ΑΘΗΝΑ
13:42
|
24.04.2024
Συνδικάτα, κόμματα της αντιπολίτευσης, φοιτητικοί σύλλογοι και ενώσεις καλλιτεχνών κατηγορούν την κυβέρνηση για ενδημική διαφθορά και απαιτούν την παραίτηση του συντηρητικού πρωθυπουργού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους της Λιουμπλιάνας, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες, ζητώντας την παραίτηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα.

Ενώ η Σλοβενία προετοιμάζεται να αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων συμμετέχοντας στην κινητοποίηση.

Στη διάρκεια συνάντησής του με Ευρωπαίους διπλωμάτες στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την προεδρία της ΕΕ, ο Σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ άσκησε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό.

Συνδικάτα, κόμματα της αντιπολίτευσης, φοιτητικοί σύλλογοι και ενώσεις καλλιτεχνών κατηγορούν την κυβέρνηση για ενδημική διαφθορά, ότι χρησιμοποίησε την πανδημία της Covid-19 για να επιτεθεί στα μέσα ενημέρωσης, να ξηλώσει τις κοινωνικές κατακτήσεις και να πλήξει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου.

Ο 62χρονος Γιάνες Γιάνσα, βρίσκεται στην εξουσία από τον Μάρτιο του 2020, όταν κατέρρευσε η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις του κόσμου και τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να τον απομακρύνει.

Την Παρασκευή (28/5) πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί τα τελευταία χρόνια στη Λιουμπλιάνα, δύο ημέρες αφότου απέτυχε η πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης που είχε κατατεθεί εναντίον του Γιάνες Γιάνσα.

“Σταματήστε τον φασισμό” και “Στοπ τον γιανσισμό”, φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, απαιτώντας “εκλογές τώρα”.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα έφτασαν χθες Κυριακή (30/1) στη Σλοβενία, ως εκπρόσωποι των δύο χώρες που άσκησαν το τελευταίο έτος την προεδρία της ΕΕ. Η Λιουμπλιάνα πρόκειται να αναλάβει την προεδρία για το εξάμηνο που αρχίζει την 1η Ιουλίου.

Η δημοτικότητά του Γιάνσα έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 2020, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του: περίπου το 30% εκφράζει θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό. Ο Γιάνσα, που κατηγορείται ότι “μιμείται” τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, είναι θαυμαστής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και διατηρεί κακές σχέσεις με τις Βρυξέλλες.

Την προηγούμενη Πέμπτη (26/5), η υπουργός Δικαιοσύνης Λιλιάνα Κόζλοβιτς υπέβαλε την παραίτησή της αφού, όπως υποστηρίζει, ο Γιάνσα ακύρωσε τον διορισμό δύο εισαγγελέων στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, το νέο όργανο της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης. Οι δύο εισαγγελείς είχαν ερευνήσει καταγγελίες περί δωροδοκίας που “άγγιζαν” τον πρωθυπουργό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Άλογα του Ιππικού «δραπέτευσαν»-Πανικός και τραυματίες στο κέντρο του Λονδίνου

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα