ΑΘΗΝΑ
04:07
|
20.04.2024
FBI και Πολωνία έχουν ξεκινήσει τις δικές τους ξεχωριστές έρευνες για τιην υποχρεωτική προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αμερικανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και η Πολωνία έχουν ξεκινήσει τις δικές τους έρευνες σχετικά με την υποχρεωτική προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair στo Mινσκ, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της λιθουανικής αστυνομίας.

“Εκτός της Πολωνίας, η οποία άρχισε τη δική της έρευνα, επιβεβαιώσαμε πληροφορία από συναδέλφους μας στις ΗΠΑ ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών άρχισε και τη δική του έρευνα” είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρολάντας Κίσκις.

Υπενθυμίζεται ότι το αεροπλάνο της Ryanair προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση την Κυριακή (23/5) στο αεροδρόμιο του Μινσκ.

Η Λευκορωσία τονίζει ότι η αναγκαστική προσγείωση πραγματοποιήθηκε λόγω της πληροφορίας ότι στο αεροπλάνο υπήρχε απειλή για βόμβα. Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σημείωσε πως το Βίλνιους, η Βαρσοβία, το Λβιβ και το Κίεβο δεν δέχθηκαν να προσγειωθεί το αεροπλάνο στο έδαφός τους.

Μετά την προσγείωση οι αρχές της Λευκορωσίας συνέλαβαν τον Λευκορώσο δημοσιογράφο Ρόμαν Προτάσεβιτς και τη σύντροφό του Σοφία Σαπέγκα. Εάν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες εναντίον του Προτάσεβιτς, θα φυλακιστεί από 12 ως 15 χρόνια.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε από κυβερνητικά μέσα της Λευκορωσίας καταγράφει τη Σοφία Σαπέγκα να “ομολογεί” ότι προέβη σε παράνομες πράξεις.

Στο δικό του βίντεο ο Προτάσεβιτς, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι συγγενείς του, υποχρεώθηκε σε “ομολογία” ότι ήταν αυτός που οργάνωσε τις μαζικές διαδηλώσεις μετά τις εκλογές στη Λευκορωσία το 2020.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της KGB Λευκορωσίας Ιβάν Τέρτελ, ο Προτάσεβιτς είναι ένας τρομοκράτης και μισθοφόρος μαχητής, που πολέμησε στο πλευρό των Ουκρανών εθνικιστών, συμμετέχοντας σε αιματηρά γεγονότα ως μέλος του τάγματος Azov, το οποίο σχετίζεται με έκτροπα και θανάτους αμάχων στην νοτιοανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Τέρτελ, την εμπειρία που απόκτησε στην Ουκρανία ο Προτασέβιτς την “εφάρμοσε ενεργά” στην Λευκορωσία. “Υπήρξε διοργανωτής και συντονιστής μαζικών ταραχών, που έθεταν υπό απειλή την ζωή και την υγεία απλών πολιτών και των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Ο ίδιος είναι καθοδηγητής ενός από τα κανάλια του διαδικτύου, που η νομοθεσία μας έχει χαρακτηρίσει ως εξτρεμιστικό”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Novaya Gazeta, ο Προτασέβιτς είχε επισκεφθεί το 2015 το Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία).

Η Ευρώπη κατηγόρησε το Μινσκ πως παρεμβαίνει στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επέβαλε κυρώσεις στη Λευκορωσία. Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του επισήμανε πως η εκτροπή της πτήσης ήταν “επικίνδυνη”.

 Χθες Τετάρτη (26/5) ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, μιλώντας στη Βουλή και σχολιάζοντας τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Λευκορωσία και τις διεθνείς αντιδράσεις για την εκτροπή του αεροπλάνου στο Μινσκ και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του, υποστήριξε ότι οι επιθέσεις εναντίον της χώρας του ξεπέρασαν τις “κόκκινες γραμμές” και ότι οι “εχθροί” τους προσπαθούν να “στραγγαλίσουν” τη Λευκορωσία.

Στο πλευρό του Λουκασένκο στέκεται η Ρωσία. Προς υποστήριξη της Λευκορωσίας το τελευταίο 24ωρο η Ρωσία μπλοκάρει πτήσεις ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών. Η ρωσική πολιτική αεροπορία ανάγκασε την Austrian Airlines να ματαιώσει την πτήση της από Βιέννη προς Μόσχα, αφού δεν της επέτρεψε να παρακάμψει τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Συνάντηση Πούτιν-Λουκασένκο

Σήμερα, Πούτιν και Λουκασένκο συναντιούνται στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα για να συζητήσουν “τα επίκαιρα ζητήματα της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, η υλοποίηση των κοινών σχεδίων στον εμπορικό-οικονομικό, ενεργειακό και πολιτιστικό-ανθρωπιστικό τομέα, καθώς και τα θέματα προώθησης της ενοποίησης στο πλαίσιο του Ενωσιακού κράτους”, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο θα γίνει δεκτός στην θερινή κατοικία του Ρώσου προέδρου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα είναι ίσως αδιάφορος απέναντι στις απειλές των Βρυξελλών για την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων κατά του Μινσκ, οι οποίες πιθανόν να πλήξουν την διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Λευκορωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, το αεροπλάνο του Προέδρου της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, μετά από αίτημα των ΗΠΑ προσγειώθηκε αναγκαστικά στην Αυστρία. Η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε πως στο αεροπλάνο βρισκόταν, ο πρώην πράκτορας της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποδείχθηκε στη συνέχεια, ότι δεν ήταν ποτέ ανάμεσα στους επιβάτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα