ΑΘΗΝΑ
01:50
|
08.09.2024
Η ισπανική κυβέρνηση ύψωσε σήμερα τους τόνους απέναντι στο Μαρόκο, το οποίο κατηγόρησε για «επίθεση» και «εκβιασμό».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ισπανική κυβέρνηση ύψωσε σήμερα τους τόνους απέναντι στο Μαρόκο, το οποίο κατηγόρησε για «επίθεση» και «εκβιασμό» μετά την άφιξη περισσότερων από 8.000 προσφύγων και μεταναστών τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα.

Η εισροή μεταναστών από το γειτονικό Μαρόκο «αποτελεί επίθεση ενάντια στα ισπανικά σύνορα αλλά και τα σύνορα της ΕΕ», κατήγγειλε η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλεθ μιλώντας στο ισπανικό κρατικό ραδιόφωνο και καταγγέλλοντας «τον εκβιασμό» του Ραμπάτ, το οποίο κατηγόρησε ότι «εκμεταλλεύεται ανηλίκους».

«Δεν μιλάμε για νέους 16 ή 17 ετών», το Μαρόκο επέτρεψε να περάσουν «παιδιά 7 ή 8 ετών, σύμφωνα με όσα μας ενημέρωσαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (…) αγνοώντας το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε η Ισπανίδα υπουργός.

Από τη Δευτέρα μια λαοθάλασσα περισσότερων από 8.000 προσφύγων και μεταναστών, στη μεγάλη τους πλειονότητα Μαροκινών, έφτασε με ευκολία στη Θέουτα καθώς το Μαρόκο έχει χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους. Ανάμεσά τους ένας μεγάλος αριθμός νέων που έφυγαν μόνοι τους ή παιδιών μικρής ηλικίας μαζί με την οικογένειά τους. Μεταξύ αυτών περισσότεροι από 5.800 έχουν ήδη απελαθεί.

Χθες, Τετάρτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατηγόρησε το Ραμπάτ για «απουσία σεβασμού». Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο δηλώσεών του στο κρατικό ραδιόφωνο της Ισπανίας τόνισε πως «η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την εκφοβίσει στο μεταναστευτικό ζήτημα».

Το μεταναστευτικό αυτό κύμα έχει προκαλέσει μεγάλη διπλωματική κρίση μεταξύ της Ισπανίας και του Μαρόκου, η οποία ξεκίνησε μετά την άφιξη τον Απρίλιο στη Μαδρίτη του επικεφαλής των αυτονομιστών της Δυτικής Σαχάρας Μπραχίμ Γάλι για νοσηλεία.

Πολλές ΜΚΟ, τόσο ισπανικές όσο και μαροκινές, καταγγέλλουν το γεγονός ότι οι ανήλικοι αυτοί πέφτουν θύματα της διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών και ανησυχούν για την απέλασή τους στο Μαρόκο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα