ΑΘΗΝΑ
11:25
|
20.04.2024
Το δυσκίνητο σύστημα απόδοσης ΑΜΚΑ μπλοκάρει την πρόσβαση σε εμβόλια και self-tests για δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες πολίτες τρίτων χωρών αλλά και Ευρωπαίοι που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα μένουν ανεμβολίαστοι καθώς έχουν αυστηροποιηθεί υπέρμετρα τα κριτήρια λήψης ΑΜΚΑ, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η οργάνωση Generation 2.0 RED.

Έτσι, το δυσκίνητο σύστημα απόδοσης ΑΜΚΑ μπλοκάρει την πρόσβαση σε εμβόλια και self-tests για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία τους αλλά και τη δημόσια υγεία.

Η Generation 2.0 RED τονίζει ότι οι βασικές αρχές της λεγόμενης “Επιχείρησης Ελευθερίας”, που είναι η Υγειονομική Ασφάλεια, η Ηθική και η Ακεραιότητα, δεν μπορούν να διασφαλιστούν, καθώς η πολιτεία αφήνει εκτός της εμβολιαστικής διαδικασίας χιλιάδες συνανθρώπων μας.

“Για να μπορέσει ένα άτομο να εμβολιαστεί, το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του”, αλλά τον Οκτώβριο του 2019 “αυστηροποιήθηκαν υπέρμετρα τα κριτήρια για να λάβουν ΑΜΚΑ οι πολίτες τρίτων χωρών και οι ευρωπαίοι πολίτες. Έκτοτε μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες αδειών διαμονής έχουν τη δυνατότητα έκδοσής του. Αυτό, έχει δυσκολέψει την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων στη χώρα, καθώς ο ΑΜΚΑ είναι απαραίτητος σε πολλούς τομείς. Ιδίως κατά την πανδημία του COVID-19, το δυσλειτουργικό σύστημα απόδοσης ΑΜΚΑ μπλοκάρει την πρόσβαση σε εμβόλια και self-tests για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους” επισημαίνει η Generation 2.0 RED. 

“Το κράτος μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει μόνο σε σπασμωδικές κινήσεις, χωρίς να αποκαθίσταται το τεράστιο κενό που έχει δημιουργηθεί. Τον Μάρτιο του 2021, με τον Ν. 4782/2021 θεσμοθετείται η χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ). Στην πράξη όμως, για να αιτηθεί ένα άτομο αυτόν τον αριθμό πρέπει να κατέχει εκτός του διαβατηρίου και τουλάχιστον κάποιο άλλο ταυτοποιητικό έγγραφο, το οποίο να διασταυρώνεται από τα μητρώα φορέων του δημοσίου τομέα. Τον Μάιο του 2021, με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζονται ειδικότερες κατηγορίες δικαιούχων έκδοσης ΠΑΜΚΑ, δηλαδή αιτούντες άσυλο και ασυνόδευτοι ανήλικοι χωρίς Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) καθώς και οι κρατούμενοι πολίτες τρίτων χωρών σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ)” διευκρινίζει η μη κερδοσκοπική οργάνωση. 

Κατά συνέπεια “η διαδικασία γίνεται πιο περίπλοκη και δεν εξασφαλίζεται το κύριο ζητούμενο που είναι ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού, η δημιουργία τείχους ανοσίας και εν τέλει η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς νομικό καθεστώς αποκλείονται αυτομάτως από τη διαδικασία του εμβολιασμού, γεγονός που μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην πορεία της πανδημίας”. 

Ως παράδειγμα της κατάστασης, η Generation 2.0 RED φέρνει τη μεγάλη συγκέντρωση εργατών γης στη Μανωλάδα, τις συνθήκες της οποίας παρακολουθεί μέσω του Manolada Watch. 

“Εκεί οι μετανάστες εργάτες γης υπολογίζονται σε 6.000-7.000, ενώ ο ντόπιος πληθυσμός είναι κάτω των 1.000 ατόμων. Η μεγάλη πλειονότητα των εργατών γης δεν έχουν κάποια άδεια διαμονής ούτε απασχολούνται με εργόσημο. Πώς θα μπορέσουν να εμβολιαστούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ώστε να εξασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια του συνόλου της τοπικής κοινωνίας;”, αναφέρει. 

Και σημειώνει ότι σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, όπως το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, η πρόσβαση στη διαδικασία του εμβολιασμού είναι καθολική, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς των διαμενόντων. Ωστόσο, καταλήγει η ΜΚΟ “το ελληνικό κράτος παίζει με τους αριθμούς μητρώου και την υπομονή της ήδη κουρασμένης κοινωνίας. Αντί λοιπόν να δημιουργεί ΑΜΚΑ, ΠΑΑΥΠΑ, ΠΑΜΚΑ και άλλα ευφάνταστα ακρωνύμια, μήπως η πολιτεία ήρθε η ώρα να δει σοβαρά το ζήτημα της απρόσκοπτης πρόσβασης στον εμβολιασμό και να κάνει πράξη την ‘Επιχείρηση Ελευθερία’;”.

Πηγή: efsyn.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα