ΑΘΗΝΑ
10:40
|
20.04.2024
Έκκληση του πρώην Δημάρχου μέσω της “Αυγής” για τις αρχαιότητες του σταθμού του μετρό Βενιζέλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απηύθυνεo ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μέσω της εφημερίδας “Αυγής” προκειμένου να σταματήσει το ξήλωμα της βυζαντινής Μέσης Οδού από τον σταθμό Βενιζέλου του υπό κατασκευή μετρό της πόλης. Ο κ. Μπουτάρης συνυπογράφει την επιστολή που έστειλαν για το εν λόγω ζήτημα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας Έλληνες και ξένοι επιστήμονες. Ο πρώην δήμαρχος καλεί τον κ. Μητσοτάκη “να ξανασκεφτεί το όλο θέμα και να αλλάξει την απόφασή του τώρα, πριν βγει η απόφαση του ΥΠΠΟΑ”, ώστε να “μην καταστραφεί η εικόνα της βυζαντινής Θεσσαλονίκης”. Δηλώνει ότι εκτιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πιστεύει ότι έστω και την ύστατη ώρα θα αποτρέψει την καταστροφική για τις αρχαιότητες επιλογή της κατασκευής του σταθμού με την απομάκρυνση της βυζαντινής Μέσης Οδού. “Η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού βασίστηκε σε μια λανθασμένη εισήγηση” αναφέρει ο Γιάννης Μπουτάρης και υποστηρίζει ότι, εάν εφαρμοστεί, “δεν θα πληγώσει απλώς, αλλά θα καταστρέψει την ιστορία της πόλης και θα μας δυσφημήσει διεθνώς”. “Η ανάκλησή της θα αποτελέσει μια γενναία πράξη από την πλευρά του πρωθυπουργού. Είναι κρίμα να ισοπεδώσουμε το μέλλον και μάλιστα με τη λύση της μεταφοράς που είναι πολύ πιο χρονοβόρα και ακριβή”, καταλήγει.

Στο μεταξύ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητεί να δοθεί πολιτική λύση για να μην καταστραφούν οι αρχαιότητες, τονίζοντας ότι “η διεθνής κινητοποίηση για τη σωτηρία των σημαντικών αρχαιοτήτων της βυζαντινής Θεσσαλονίκης συνεχίζεται”. Ο ΣΕΑ επισημαίνει, για άλλη μια φορά, ότι “στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε η ίδια η Αττικό Μετρό έχει έμμεσα παραδεχτεί ότι ο Σταθμός Βενιζέλου δεν θα έχει παραδοθεί το 2023» και ότι τα χρονοδιαγράμματα του έργου «είναι ήδη στον αέρα”.. Σημειώνει επίσης ότι η Αττικό Μετρό σχεδιάζει να παραδώσει το έργο που η ίδια ονόμαζε “κολοβό”, χωρίς τον Σταθμό Βενιζέλου, αφού θα έχει καταστρέψει τις αρχαιότητες και δηλώνει ότι “δεν θα τους αφήσουμε”.

Σήμερα στις 8 το βράδυ διοργανώνεται διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Σταθμός Βενιζέλου: Η Ιστορία στη θέση της”. Ομιλητές θα είναι ο Μιχαήλ Καββαδάς του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Μαρία Μαυρουδή, καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια, ο Αναστάσιος Σέξτος, καθηγητής Σεισμικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Bristol, ο Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Princeton, ενώ συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η αρχιτέκτονας και αν. πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Κλεοπάτρα Θεολογίδου. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί μέσω ΖΟΟΜ και όσοι/σες επιθυμούν να την παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν θα πρέπει να εγγραφούν στον σύνδεσμο: εδώ .

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα