ΑΘΗΝΑ
07:49
|
03.05.2024
Γερμανοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν στην Ουάσινγκτον για διαπραγματεύσεις σχετικά με το έργο του αγωγού Nord Stream 2.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιπροσωπεία Γερμανών αξιωματούχων μεταβαίνουν στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συζητήσουν με Αμερικανούς ομολόγους τους για το έργο του αγωγού Nord Stream 2, ανέφερε το Finanzen.net του ομίλου Funke, τη Δευτέρα (31/05).

Η γερμανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής της καγκελάριου, Γιαν Χέκερ, και τον επικεφαλής οικονομικό της σύμβουλο, Λαρς-Χέντρικ Ρέλερ, θα συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν και την εκπρόσωπο Εμπορίου, Κάθριν Τάι.

Yπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη (26/5) πως θα άρει τις κυρώσεις σε βάρος της ρωσογερμανικής εταιρείας Gazprom που κατασκευάζει τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, αναγνωρίζοντας ότι η συνέχιση της επιβολής κυρώσεων θα έβλαπτε τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη.

Ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε πως εναντιωνόταν αρχικά στο έργο κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει ποσότητες από ρωσικά κοιτάσματα στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά και ότι πλέον αποφάσισε να μη συνεχίσει στον δρόμο των κυρώσεων επειδή το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ο Μπάιντεν που θέλει να δημιουργήσει ενιαίο μέτωπο απέναντι τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα, επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν υποστεί πλήγμα επί των ημερών του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ.

Η Gazprom και οι εταίροι της έχουν αποδυθεί σε κούρσα με τον χρόνο για την ολοκλήρωση του έργου και την έναρξη της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Βαλτικής. Ο αγωγός, που έχει ολοκληρωθεί κατά το 95%, παρακάμπτει την Ουκρανία, στερώντας της έσοδα από τις προμήθειες για τη διέλευση του αερίου από το έδαφός της.

Το έργο Nord Stream 2 ήταν ένα από τα πολλά μέτωπα στα οποία “συγκρούονται” Ρωσία-ΗΠΑ. Η κύρια αντίρρηση των ΗΠΑ στον υποθαλάσσιο αγωγό είναι ότι θα μειώσει περαιτέρω τη μόχλευση του Κιέβου έναντι της Μόσχας παρέχοντας έναν άλλο αγωγό φυσικού αερίου στη Γερμανία που δεν θα διέρχεται από την Ουκρανία. Με μόνο περίπου 100 χιλιόμετρα αγωγού να απομένουν, το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές της Γερμανίας στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η Ρωσία προμηθεύει ήδη περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει μειώσει το μερίδιο των αποστολών που διέρχονται μέσω της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από Tass και RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα