ΑΘΗΝΑ
07:40
|
02.05.2024
Η Ρωσία διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Γενς Στόλτενμπεργκ περί εμπλοκής της στο περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία, μετά τους υπαινιγμούς του Γενς Στόλτενμπεργκ, διαψεύδει εκ νέου τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής της στο περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ την Κυριακή (23/5).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι τόσο η ρωσική αεροπορία όσο και οι υπόλοιπες ρωσικές υπηρεσίες δεν είχαν καμία σχέση με το περιστατικό που έλαβε χώρα, την περασμένη εβδομάδα, στη Λευκορωσία.

Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει και στο παρελθόν ανάλογους υπαινιγμούς. “Παρατηρήσαμε και θα ήθελα να το σχολιάσω αυτό, ότι ξεκίνησαν εικασίες σχετικά με την ανύπαρκτη συμμετοχή της Μόσχας σε αυτό το περιστατικό” είχε ξεκαθαρίσει, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν έκτοτε αλλάξει τα δρομολόγια των αεροσκαφών τους προκειμένου να αποφεύγουν τη Λευκορωσία, που αποτελεί διάδρομο μεταξύ της δυτικής Ευρώπης προς τη Μόσχα, ή ακόμα και την Ασία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) έχει συστήσει σε εγχώριες και ξένες αεροπορικές εταιρίες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας

Ωστόσο, η Ρωσία στέκεται στο πλευρό του Λουκασένκο και προς υποστήριξη της Λευκορωσίας, το τελευταίο 24ωρο η Μόσχα “μπλοκάρει” πτήσεις ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών. Η ρωσική πολιτική αεροπορία ανάγκασε την Austrian Airlines να ματαιώσει την πτήση της από Βιέννη προς Μόσχα, αφού δεν της επέτρεψε να παρακάμψει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Ο Πεσκόφ τόνισε ότι οι περιπτώσεις στις οποίες η Μόσχα αρνήθηκε να δεχτεί πτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με το συντονισμό των σημείων εισόδου στον εναέριο χώρο της Ρωσίας. Οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, εξήγησε “ζητούν να εισέλθουν σε διαφορετικά σημεία που δεν είναι απολύτως συντονισμένα, και ως εκ τούτου προκύπτουν τεχνικά προβλήματα”.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές αρχές καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να εξαλείψουν, το συντομότερο δυνατόν, τα ζητήματα που σχετίζονται με την άρνηση εισόδου στον εναέριο χώρο της χώρας που αντιμετώπισαν ευρωπαίοι αερομεταφορείς. “Οι αεροπορικές αρχές εργάζονται σκληρά αυτές τις μέρες. Πράγματι, η κατάσταση είναι ασυνήθιστη. Φυσικά, θα προτιμούσαμε να μην προκύψουν τέτοιες καταστάσεις”, ξεκαθάρισε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπαινίχθηκε ότι υπήρξε εμπλοκή της Ρωσίας στο περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροπλάνου στο Μινσκ, ξεκινώντας από την υπόθεση ότι Ρωσία και Λευκορωσία διατηρούν στενούς δεσμούς.

“Γνωρίζουμε τις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και για αυτό, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το καθεστώς του Μινσκ θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο χωρίς κάποιο είδος συνεργασίας με τη Ρωσία” ισχυρίστηκε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο Sky News.

Τους ίδιους ισχυρισμούς εξέφρασε στις αρχές της εβδομάδας και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, τονίζοντας ‘ότι “ήταν δύσκολο να πιστέψει ότι η Ρωσία δεν εμπλέκεται στο περιστατικό”.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, δια στόματος Τζεν Ψάκι, διαβεβαίωσαν ότι πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν είχε καμία εμπλοκή στην αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους.

Tην Παρασκευή(28/5) ο επικεφαλής του οργανισμού που εκπροσωπεί τις περισσότερες παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες χαιρέτισε τη διεθνή έρευνα για την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους, λέγοντας ότι ο κόσμος πρέπει να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους περιστατικά δεν θα επαναληφθούν.

“Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη και πρέπει να καταδικάζεται απερίφραστα. Πρέπει να έχουμε μέτρα για να διασφαλίζουμε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί ξανά”, δήλωσε στο Reuters ο Γουίλι Γούλς, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησε χθες να ερευνήσει την αναγκαστική προσγείωση.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Πούτιν και Λουκασένκο συναντιούνται στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα για να συζητήσουν “τα επίκαιρα ζητήματα της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, η υλοποίηση των κοινών σχεδίων στον εμπορικό-οικονομικό, ενεργειακό και πολιτιστικό-ανθρωπιστικό τομέα, καθώς και τα θέματα προώθησης της ενοποίησης στο πλαίσιο του Ενωσιακού κράτους”, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Επίσης, σήμερα Παρασκευή (28/5) έγινε γνωστό ότι το αμερικανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και η Πολωνία έχουν ξεκινήσει τις δικές τους έρευνες σχετικά με την υποχρεωτική προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair στo Mινσκ.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ κατήγγειλε την άρνηση της Μόσχας να δεχτεί πτήσεις από χώρες της ΕΕ, σημειώνοντας ότι την Πέμπτη υπήρξαν νέα για εμπόδια στην απογείωση και την προσγείωση αεροσκαφών στη Μόσχα.

Ο Μπόρελ είπε ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προειδοποίησε για τον πιθανό κίνδυνο επιδείνωσης των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες συλλήψεις και χημικά στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα