ΑΘΗΝΑ
00:41
|
19.04.2024
40.000 στρέμματα έγιναν στάχτη – Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς – Μειώθηκε η ένταση των ανέμων.
Φωτο: Κωνσταντίνος Ζήλος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε διάσπαρτα μέτωπα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρώντας να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας. Από τη φωτιά, έχουν γίνει στάχτη πάνω από 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης σε Κορινθία και Δυτική Αττική, ενώ έχουν καταστραφεί και περιουσίες.

Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Παπαγιαννέικα και Καλκάνι, κοντά στα Μέγαρα, έπειτα από αναζωπύρωση που σημειώθηκε στην περιοχή.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, παρότι δεν υπάρχει πλέον ένα ενιαίο μέτωπο της φωτιάς, οι εστίες είναι πολλές και διάσπαρτες, ενώ συνεχώς ξεσπούν αναζωπυρώσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν μείνει ίδιες στο σημείο με 278 πυροσβέστες και 89 οχήματα, ενώ εναερίως συνδράμουν 8 Canadair, 10 Πετζετέλ, 2 ελικόπτερα και 1 ελικόπτερο συντονισμού.

Νέα ενημέρωση Χαρδαλιά και απάντήση στην κριτική για το 112

Η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών σε ελαιώνα, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαρθακογιάννη, η πυρκαγιά είναι μεγάλη, ωστόσο, όπως είπε, ξεκινάμε με αισιοδοξία γιατί δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο και στο έργο κατάσβεσης της συνδράμουν πλέον και τα εναέρια μέσα.

«Επιχειρήσαμε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς τα νότια και την περιοχή των Μεγάρων. Οι άνεμοι ήταν εντάσεως 8 μποφόρ, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κέρδισαν το στοίχημα», δήλωσε ακόμη o υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πορεία του πύρινου μετώπου στα Γεράνεια Όρη. Τόνισε ότι 40.000 στρέμματα δασικής γης έχουν καεί μέχρι στιγμής και η προσπάθεια συνεχίζεται για την κατάσβεσή της. Όλες οι δυνάμεις της χώρας παραμένουν σε επιφυλακή, τόνισε, συμπληρώνοντας δόθηκε μάχη για να προστατευτούν κατοικίες.

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και διευκρίνισε ότι κύριο μέλημα της κρατικής μηχανής είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Σχετικά με τη λειτουργία του 112 ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Ακούω μια κριτική τις τελευταίες ημέρες για το 112. Το 112 είναι η έσχατη λύση, δεν είναι εργαλείο ενημέρωσης. Είναι το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για την απομάκρυνση των πολιτών. Στις περιπτώσεις που είδαμε ότι ζητήματα υπερτοπικά θα έβαζαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, τότε ενεργοποιήθηκε».

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, καθώς πρόκειται για ιδιωτικά δάση: Τα συγκεκριμένα δάση είναι ιδιωτικά. «Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει. Αυτό που λέμε πρόληψη να μην μείνει στα χαρτιά».

Αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως «προχωράει η ανακριτική διαδικασία. Στην περιοχή βρέθηκε από τις πρώτες ώρες κλιμάκιο του ανακριτικού μας. Το ποιος έχει ευθύνη ή όχι θα φανεί από τη διαδικασία της ανάκρισης», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι δεν έχει γίνει προς το παρόν κάποια σύλληψη ή προσαγωγή.

Στο μέτωπο της φωτιάς

Οι φλόγες πλέον κατευθύνονται προς τα Μέγαρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου.

Μέχρι αυτή τη στιγμή οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν άμεσα, αλλά λόγω των προβλέψεων για ραγδαία ενίσχυση των ανέμων, η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι μήνυμα νωρίτερα μέσω του 112, συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, κάποιες εστίες παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα αλλά η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κινείται προς τα Μέγαρα, ενώ ενισχύονται οι άνεμοι δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης.

Χθες η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας την εκκένωση και άλλων περιοχών για προληπτικούς λόγους:

  Σε συνέχεια προηγούμενων μηνυμάτων σχετικά με την πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Σχίνου Κορινθίας και λόγω της αναμενόμενης ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, συστήνεται στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, όπως απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

   Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει πολλές μεγάλες και ενεργές εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται όλες, αλλά το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω του ότι το δάσος που καίγεται είναι συμπαγές και αδιαπέραστο. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δάσος είναι κυρίως ιδιωτικό και δεν έχει υπάρξει ποτέ διαχείριση για πυρκαγιά, δεν υπάρχουν δρόμοι και είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Παρά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν μέχρι και τώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις αρχικά στο Σχίνο Κορινθίας και έπειτα σε Αλεποχώρι, Mέγαρα καταγράφονται αναζοπυρώσεις.

Πληροφορίες ανέφεραν χθες Πέμπτη πως όλο το βάρος των προσπαθειών της Πυροσβεστικής είχει πέσει στην κατάσβεση των εστιών στο Αλεποχώρι, ενώ υποτονική ήταν η παρουσία στον Άνω Πευκανέα.

Το μεσημέρι η πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωση των περιοχών Χάνι, Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα. Νωρίτερα, απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από τα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, από τους οικισμούς Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, και από τις δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

KLife SzisidiS photography #reporters #wild_fire

Posted by Press Crew on Thursday, May 20, 2021

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια. Στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία του ΔΕΔΗΕ, προκειμένου να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Για την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Πελοπόννησο, Αττική και Στερεά Ελλάδα και στη συνέχεια ενισχύθηκαν.

Στο σημείο της φωτιάς επιχειρούν 272 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 62 οχήματα, το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Το χρονικό της φωτιάς

Η φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας φαίνεται να ξεκίνησε, αργά τη νύχτα, αρχικά από σημείο που υπάρχουν ελαιόδεντρα και πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων οι οποίοι τα ξημερώματα έφταναν και τα 7 μποφόρ.

Nωρίτερα και μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Λουτρακίου τόνισε πως η φωτιά κατευθύνεται προς το Αλεποχώρι ενώ τα πρώτα αεροπλάνα απογειώθηκαν για να συνδράμουν στη κατάσβεση.

Ο δήμαρχος Λουτρακίου δήλωσε αργότερα πως έχουν καεί τουλάχιστον τρία σπίτια αλλά δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές ενώ ορισμένοι κάτοικοι έφυγαν για την Αθήνα.

Και ο Δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης στον ΣχίνοΔήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Posted by Press Crew on Thursday, May 20, 2021

Τα σπίτια που κάηκαν είναι στο Σχίνο όπου και ξεκίνησε η εστία της φωτιάς.

Η Πυροσβεστική αναφέρει ότι δεν πρόκειται για μόνιμες αλλά για εξοχικές κατοικίες. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να πει ακόμη για το ακριβές σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά, ενώ το σημείο της φωτιάς δεν είχε καεί ποτέ στο παρελθόν. Ανέφερε ότι πυροσβέστες ειδοποιούσαν τους κατοίκους πόρτα-πόρτα ενώ δεν είναι σαφές εάν λειτούργησε ο αριθμός εκτάκτων αναγκών 112.

Παράλληλα, κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού μεταβαίνει στο Σχίνο, με σκοπό να ερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά.

Το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία, στον κόμβο Μεγάρων- Αλεποχωρίου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι και στην περιοχή Δελφίνια επί της οδού Χρυσανθέμων προς Μάζι, ενώ τη νύχτα είχε διακοπεί η κυκλοφορία από Σχίνο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για πολίτες, αλλά και για να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Μέχρι τις Κυκλάδες και την Ικαρία έφτασε ο καπνός

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), o καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων.

Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών (ΑΜΣ) της επιχειρησιακής μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές 61 χιλιομέτρων ανά ώρα

Καπνός στην Αττική από την πυρκαγιά στο Σχινό Κορινθίας

Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών (ΑΜΣ) της επιχειρησιακής μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές 61 χιλιομέτρων ανά ώρα. 

Πηγές: KorinthosTV, ΣΚΑΪ, Press Crew – Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ζήλος

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα