ΑΘΗΝΑ
06:29
|
23.05.2024
Αποκατάσταση της τάξης υπόσχεται ο Σάντσεθ – Πίσω στο Μαρόκο οι μισοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν κυρίως κολυμπώντας στον ισπανικό θύλακα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δυνάμεις του στρατού αναπτύσσει η Ισπανία στη Θεούτα μετά τη μαζική ροή μεταναστών και προσφύγων στον ισπανικό θύλακα από το Μαρόκο. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές σε διάστημα 48 ωρών έως και 8.000 μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσά τους περίπου 1.500 ανήλικοι, έφτασαν κολυμπώντας ή πεζή στη Θέουτα. Δραματικές σκηνές εκτυλίχθηκαν μέσα στη θάλασσα με τις δυνάμεις της ισπανικής πολιτοφυλακής να προσπαθούν να διασώσουν παιδιά και οικογένειες που πάλευαν με τα κύματα.

Ο ισπανικός στρατός θα περιπολεί τα σύνορα. Οι στρατιώτες θα συνεργαστούν επίσης με την αστυνομία σε ευαίσθητα σημεία μέσα στο θύλακο για να διατηρήσουν την τάξη στους δρόμους. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος επισκέφτηκε χθες τη Θέουτα και τη Μελίγια, δεσμεύτηκε για άμεση αποκατάσταση της τάξης.

“Περίπου 6.000 άνθρωποι” εισήλθαν στη Θέουτα και “αυτή τη στιγμή, έχουμε στείλει πίσω 1.500 από τους ανθρώπους αυτούς και συνεχίζουμε αυτές τις επιστροφές”, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα μιλώντας στη δημόσια ισπανική τηλεόραση. Πλάνα που μεταδόθηκαν χθες Τρίτη στην ισπανική τηλεόραση έδειχναν ότι δεν υπήρχαν πια μετανάστες ή πρόσφυγες στην παραλία της Θέουτα.

Το Μαρόκο ανακάλεσε τον πρέσβη του Ισπανία για διαβουλεύσεις μετά τη “δυσαρέσκεια” που εξέφρασε η Μαδρίτη για τη “μαζική είσοδο Μαροκινών μεταναστών στη Θέουτα”. “Η πρέσβης ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις και επιστρέφει σύντομα στο Μαρόκο”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του μαροκινού υπουργείου Εξωτερικών.

Λίγο νωρίτερα η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι κάλεσε την Μαροκινή πρέσβη διατυπώνοντας την απόρριψη και την αποδοκιμασία της Μαδρίτης για τη μαζική εισροή μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα.

Από τη νομαρχία της Μελίγια ανακοινώθηκε πως συνολικά “περισσότεροι από 300” άνθρωποι προερχόμενοι από “την υποσαχάρεια Αφρική” επιχείρησαν να διασχίσουν το φράκτη σήμερα “γύρω στις 4:45” (τοπική ώρα). Απ’ αυτούς, “85 άνδρες και μία γυναίκα κατάφεραν να εισέλθουν”, διευκρίνισε η νομαρχία σε ανακοίνωσή της.

Η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση, χαρακτήρισε “ανησυχητικό” το γεγονός ότι τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, έφτασαν κολυμπώντας στη Θέουτα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. “Πολλοί χρειάστηκε να διασωθούν, ένας άνθρωπος πέθανε”, σημείωσε.

Οι διπλωματικές σχέσεις Μαδρίτης-Ραμπάτ εντάθηκαν αφότου έφτασε στην Ισπανία για νοσηλεία, στα τέλη Απριλίου, ο Μπραχίμ Γκαλί, ο ηγέτης του Μετώπου Πολισάριο, των αυτονομιστών της Δυτικής Σαχάρας.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δοκιμαστική πτήση Rafale με πύραυλο πυρηνικής γόμωσης…

Στις 3.814 οι κλήσεις για εξαφανισμένα παιδιά το πρώτο 4μηνο του 2024

Εγκύκλιο ΕΟΠΥΥ για εξαίρεση από την καταβολή 1 και 3 ευρώ για εξετάσεις

Νεκροί άλλοι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και βίντεο με Ισραηλινές στρατιωτίνες ομήρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα