%, σε μια αναμέτρηση στην οποία συμμετείχαν 18 υποψήφιοι.

“Δεν μ’ ενδιαφέρουν οι απόψεις των ανθρώπων που δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα της χώρας, των ανθρώπων που παίρνουν ένα μελανοδοχείο και μία πένα και από ένα γραφείο πιστεύουν ότι το Περού σχεδιάζεται έτσι, δεν χρειάζεται να μεταμφιέζομαι σε ‘φιλαράκο’ για να  παρουσιάσω μια πρόταση στα αδέλφια μου, είμαι τσακρέρο (εργάτης γης), είμαι ροντέρο (πολιτοφύλακας), είμαι αγρότης και είμαι δάσκαλος και είναι τιμή μου”, είχε απαντήσει ο ίδιος, σε όλους όσοι έμειναν έκπληκτοι με τα αποτελέσματα καθώς αμφισβητούσαν εξ αρχής τις περγαμηνές, τις ικανότητες και τις προθέσεις του. 

Στα τέλη Απριλίου ο Πέδρο Καστίγιο εισήχθη απροσδόκητα σε νοσοκομείο εξαιτίας προβλήματος στο αναπνευστικό σύστημα, πάντως η ομάδα του διαβεβαίωσε πως ανάρρωσε την 1η Μαΐου.

Πηγή: Reuters, infobae, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα