ΑΘΗΝΑ
14:22
|
20.04.2024
Tουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν όταν χτυπήθηκε από βόμβα το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βία κλιμακώνεται στο Αφγανιστάν μεσούσης της διαδικασίας αποχώρησης των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από τη χώρα. Tουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν όταν χτυπήθηκε από βόμβα το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν την Τρίτη (1/6) το βράδυ.

“Κατά τις πρώτες πληροφορίες, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν. Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αλλάξει”, είπε ο Χαμίντ Ροσάν, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στην Καμπούλ κοντά σε στάση λεωφορείου στη Μάστζιντ-ι-Χαλεμπίντ περί τις 19:15 (τοπική ώρα), διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, η βόμβα πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Κάτοικοι είπαν σε αφγανικά ΜΜΕ ότι λίγο μετά την πρώτη, σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη στην ίδια περιοχή.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για βομβιστική επίθεση μέχρι στιγμής. Τα τελευταία χρόνια, η αφγανική πρωτεύουσα έχει υποστεί δεκάδες επιθέσεις, τόσο από τους ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν, όσο και από τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η βία στο Αφγανιστάν αυξήθηκε τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με έκθεση αμερικανικής κρατικής υπηρεσίας.

O αριθμός των λεγόμενων επιθέσεων με πρωτοβουλία του εχθρού -τις εξαπολύουν κυρίως οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν- αυξήθηκε σχεδόν κατά 37% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου του ειδικού γενικού επιθεωρητή για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR).

Επιπλέον, οι απώλειες στις τάξεις των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας ήταν “σημαντικά περισσότερες” συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ ο αριθμός των εκ των έσω επιθέσεων στις δυνάμεις ασφαλείας επίσης αυξήθηκε, κατά 82% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αποτέλεσμα ήταν να καταγραφούν υπερδιπλάσιες απώλειες από τις επιθέσεις εκ των έσω, σημειώνεται στην έκθεση.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν έχει ήδη καταγράψει αύξηση 29% των απωλειών μεταξύ των αμάχων κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Οι ΗΠΑ και ακολούθως το ΝΑΤΟ αποφάσισαν στα μέσα Απριλίου να αποσύρουν τα 9.600 μέλη της στρατιωτικής δύναμης που παραμένουν στο Αφγανιστάν, ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια.

Η αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, επιταχύνθηκε σημαντικά εδώ και μια εβδομάδα, και έχει πραγματοποιηθεί κατά τουλάχιστον 30 έως 44%, σύμφωνα με εβδομαδιαία εκτίμηση του Πενταγώνου 

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αναμένεται να αποσύρει τους τελευταίους 2.500 στρατιώτες και 16.000 μη στρατιωτικούς υπεργολάβους έως την 11η Σεπτεμβρίου, την επέτειο των επιθέσεων του 2001 που οδήγησαν στην αμερικανική εισβολή.

Πηγή των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε τη Δευτέρα (6/1) στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι ο αμερικανικός στρατός θα επιστρέψει έως τις 20 Ιουνίου στους Αφγανούς την κύρια στρατιωτική του βάση στη χώρα, εκείνη της Μπαγκράμ, που βρίσκεται περίπου 50 χλμ. βορειοανατολικά της Καμπούλ.

Ωστόσο, η πλήρης αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα μπορούσε να καθυστερήσει από τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των Αφγανών διερμηνέων που βοήθησαν τον συνασπισμό και που φοβούνται για τη ζωή τους μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι καταρτίζονται σχέδια “πολύ, πολύ γρήγορα” για την απομάκρυνση αυτών των διερμηνέων και των οικογενειών τους, καθώς και άλλων Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έδωσε ακόμα το πράσινο φως σε αυτή την απομάκρυνση.

Το μέτρο εκτιμάται ότι μπορεί να αφορά περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα