ΑΘΗΝΑ
18:36
|
02.05.2024
Έως και 5.000 άνθρωποι έφτασαν κολυμπώντας ή πεζοί στον ισπανικό θύλακα σε 24 ώρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσά τους περίπου χίλιοι ανήλικοι, έφθασαν στον ισπανικό θύλακα Θέουτα από το γειτονικό Μαρόκο μέσα σε μια ημέρα, ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές, οι οποίες έκαναν λόγο για αριθμό “ρεκόρ”, εν μέσω έντασης ανάμεσα στη Μαδρίτη και στη Ραμπάτ.

Κολυμπώντας, ή με τα πόδια, μετανάστες και πρόσφυγες έφθαναν από το πρωί ως το βράδυ χθες σε αυτό το ισπανικό έδαφος βορειοδυτικά του Μαγρέμπ, αναχωρώντας από μαροκινές παραλίες μερικά χιλιόμετρα νότια από τη Θέουτα, ανέφερε εκπρόσωπος της νομαρχίας του ισπανικού θύλακα στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για αριθμό άνευ προηγουμένου.

Οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες φέρονται να είναι μαροκινής καταγωγής. Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης επιρρίπτουν την ευθύνη για τις μαζικές αφίξεις στους συνοριοφύλακες του Μαρόκου. Όπως αναφέρουν οι μαροκινές αρχές παρακολουθούν αμέτοχες χιλιάδες ανθρώπους να φεύγουν από τα παράλια της χώρας τους. Σύμφωνα με το BBC οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες είναι άτομα νεαρής ηλικίας αλλά ανάμεσά τους υπάρχουν πολλές οικογένειες με παιδιά. Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στη Θέουτα κολυμπώντας ή με φουσκωτές βάρκες. Όλοι έχουν ήδη μεταφερθεί σε προσωρινά κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων.

Τον περασμένο μήνα περισσότεροι από 100 μετανάστες και πρόσφυγες είχαν φτάσει στο λιμάνι Γκραν Ταραχάλ των Καναρίων Νήσων. Οι περισσότεροι επαναπροωθήθηκαν, εκτός από 30 ανήλικους των οποίων οι ηλικίες επιβεβαιώθηκαν μετά από ιατρικές εξετάσεις.

Οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων σημειώνονται σε μια περίοδο έντασης των σχέσεων Ισπανίας-Μαρόκου. Η κυβέρνηση του Μαρόκου δηλώνει δυσαρεστημένη με τη Μαδρίτη επειδή δέχθηκε τον επικεφαλής του Μετώπου Πολισάριο Μπραχίμ Γκαλί να νοσηλευτεί σε ισπανικό νοσοκομείο.

Το Μέτωπο Πολισάριο, με την υποστήριξη της Αλγερίας, διεκδικεί για δεκαετίες με ένοπλους αγώνες την αυτοδιάθεσή του. Ελέγχει το ένα πέμπτο της γης της Δυτικής Σαχάρας. Η επίμαχη περιοχή που βρίσκεται στη βορειοδυτική Αφρική και είναι μία από τις πιο αραιοκατοιημένες περιοχές στον κόσμο, ήταν ισπανική αποικία ως το 1975 που προσαρτήθηκε στο Μαρόκο.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μηχανική βλάβη στο πλοίο Power Jet: Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών από Μ. Παρασκευή ως Τετάρτη Πάσχα

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα