ΑΘΗΝΑ
11:20
|
24.05.2024
O Tσέχος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι προχωρούν κανονικά στην απαίτηση αποζημίωσης από τη Ρωσία για τις ζημιές που, ισχυρίζονται, ότι προκληθηκαν στο χωριό Βρμπέτιτσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τσεχικές αρχές ανέφεραν ότι προχωρούν κανονικά στην απαίτηση αποζημίωσης από τη Ρωσία για τις ζημιές που ισχρυρίζονται ότι προκάλεσαν οι εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών του χωριού Βρμπέτιτσα το 2014, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Jakub Kulhanek.

Ο υπουργός ανέφερε ότι εργάζονται από κοινού με τους δικηγόρους του Υπουργείου Οικονομικών για το αίτημα αποζημίωσης από τη Ρωσία, ενώ περιμένουν ακόμη επιπλέον πληροφορίες από τους φορείς που διεξάγουν την εγκληματολογική έρευνα. “Πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να ζητήσουμε αποζημίωση από τη Ρωσία για τη ζημία”, είπε ο Τσέχος ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών προέβλεψε ότι η Πράγα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα αυτόν τον Ιούνιο. Ωστόσο, θα χρησιμοποιηθεί μια μάλλον περίπλοκη, όπως την χαρακτήρισε, διεθνής διαδικασία.

Οι σχέσεις Ρωσίας -Τσεχίας εντάθηκαν μετά τις 17 Απριλίου, όταν οι τσεχικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν, το 2014, σε αποθήκες πυρομαχικών στο χωριό Βρμπέτιτσα στα ανατολικά της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Η Τσεχία στη συνέχεια απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες που, όπως ισχυρίστηκε, ήταν αξιωματικοί γων ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε για την κίνηση, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς της Τσεχίας “αβάσιμους” και “παράλογους” και κήρυξε 20 υπαλλήλους της τσεχικής πρεσβείας στη Μόσχα ως personae non gratae.

Αργότερα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ευθυγραμμίσουν τα μέλη του προσωπικού των πρεσβειών τους. Από την 1η Ιουνίου, Ρωσία και Τσεχία θα διαθέτουν στις πρεσβείες τους επτά διπλωμάτες, 25 άτομα τεχνικού προσωπικού και 19 υπαλλήλους.

Νωρίτερα, ο Τσέχος Υπουργός Οικονομικών και η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Alena Schillerova ανέφεραν ότι η Τσεχική Δημοκρατία σκόπευε να απαιτήσει τουλάχιστον 1 δις κορώνες (περίπου 39 εκ. ευρώ) από τη Ρωσία ως αποζημίωση υλικών ζημιών για τις εκρήξεις στις αποθήκες.

Χθες Δευτέρα (31/5) ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιακούμπ Κούλχανεκ, κάλεσε τη Ρωσία, να εξαιρέσει τη δημοκρατία από τον κατάλογο των μη φιλικών χωρών.

Από την Πράγα επισημάνθηκε ότι οι δύο χώρες “είναι απίθανο να επιστρέψουν στον κανονικό διπλωματικό διάλογο” και να αρχίσουν να σκέφτονται τη δυνατότητα πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων, ενώ η Τσεχία εμφανίζεται στη λίστα των μη φιλικών κρατών της Μόσχας.

“Προκειμένου να μειωθεί η ένταση στις αμοιβαίες σχέσεις, η Τσεχική Δημοκρατία καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην ορίσει την Τσεχική Δημοκρατία (και άλλα κράτη) ως χώρα που λαμβάνει εχθρικά μέτρα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να ακυρώσει τα σχετικά μέτρα” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ζαχάροβα: H Πράγα παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας στην ανακοίνωση της Τσεχίας και έκανε λόγο για “παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης από την Πράγα”.

“Η Σύμβαση της Βιέννης είναι αντίθετη με την κατάσχεση της ρωσικής διπλωματικής περιουσίας στις ΗΠΑ και την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Πράγα λόγω της αδυναμίας διερεύνησης των δικών τους περιστατικών” σημείωσε σε ανάρτησή της η Ζαχάροβα.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τελευταία μάχη στη Βουλή πριν τις Ευρωεκλογές, με θέμα την ακρίβεια [live]

ΟΗΕ: Πέρασε το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα, οργή από τους Σέρβους

Η διαφθορά έκρινε τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Ανεξάρτητος υποψήφιος ο Τζέρεμι Κόρμπιν στις εκλογές της 4ης Ιουλίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα