ΑΘΗΝΑ
06:37
|
20.04.2024
Οι πραξικοπηματίες δηλώνουν ότι η μεταβατική κυβέρνηση απέτυχε στην τέλεση των καθηκόντων της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτός εξουσίας ο προσωρινός πρόεδρος και ο προσωρινός πρωθυπουργός του Μαλί ενώ στην εξουσία επιστρέφει ο επικεφαλής του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά.

Τον έλεγχο της εξουσίας στο Μάλι ανέλαβε ο στρατηγός Ασίμι Γκοϊτά, έπειτα από το νέο πραξικόπημα που έκανε το βράδυ της Δευτέρας στη χώρα, συλλαμβάνοντας τον πρόεδρο της χώρας και τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης που επρόκειτο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το 2022.

Αιτία του πραξικοπήματος, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μοκτάρ Ουανέ προχώρησε σε ανασχηματισμό, απομακρύνοντας από την κυβέρνηση στελέχη της τα οποία είχαν συμμετάσχει στο πραξικόπημα του 2019 υπό τον Γκοϊτά. Τότε ο στρατός είχε ανατρέψει τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπουμπακάρ Κεϊτά, υποσχόμενος μετάβαση της χώρας σε δημοκρατικό πολίτευμα, ωστόσο οι διαδικασίες είχαν πολύ αργούς ρυθμούς, με τους πολίτες να είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο παρέμβασης του στρατού στα πολιτικά πράγματα της χώρας. 

Ο στρατηγός Γκοϊτά ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε τους πολιτικούς που είχε συλλάβει το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο διευκρίνισε ότι τους “αποδέσμευσε” από τα καθήκοντά τους. Προηγήθηκαν αντιδράσεις από τον ΟΗΕ, την Αφρικανική Ένωση, την Οικονομική Ένωση των Κρατών της Δτικής Αφρικής, την ΕΕ και τις ΗΠΑ με αίτημα ο στρατός να αφήσει ελεύθερους χωρίς όρους τον πρόεδρο Μπα Ντο, το πρωθυπουργού Μοκτάρ Ουανέ, αλλά και το υπουργό Άμυνας Σουλεϊμανί Ντουκουρέ.

Η στρατηγός Γκοϊτά δήλωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά το 2022.

“Αυτό που συνέβη είναι πολύ σοβαρό και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τη λήψη μέτρων”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη “να εξετάσει στοχευμένα μέτρα ενάντια των πολιτικών και στρατιωτικών που θέτουν εμπόδια στη δημοκρατική μετάβαση του Μαλί”.

Επίσης, σε κοινή δήλωσή τους, ΗΠΑ, Ε.Ε. και Αφρικανική Ένωση καταδίκασαν κάθε “εκβιαστική ενέργεια στη χώρα, όπως και ο εξαναγκασμός σε παραίτηση πολιτικών προσώπων”.

Η πολιτική κατάσταση στο Μάλι παραμένει ασταθής τους τελευταίους εννέα μήνες, έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα που οδήγησε στην καθαίρεση του τότε προέδρου Μπουμπακάρ Κεϊτά. Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των πολιτών χάρηκε με την απομάκρυνση του Κεϊτά, ανησυχούν για τον αυξανόμενο ρόλο του στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας και την αργή πορεία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που τους υποσχέθηκαν μετά το πραξικόπημα.

Η χώρα, πρώην γαλλική αποικία, έχει μακρά ιστορία πραξικοπημάτων. Το 2012 στρατιωτικό πραξικόπημα έδωσε το έναυσμα σε ισλαμιστές παραστρατιωτικούς να καταλάβουν μια περιοχή στα βόρεια της χώρας. Αν και γαλλικά στρατεύματα βοήθησαν στην ανακατάληψη της περιοχής από τις κρατικές δυνάμεις, οι ισλαμιστικές επιθέσεις συνεχίζονται ακόμη και σήμερα.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα