ΑΘΗΝΑ
19:25
|
24.04.2024
Παρατείνονται για δεύτερη εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα στη Μελβούρνη για να περιοριστεί η μετάδοση του εξαιρετικά μεταδοτικού "ινδικού" στελέχους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται το lockdown στη Μελβούρνη, που επρόκειτο να λήξει στις 3 Ιουνίου, για άλλη μία εβδομάδα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βικτώρια Τζέιμς Μερλίνο.

Οι αρχές της Βικτώρια αποφάσισαν να παρατείνουν για δεύτερη εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα στη Μελβούρνη σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη μετάδοση του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Η Βικτώρια είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Αυστραλίας και εισήλθε σε καθεστώς lockdown της περαμσένη εβδομαδα. Η απόφαση πάρθηκε καθώς εντοπίστηκαν 26 τοπικά κρούσματα.

“Εάν αφήσουμε αυτό το πράγμα να εξελιχθεί, θα εκραγεί”, δήλωσε ο Τζέιμς Μερλίνο σε δημοσιογράφους στη Μελβούρνη την Τετάρτη (2/6). Πρόσθεσε ότι οι νέες μολύνσεις αφορούν μια ιογενή μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, η οποία, προειδοποίησε, ότι θα μπορούσε “να γίνει ανεξέλεγκτη και οι άνθρωποι να πεθάνουν”.

“Κανείς … δεν θέλει να ξαναζήσει τον περασμένο χειμώνα”, είπε, αναφερόμενος σε ένα από τα πιο αυστηρά και μεγάλα σε διάρκεια lockdown στον κόσμο που επιβλήθηκαν πέρυσι στη Βικτώρια.

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι πέθαναν στο ξέσπασμα του ιού στην πολιτεία, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 90% των συνολικών θανάτων της Αυστραλίας από την έναρξη της πανδημίας.

Η γρήγορη επιβολή περιορισμών στα περιφερειακά σύνορα και οι αυστηροί κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό την Αυστραλία να καταστείλει όλα τα προηγούμενα κρούσματα και να διατηρήσει τα πσοστά της πανδημίας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με μόλις πάνω από 30.100 κρούσματα και 910 θανάτους.

Αν και η Βικτώρια αναφέρει καθημερινά μονοψήφια κρούσματα, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι το νέο στέλεχος του ιού θα μπορούσε να εξαπλωθεί ακόμη και μέσω ελάχιστης επαφής. Έξι νέα τοπικά κρούσματα αναφέρθηκαν την Τετάρτη, έναντι εννέα την προηγούμενη ημέρα, με αποτέλεσμα οι συνολικές λοιμώξεις να ανέρχονται πλέον σε 60.

Προς το παρόν, οι κάτοικοι της Μελβούρνης βιώνουν τη δεύτερη εβδομάδα lockdown. Τους επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους μόνο για λόγους εργασίας, εμβολιασμού, υγειονομικής περίθαλψης, για ψώνια και περιορισμένη άσκηση.

Οι περιορισμοί πιθανότατα θα χαλαρώσουν σε άλλες περιοχές της πολιτείας – ανάλογα με τις τοπικές μεταδόσεις τις επόμενες 24 ώρες – αν και άλλα μέτρα κατά του ιού, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, θα παραμείνουν σε ισχύ.

Οι αρχές δήλωσαν ότι το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από το εξωτερικό. Το άτομο εγκατέλειψε την καραντίνα του σε ξενοδοχείο στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας μετά από αρνητικό τεστ, αλλά αργότερα ανιχνεύθηκε θετικό στη Μελβούρνη.

Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες πολιτικές επιβολής περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης έχουν καταδικασθεί τόσο από πολίτες όσο και από κρατικούς αξιωματούχους ως υπερβολικές και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, παραβίασαν τα δικαιώματα των κατοίκων.

Η αντιπολίτευση των Εργατικών μέμφεται την κυβέρνηση διότι δεν τροποποίησε το σύστημα καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό, το οποίο έχει αποδειχθεί προβληματικό.

“Αν είχαμε βρει εναλλακτική λύση στην καραντίνα σε ξενοδοχεία (…) δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα”, στηλίτευσε ο κ. Μερλίνο.

Μόλις 3,7 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής στην Αυστραλία, χώρα με πληθυσμό 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πηγές: RT, Reuters

.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

Άρειος Πάγος: «Πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών» ο Ηλίας Κασιδιάρης

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση αλληλέγγυων σε εκδήλωση του Δήμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα