ΑΘΗΝΑ
01:26
|
05.05.2024
Ο συνασπισμός Μαζί Κάνουμε Ιστορία (Μορένα, Πράσινοι και Εργατικοί) προηγείται με μειωμένη πλειοψηφία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο συνασπισμός “Μαζί Κάνουμε Ιστορία” (Μορένα, Πράσινοι και Εργατικοί) προηγείται στις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με την γρήγορη καταμέτρηση του Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου, INE, αλλά ωστόσο, ο Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ και οι σύμμαχοί του φαίνεται να διατηρούν μειωμένη πλειοψηφία.

Κατά την εκτίμηση του ΙΝΕ, το MORENA (35% των ψήφων από μόνο του, 42% μαζί με τους συμμάχους του, με το 32% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί), οι Πράσινοι και οι Εργατικοί θα καταλάβουν από 265 ως 292 έδρες από το σύνολο των 500 εδρών στο σώμα του μεξικανικού Κογκρέσου, μικρότερη από την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για να προωθήσει τροποποιήσεις στο σύνταγμα.

Αυτό σημαίνει πως η παράταξη του προέδρου οδεύει να απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών (τις μισές συν μία) που διέθετε και την ενισχυμένη πλειοψηφία (δύο τρίτων) που εξασφάλιζε μαζί με τα τρία κόμματα με τα οποία έχει συμμαχήσει.

Το αποτέλεσμα, εάν επιβεβαιωθεί, υποδηλώνει ότι οι ψηφοφόροι θέλουν ο Λόπεζ Ομπραδόρ να μετριάσει τα σχέδια του για συνταγματικές τροποποιήσεις, να αναθερωρήσει την οικονομική και την κοινωνική πολιτική του (η οικονομία του Μεξικού συρρικνώθηκε κατά 8,5% το 2020) και να λάβει δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της βίας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών για την κατώτερη βουλή είναι σύμφωνο με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες έδειξαν ότι ο συνασπισμός του Λόπεζ Ομπραδόρ έχασε μέρος των ψηφοφόρων μετά το θανατηφόρο ατύχημα στο μετρό τον Μάιο και τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση εναντίον υποψηφίων του.

Περίπου 95 εκατ. ψηφοφόροι κλήθηκαν την Κυριακή (6/6) να ψηφίσουν στις εκλογές. Οι ενδιάμεσες εκλογές αυτές, στο μέσον της θητείας του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, θα αναδείξουν τα 500 μέλη της Κάτω Βουλής, 15 (από τους 32) κυβερνήτες και κάπου 20.000 τοπικούς και περιφερειακούς αξιωματούχους στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων.

Ωστόσο, η προεκλογική εκστρατεία ήταν μια από τις πιο αιματηρές που έχουν καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία της χώρας καθώς έχουν δολοφονηθεί περίπου εκατό πολιτικοί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία. Οι 36 εξ αυτών διεκδικούσαν δημαρχίες ή θέσεις σε δημοτικά συμβούλια, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Etellekt. Οι επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 17,5% και ανήλθαν στις 910 συνολικά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές του 2017-2018.

Πέντε άνθρωποι που συμμετείχαν στην οργάνωση των χθεσινών βουλευτικών εκλογών δολοφονήθηκαν όταν έπεσαν σε ενέδρα στη νότια μεξικανική πολιτεία Τσιάπας.

Η επίθεση διαπράχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς υπάλληλοι του Εθνικού Εκλογικού Ινστιτούτου (INE) παρέδιδαν κάλπες στον δήμο της κοινότητας Πουέμπλο Νουέβο Σολισταουακάν, στο βόρειο τμήμα της Τσιάπας, ανακοίνωσε η εισαγγελία της πολιτείας.

Ένοπλοι επιτέθηκαν σε αξιωματούχους της εκλογικής επιτροπής, τραυματίζοντας τον επικεφαλής της εκλογικής διαδικασίας.

Κάτοικοι έσπευσαν να βοηθήσουν τον τραυματία και τον επιβίβασαν σε αυτοκίνητο για να τον μεταφέρουν σε ιατρικό κέντρο, όμως καθ’ οδόν έπεσαν σε ενέδρα.

Οι δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν και τους πέντε επιβαίνοντες, ανέφερε η εισαγγελία.

Νωρίτερα, ένας άνδρας πέταξε ένα κομμένο κεφάλι σε ένα εκλογικό τμήμα, στη συνοικία Τεράσας δελ Βάγιε στην Τιχουάνα, την ώρα που οι Μεξικανοί προσέρχονταν στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές.

Οι τοπικές Αρχές ανέφεραν ότι ο άνδρες που πέταξε το κεφάλι προσπάθησε να φύγει τρέχοντας, αλλά δεν διευκρίνισαν αν συνελήφθη. Σε μικρή απόσταση βρέθηκαν πλαστικές σακούλες που περιείχαν ανθρώπινα λείψανα και κομμένα χέρια.

Η κυβέρνηση αποδίδει τους περισσότερους από τους φόνους αυτούς σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά και οι οποίες προσπαθούν να επεκτείνουν τις σφαίρες επιρροής τους.

Πηγές, φωτογραφίες: El Pais, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα