ΑΘΗΝΑ
04:29
|
03.05.2024
Tο μεγαλύτερο πλοίο του Ιρανικού ναυτικού, το Kharg, τυλίχθηκε στις φλόγες και αργότερα βυθίστηκε στον Κόλπο του Ομάν υπό ασαφείς συνθήκες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tο μεγαλύτερο πλοίο του Ιρανικού ναυτικού, το Kharg, τυλίχθηκε στις φλόγες και αργότερα βυθίστηκε στον Κόλπο του Ομάν υπό ασαφείς συνθήκες, την Τετάρτη (2/6) ανέφεραν τα πρακτορεία Fars και Tasnim.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι προσπάθειες διάσωσης του πλοίου, που πήρε το όνομά του από το νησί που χρησιμεύει ως ο κύριος τερματικός σταθμός πετρελαίου για το Ιράν, απέτυχαν.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε περίπου στις 2:25 π.μ., ενώ το πλοίο βυθίστηκε κοντά στο ιρανικό λιμάνι Jask, περίπου 1.270 χιλιόμετρα (790 μίλια) νοτιοανατολικά της Τεχεράνης στον κόλπο του Ομάν κοντά στα στενά του Hormuz.

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα ιρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν τους ναυτικούς με σωσίβια να εκκενώνουν το σκάφος, ενώ οι φλόγες κατάπιναν τα πάντα πίσω τους.

Τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα αναφέρονται στο Kharg ως “εκπαιδευτικό πλοίο”.

Δορυφορικές φωτογραφίες από το Planet Labs Inc. που αναλύθηκαν από το Associated Press, έδειξαν το Kharg στα δυτικά του Jask την Τρίτη. Δορυφόροι από την U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration που εντοπίζει πυρκαγιές από το διάστημα, εντόπισε φλόγες στο Jask λίγο πριν από την ώρα της πυρκαγιάς που ανέφερε το Fars.

Το Kharg είναι από τα λίγα πλοία του ιρανικού ναυτικού που μπορεί να παρέχει εν πλω εφοδιασμό σε άλλα πλοία. Μπορεί επίσης να μεταφέρει βαριά φορτία και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα απονήωσης για ελικόπτερα. Το πλοίο, που κατασκευάστηκε στη Βρετανία, εντάχθηκε στο ιρανικό ναυτικό το 1984 μετά από μακρές διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στο Ιράν.

Ιρανοί αξιωματούχοι δεν έδωσαν εξηγήσεις για τα αίτια της πυρκαγιάς. Ωστόσο, αυτή ξέσπασε μετά από μια σειρά περίεργων εκρήξεων που ξεκίνησαν το 2019 και οι οποίες στόχευαν πλοία στον Κόλπο του Ομάν.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατηγόρησε αργότερα το Ιράν ότι στοχεύει τα πλοία με μαγνητικές νάρκες, με εκρηκτικά που έχουν χρονομετρητή και τοποθετούνται από δύτες στο κύτος του πλοίου.

Το Ιράν διέψευσε τις κατηγορίες, αν και το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν να απομακρύνουν από σκάφος μια παρόμοια μαγνητική νάρκη.

Η βύθιση του Kharg σηματοδοτεί την πιό πρόσφατη ναυτική καταστροφή για το Ιράν. Το 2020 κατά τη διάρκεια μιας ιρανικής στρατιωτικής άσκησης, ένας πύραυλος χτύπησε κατά λάθος ένα πλοίο κοντά στο λιμάνι του Γιασκ, σκοτώνοντας 19 ναυτικούς και τραυματίζοντας 15.

Πηγή: anews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα