ΑΘΗΝΑ
23:34
|
23.04.2024
Τι είπαν Πούτιν και Λουκασένκο στο Σότσι για την οικονομία, το εμπόριο, τη πανδημία και το περιστατικό της Ryanair.
SOCHI, RUSSIA - MAY 28, 2021: Belarusian President Alexander Lukashenko (front) and Russia's President Vladimir Putin talk during a meeting in the Bocharov Ruchei residence. Mikhail Klimentyev/Russian Presidential Press and Information Office/TASS –осси€. —очи. ѕрезидент –оссии ¬ладимир ѕутин и президент Ѕелоруссии јлександр Ћукашенко (справа налево) во врем€ встречи. ћихаил  лиментьев/“ј——
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Λευκορωσός ομόλογός του Αλεξάντρ Λουκασένκο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στο Σότσι, επικεντρώθηκαν στο διμερές εμπόριο, τις οικονομικές σχέσεις και την καταπολέμηση της πανδημίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Υπήρχαν κυρίως δύο σημαντικά θέματα, δηλαδή η περαιτέρω ανάπτυξη της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, καθώς και η καταπολέμηση της πανδημίας”, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, οι ηγέτες πραγματοποίησαν επίσημη συνάντηση την Παρασκευή και συνέχισαν τις άτυπες συνομιλίες τους το Σάββατο.

Για την Ryanair

Τα βιαστικά συμπεράσματα των ευρωπαϊκών χωρών μετά το περιστατικό με την πτήση της Ryanair βασίζονται αποκλειστικά σε συναισθήματα και όχι σε μια προσπάθεια αποσαφήνισης των περιστάσεων, διεμήνυσε ο Πεσκόφ, τονίζοντας ότι η κατάσταση απαιτεί προσεκτική και εποικοδομητική εξέταση χωρίς βιαστικά συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η πληθώρα βιαστικών συμπερασμάτων στα οποία προέβησαν οι Βρυξέλλες δείχνει μάλλον ότι αυτή η προσέγγιση δεν βασίζεται σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει πραγματικά το περιστατικό αλλά βασίζεται αποκλειστικά σε συναισθήματα.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Λευκορωσία παρείχε τις απαραίτητες πληροφορίες για το περιστατικό και ότι ο Λουκασένκο ενημέρωσε λεπτομερώς τον Πούτιν για το τι ακριβώς συνέβη στην πτήση της Ryanair.

Για τη Σαπέγκα

Ο Πούτιν έθεσε επίσης, το ζήτημα της Ρωσίδας Σοφία Σαπέγκα, η οποία κρατείται στο Μινσκ, στις συνομιλίες με τον Λουκασένκο, καθώς η Μόσχα δεν είναι αδιάφορη για τη μοίρα της, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η Σαπέγκα “διαθέτει άδεια διαμονής στη Λευκορωσία”. “Συνεπώς, προχωρούμε με βαση το γεγονός ότι όλα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το νόμο. Ο πρόεδρος έχει δώσει εντολή στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών να παρακολουθήσει την υπόθεση των Ρώσων πολιτών με τη μέγιστη προσοχή”, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο από την πλευρά του ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του ότι η έρευνα για την Σοφία Σαπέγκα, θα διενεργηθεί στη Λευκορωσία.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαπέγκα, μια Ρωσίδα πολίτης, συνελήφθη μαζί με τον σύντροφό της Ρομάν Προτάσεβιτς στις 23 Μαΐου όταν το αεροπλάνο, στο οποίο επέβαιναν, υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ.

Η έρευνα και για τους δύο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκορωσία”, είπε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ο ίδιος είπε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την προξενική πρόσβαση. “Η απόφασή μου είναι αμετάκλητη. Τον διαβεβαίωσα (τον Πούτιν) ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την πρόσβαση στο προξενείο”.

Η Μόσχα αντιτίθεται στις ευρωπαϊκές συναισθηματικές αντιδράσεις σχετικά με το περιστατικό της Ryanair και υποστηρίζει μια σοβαρή προσέγγιση που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. “Είμαστε εναντίον αυτών των ερευνών που είναι περισσότερο συναισθηματικές παρά ουσιαστικές. Είμαστε υποστηρικτές μιας σοβαρής προσέγγισης που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο” κατέληξε.

Αεροπορική σύνδεση

Το Κρεμλίνο τόνισε ότι ο Λουκασένκο “δεν διατύπωσε αιτήματα για επιπλέον οικονομική βοήθεια” προς την Ρωσία, αλλά οι δύο συμφώνησαν να εργασθούν “για την οργάνωση της αεροπορικής σύνδεσης” ανάμεσα στις δύο χώρες, με δεδομένα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πούτιν και ο Λουκασένκο έχουν δώσει εντολή στα υπουργεία μεταφορών των δύο χωρών “να οργανώσουν όλα τα θέματα της αεροπορικής επικοινωνίας” των δύο χωρών, δήλωσε ο Πεσκόφ.

“Τα υπουργεία μεταφορών των δύο χωρών – η Ρωσία και η Λευκορωσία – έχουν την εντολή να οργανώσουν όλες τις πτυχές της αεροπορικής επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της επερχόμενης περιόδου διακοπών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου..

“[Συζήτησαν] την οργάνωση της εναέριας κυκλοφορίας, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών και πολλών αεροπορικών εταιρειών που έχουν ακυρώσει πτήσεις μέσω του εναέριου χώρου της [Λευκορωσίας], και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Belavia δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτη στις ευρωπαϊκές πόλεις”, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Οι πιθανές πτήσεις προς την Κριμαία από τον Λευκορωσικό αερομεταφορέα Belavia δεν αναφέρθηκαν στη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον ομόλογό του από τη Λευκορωσία, δήλωσε ο Πεσκόφ. “Θα πρέπει να τεθεί αυτό το ερώτημα στην ίδια την Belavia. Δεν πρόκειται για ρωσική εταιρεία”, είπε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε εάν η αεροπορική εταιρεία της Λευκορωσίας θα πραγματοποιεί πτήσεις προς την Κριμαία.

Για τα όπλα και τις βάσεις

Η Ρωσία θα προμηθεύσει με σύγχρονα όπλα τη Λευκορωσία και οι δύο πλευρές θα καθορίσουν τον κατάλογο μαζί, δήλωσε την Τρίτη (6/1) ο Λουκασένκο, σύμφωνα με την εφημερίδα “Sovetskaya Belorussiya”.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν συζήτησε με τον Πούτιν στο Σότσι τη δημιουργία ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στη Λευκορωσία. “Δεν υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με τη μεταφορά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε μόνιμη βάση, τη δημιουργία κάποιου είδους βάσεων – αυτό δεν συζητήθηκε καν. Και δεν το χρειαζόμαστε”, κατάληξε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα