ΑΘΗΝΑ
18:33
|
25.04.2024
Ανησυχία για τον κορονοϊό - Προτιμώ να πεθάνω μάρτυρας από F-16 παρά από τον Covid, δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, Γιαχία αλ Σίνουαρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γιαχία αλ Σίνουαρ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, απέρριψε κάθε σχέδιο ανοικοδόμησης του παλαιστινιακού θύλακα που αποκλείει την ισλαμιστική παράταξη η οποία ασκεί την εξουσία σε αυτόν και αναθέτει την ευθύνη αποκλειστικά στην Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, δεσμεύθηκε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποιώντας ότι η αμερικανική βοήθεια δεν θα πρέπει να ωφελήσει τη Χαμάς.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ φέρεται να ανησυχεί για το ενδεχόμενο η βοήθεια που θα παραδοθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο επιβάλλει αποκλεισμό για κάπου 15  χρόνια, να χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο που θα επιτρέψει στη Χαμάς να ενισχύσει τις θέσεις της ή να επανεξοπλιστεί, όπως λέει πως είχε συμβεί μετά τον προηγούμενο πόλεμο ανάμεσα στις δύο πλευρές το 2014. Η ιδέα που φάνηκε να προτιμά ο κ. Μπλίνκεν είναι οι ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Παλαιστινιακή Αρχή, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες κατάχρησης της βοήθειας αλλά και να ενισχυθεί η Αρχή έναντι της Χαμάς, που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν “τρομοκρατική” οργάνωση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γάζα, ο κ. Αλ Σίνουαρ έκρινε ότι οι δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχαν σκοπό να βαθύνουν το χάσμα ανάμεσα στη Χαμάς και στην Παλαιστινιακή Αρχή. Αλλά “δεν θα την πατήσουμε εξαιτίας αυτού του τεχνάσματος, δεν θα στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου”, διαβεβαίωσε.

Η Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Χαμάς εδώ και χρόνια. Η Χαμάς την είχε εκδιώξει από τη Λωρίδα της Γάζας το 2007. Η Φάταχ και η Παλαιστινιακή Αρχή ασκούν εξουσία μόνο στα τμήματα των κατεχομένων Παλαιστινιακών Εδαφών της Δυτικής Όχθης που δεν κυβερνώνται από το Ισραήλ.

“Ωρολογιακή βόμβα” ο κορονοϊός στη Γάζα

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα χαρακτηρίζουν “ωρολογιακή βόμβα” την κατάσταση με τον κορονοϊό καθώς τα διαγνωστικά τεστ αλλά και το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχουν σταματήσει μετά το 11ήμερο σφυροκόπημα των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων και τη νέα διασυνοριακή ανάφλεξη στην περιοχή.

Ο Γιαχία αλ Σίνουαρ της Χαμάς στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά τη συμφωνία για παύση του πυρός δήλωσε ότι θα προτιμούσε να πεθάνει ως μάρτυρας από τα F-16 του “εχθρού” παρά από τον κορονοϊό ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. “Το μεγαλύτερο που μπορεί να μου κάνει το Ισραήλ είναι να με δολοφονήσει”, είπε το ηγετικός στέλεχος της Χαμάς και πρόσθεσε, “προτιμώ να πεθάνω μάρτυρας από κάποιο F-16 από το να πεθάνω από τον κορονοϊό ή κάποια άλλη ασθένεια”.

Δεκάδες νοσοκομειακές μονάδες, συμπεριλαμβανομένης της κλινικής Αλ Ριμάλ που λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο, στη Γάζα καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημίες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών των 11 ημερών σκοτώθηκαν περισσότεροι από 250 άνθρωποι στη Γάζα και περίπου 2.000 τραυματίστηκαν φέρνοντας τα νοσοκομεία στα όριά τους.  

Η βρετανική μετάλλαξη έχει οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας και τα παλαιστινιακά εδάφη. Αν και στο Ισραήλ το 62% του πληθυσμού έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, στα παλαιστινιακά εδάφη το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 5%. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στις αρχές Μαΐου το 60% των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού στα παλαιστινιακά εδάφη εντοπίζονταν στη Γάζα -η οποία είναι μικρότερη σε έκταση και έχει λιγότερους κατοίκους από τη Δυτική Όχθη.

Ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε την περιοχή για να συμβάλει να εδραιωθεί η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η οποία γενικά τηρείται από την περασμένη Παρασκευή, όταν τέθηκε σε ισχύ. Στο Κάιρο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον αιγύπτιο αρχηγό του κράτους Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και εξήρε τις αιγυπτιακές μεσολαβητικές προσπάθειες για την επίτευξη και την εδραίωση της εκεχειρίας. Ο συνομιλητής του σημείωσε ότι είναι ανάγκη να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και των Παλαιστινίων με “ουσιαστική συμμετοχή των ΗΠΑ”.

Με πληροφορίες από RT News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα