ΑΘΗΝΑ
13:40
|
22.06.2021
Έπειτα από περιστατικό θρόμβωσης σε 31χρονο άνδρα αναστέλλεται προληπτικά η χρήση του εμβολίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι αναστέλλεται προς το παρόν η χορήγηση των δεύτερων δόσεών του εμβολίου της AstraZeneca για την COVID-19, ωσότου αποπερατωθεί έρευνα των αρχών για άνδρα που υπέστη θρόμβωση αφού έλαβε την πρώτη δόση.

Επιπλέον ανακοίνωσε, ότι αυξάνεται το όριο ηλικίας των ανδρών στους οποίους θα χορηγείται το AstraZeneca από τα 18 στα 45 έτη.

Η Χιλή παρέλαβε τον Απρίλιο την πρώτη παρτίδα δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca. Ο ρυθμιστικός φορέας της χώρας αρχικά έδωσε άδεια επείγουσας χρήσης για τους άνδρες άνω των 18 ετών και για τις γυναίκες άνω των 45.

Την Πέμπτη (3/6)το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι άνδρας 31 ετών παρουσίασε θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση τα συμπτώματα της οποίας είναι οι θρόμβοι στο αίμα και τα χαμηλά αιμοπετάλια, επτά ημέρες αφού έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Το σύνδρομο έχει συνδεθεί με το προϊόν της AstraZeneca, κυρίως στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, σε άλλες χώρες.

Το υπουργείο Υγείας εξήγησε ότι αυξάνει το όριο ηλικίας για τους άνδρες στα 45 έτη και ότι αναστέλλει τη χορήγηση των δεύτερων δόσεων για όλους τους πολίτες “προληπτικά”, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα που διενεργεί ο εποπτικός φορέας.

Η AstraZeneca δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας της Χιλής.

Το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας για την COVID-19, που έχει εξασφαλίσει έγκριση σε δεκάδες χώρες, αλλά όχι στις ΗΠΑ, έχει μπει τελευταία στο μικροσκόπιο εξαιτίας των περιπτώσεων σπάνιων αλλά δυνητικά ακόμη και θανατηφόρων θρομβώσεων. Η ίδια πάθηση έχει επίσης συνδεθεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson για την COVID-19.

Οι αρχές της Χιλής ανέφεραν τον Απρίλιο ότι δεν είχε υπάρξει καμία περίπτωση θρόμβωσης μεταξύ των 2.200 εθελοντών που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή της AstraZeneca στη χώρα.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει αναφορές για περίπου 30 ανθρώπους που αισθάνθηκαν ασυνήθιστη κόπωση αφού έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο της Cansino Biologics και για τρεις περιπτώσεις λιποθυμιών.

Η Πάουλα Ντάσα, στέλεχος του υπουργείου Υγείας της Χιλής, διευκρίνισε ότι ως εδώ έχουν χορηγηθεί 56.000 δόσεις του εμβολίου της κινεζικής φαρμακευτικής βιομηχανίας και υπογράμμισε πως όλοι όσοι ανέφεραν “ήσσονες” παρενέργειες του εμβολίου έχουν πλέον επιστρέψει στα σπίτια τους και είναι σε “καλή κατάσταση”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κίεβο: Αγορά τουρκικών “drones – δολοφόνων” για “προστασία” από τη Ρωσία

Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχεται καύσωνας

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τη διαρροή του ημερολογίου της Κάρολαϊν

Γεωργιανός κρατούμενος: H αστυνομία μου έλεγε να ομολογήσω ότι σκότωσα την Καρολάιν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα