ΑΘΗΝΑ
12:12
|
22.06.2021
Σκέψεις για αλλαγή στα όρια ηλικίας – Ανησυχία για τις θρομβώσεις μία ημέρα μετά τον θάνατο 63χρονης στη Λέσβο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτάκτως συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του νέου κορονοϊού, μία μόλις ημέρα μετά τον θάνατο 63χρονης στη Λέσβο που είχε εμβολιαστεί με το σκεύασμα της βρετανοσουηδικής εταιρείας και υπέστη θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θα θέσει επί τάπητος αν θα αυξηθούν ή όχι τα ηλικιακά όρια για τη χορήγηση του εμβολίου. Προς το παρόν, το εμβόλιο χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ μέχρι χτες ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών.  

Υπενθυμίζεται ότι και στην Κρήτη παρουσιάστηκαν προβλήματα με εμβολιασμένους με το AstraZeneca, με χαρακτηριστική εκείνη της διπλής θρόμβωσης σε 35χρονο, αλλά και της 44χρονης που υπέστη θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία.

Τι είπε ο Κικίλιας στον ΠΟΥ

Την πεποίθηση ότι αρχίσαμε και στη χώρα μας να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ όσον αφορά την πανδημία εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας στην ομιλία του στην 74η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

“Η Covid-19 συνεχίζει να διασπείρεται σε πολλές από τις χώρες και τους συνανθρώπους μας, αλλά είναι αλήθεια ότι αρχίζουμε να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ, ειδικά τώρα που τα εμβόλια πρόκειται να διανεμηθούν όλο και πιο ευρέως. Στην Ελλάδα, επίσης έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως άκρη του τούνελ. Στη χώρα μου ξεπεράσαμε τους 5.000.000 εμβολιασμούς”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για το σημαντικό έργο το οποίο έχει αναλάβει -την υποστήριξη των κρατών-μελών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς- όπως είπε και ειδικά στον περιφερειακό διευθυντή για την Ευρώπη Dr Hans Kluge.

“Είμαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η κυβέρνησή μας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη και σε στενή συνεργασία με τον περιφερειακό διευθυντή Dr Kluge, ίδρυσε το πρώτο Γραφείο για την Ποιότητα Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών στην Ευρώπη, με έδρα την Αθήνα, μόλις πριν από δύο μήνες. Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή και επιτυχία για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα συνοδεύεται από μια πολύ σοβαρή υποχρέωση την οποία οφείλουμε να υπηρετήσουμε, όχι μόνο για το λαό της Ελλάδας αλλά και για τους ανθρώπους ολόκληρης της ευρωπαϊκής περιοχής, σε ό,τι αφορά στην ποιότητα της φροντίδας και την ασφάλεια των ασθενών”, κατέληξε ο Β. Κικίλιας.

Ηλίας Μόσιαλος: Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια σκοτώνει

“Είναι άδικο να χάνονται τόσες ζωές καθημερινά γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση. Η παραπληροφόρηση σκοτώνει και το βλέπουμε. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με ανεμβολίαστους συμπατριώτες μας”, επισημαίνει, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Όπως αναφέρει, η θνητότητα από τον κορονοϊό ανά ηλικιακή ομάδα διαφέρει σημαντικά και είναι πολλαπλάσια στους άνω των 50 ετών σε σύγκριση με τους νεότερους. Για παράδειγμα, είναι υψηλή στους 70 ετών και είναι σημαντική και στους άνω των 60.

Ο κ. Μόσιαλος τονίζει ότι “στους 60άρηδες, εάν κολλήσουν 250.000 άτομα, τότε θα πεθάνουν μεταξύ 4.500 και 9.000 από αυτούς, ενώ μόνο ένας είναι πιθανό να αναπτύξει ιδιάζουσα θρόμβωση με το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑΖ) ή της Johnson & Johnson (JJ) σε αυτήν την ηλιακή κατηγορία, και το 80% όσων αναπτύξουν ιδιάζουσα θρόμβωση θα επιβιώσουν μετά από θεραπευτική αγωγή. Άρα, σε 1.250.000 άτομα που θα εμβολιαστούν με εμβόλια των ΑΖ ή J&J και είναι 60άρηδες (60-69), πέντε ίσως πάθουν ιδιάζουσα θρόμβωση και ένας ίσως αποβιώσει. Εάν κάνουν εμβόλια των Pfizer και Moderna δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εμφάνισης ιδιάζουσας θρόμβωσης.

Αλλά εάν 1.250.000 άτομα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα (60-69) δεν κάνουν εμβόλιο και κολλήσουν, τότε θα πεθάνουν μεταξύ 22.500 και 45.000 άτομα. Και όχι μόνο αυτό. Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς που θα κολλήσουν και θα επιβιώσουν θα πάσχει μετά από μακροχρόνια νόσο covid. Περίπου 250.000 άτομα θα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τρεμόπουλος: Είμαι σε κέντρο αποκατάστασης για να ξαναμάθω να περπατάω

Στο 92,98% η αποτελεσματικότητα του κουβανικού εμβολίου Αμπντάλα

Σύσταση κέντρου μεταφοράς τεχνολογίας για την παραγωγή εμβολίων mRNA στην Νότια Αφρική

Αυστρία-κορονοϊός: Kάτω από 100 ο αριθμός των νέων μολύνσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα