ΑΘΗΝΑ
04:07
|
27.04.2024
Η ευελιξία στην αποθήκευση αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον σχεδιασμό και τον εφοδιασμό των κρατών-μελών της ΕΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 που έχουν αναπτυχθεί από την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech μπορούν να αποθηκευτούν και να συντηρηθούν σε θερμοκρασίες ψυγείου (2-8 βαθμούς Κελσίου) για διάστημα έως 31 ημερών. Ο EMA εξήγησε ότι η εν λόγω απόφαση, η οποία ελήφθη μετά από σύσταση της επιτροπής ανθρωπίνων φαρμάκων του ευρωπαϊκού οργανισμού, αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον σχεδιασμό και τον εφοδιασμό των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε μη ανοιγμένα φιαλίδια, ανέφερε ο EMA προσθέτοντας ότι η πρότασή του ήρθε έπειτα από αξιολόγηση πρόσθετης μελέτης των δεδομένων που έχουν καταχωρηθεί από τις Pfizer και BioNTech. Μέχρι πρότινος τα εμβόλια της Pfizer αποθηκεύονταν σε θερμοκρασίες ψυγείου για διάστημα πέντε ημερών. Τον Μάρτιο ο EMA είχε επίσης εγκρίνει τη συντήρηση των φιαλιδίων σε χαμηλές θερμοκρασίες ( -25 έως -15 βαθμούς Κελσίου) για δύο εβδομάδες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές έχουν εγκρίνει την αποθήκευση και τη μεταφορά του εμβολίου στις καθιερωμένες θερμοκρασίες ψύξης 2 έως 8 βαθμών Κελσίου για διάστημα μέχρι δύο εβδομάδων, αντί για τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες μεταξύ -80 και -60 βαθμών Κελσίου που απαιτούνται συνήθως.

Στο μεταξύ η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για ενισχυμένη παραγωγή του εμβολίου στην περιοχή καθώς εξετάζεται μια νέα συμφωνία για τη διασφάλιση 1,8 δισ. δόσεων του σκευάσματος. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου ότι η ΕΕ συμφώνησε με την αμερικανική εταιρεία για την αγορά 900 εκ. δόσεων με την επιλογή μιας επιπλέον προμήθειας περίπου 900 εκ. δόσεων το διάστημα 2021-2023. Η συμφωνία, η οποία σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων εκτιμάται στα 43 δισ. ευρώ,  προέκυψε μετά τα γνωστά προβλήματα και τις ελλείψεις που υπήρξαν στην περίπτωση του εμβολίου της βρετανοσουηδικής AstraZeneca.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα