ΑΘΗΝΑ
05:30
|
27.04.2024
Στο βίντεο η κρατούμενη φίλη του Ρόμαν Προτάσεβιτς, καταγράφεται να "ομολογεί" ότι προέβη σε παράνομες πράξεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βίντεο με την κρατούμενη φίλη του Ρόμαν Προτάσεβιτς, του Λευκορώσου δημοσιογράφου που συνελήφθη μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου στο Μινσκ, έδωσαν στη δημοσιότητα κυβερνητικά μέσα της Λευκορωσίας όπου καταγράφεται η Σοφία Σαπέγκα να “ομολογεί” ότι προέβη σε παράνομες πράξεις

Η Σαπέγκα, όπως και ο Προτάσεβιτς στο δικό του βίντεο είναι καθισμένη σε μία καρέκλα και ακούγεται να ομολογεί ότι είναι η συντάκτρια εφαρμογής μηνυμάτων στην πλατφόρμα Telegram, όπου δημοσιοποιήθηκαν τα προσωπικά δεδομένα μελών των λευκορωσικών δυνάμεων ασφαλείας, γεγονός που αποτελεί έγκλημα στη χώρα.

Η Σοφία Σαπέγκα μιλάει πολύ γρήγορα και αμήχανα, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι πρόκειται περί “ομολογίας”- παρωδίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο δικό του βίντεο ο Προτάσεβιτς, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι συγγενείς του, υποχρεώθηκε σε “ομολογία” ότι ήταν αυτός που οργάνωσε τις μαζικές διαδηλώσεις μετά τις εκλογές στη Λευκορωσία το 2020.

Η μητέρα της Σαπέγκα, Άννα Ντούντιτς, είχε δηλώσει την Τρίτη στο Reuters ότι η 23χρονη κόρη της είναι αθώα και ότι απλα βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή.

Η Σαπέγκα τέθηκε υπό κράτηση την Κυριακή και όπως δήλωσε ο δικηγόρος της, την Τρίτη, θα παραμείνει κρατούμενη για δύο ακόμη μήνες.

Μιλώντας από την πόλη Λίντα της Λευκορωσίας, η Ντούντιτς τόνισε ότι φοβάται για την υγεία και την ασφάλεια της κόρης της κατά την κράτηση της.

“Φυσικά, αυτό είναι το κύριο πράγμα που φοβάμαι τώρα”, είπε. “Είναι ένα πολύ σκληρό κορίτσι με την ηθική έννοια. Θα τα καταφέρει, θα αντέξει, είμαι σίγουρη για αυτό”.

Η Σόφια Σαπέγκα, η οποία είναι Ρωσίδα υπήκοος, βρίσκεται στο τελευταίο έτος σπουδών διεθνούς δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Βίλνιους.

Σύμφωνα με τη μητέρα της η κόρη της είχε σχέση με τον Προτάσεβιτς για λιγότερο από έξι μήνες.

Νωρίτερα σήμερα Τετάρτη (26/5) ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, μιλώντας στη Βουλή και σχολιάζοντας τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Λευκορωσία και τις διεθνείς αντιδράσεις για την εκτροπή του αεροπλάνου στο Μινσκ και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του, υποστήριξε ότι οι επιθέσεις εναντίον της χώρας του ξεπέρασαν τις “κόκκινες γραμμές” και ότι οι “εχθροί” τους προσπαθούν να “στραγγαλίσουν” τη Λευκορωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα