ΑΘΗΝΑ
12:12
|
26.04.2024
Μπήκαν στο στόχαστρο για τις μάχες τους κατά των εξώσεων των Παλαιστινίων – Επιστρέφουν στο Σέιχ Τζάραχ και στον αγώνα κατά της ισραηλινής κατοχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αφέθηκαν ελεύθερα τα δίδυμα αδέλφια Μούνα και Μοχάμεντ αλ-Κουρντ, τα οποία συνελήφθησαν χθες Κυριακή από την ισραηλινή αστυνομία από την εμβληματική συνοικία Σέιχ Τζάραχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Πρωτίστως η Μούνα και δευτερευόντως ο Μοχαμέντ έχουν γίνει τα πρόσωπα της εκστρατείας κατά των εξώσεων εκατοντάδων παλαιστινιακών οικογενειών από τη συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η σύλληψη της Κυριακής αφορούσε κατά κύριο λόγο την 23χρονη Μούνα αλ-Κουρντ. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τις ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις να περνούν χειροπέδες στην 23χρονη Παλαιστίνια με την κατηγορία της συμμετοχής σε… συγκρούσεις . Ο αδελφός της Μοχάμεντ ζήτησε να συλληφθεί μαζί με τη δίδυμη αδελφή του.

The beautiful, and brave like no other, twins, Muna & Mohammed al-Kurd, are free from the Israeli detention and are now…

Posted by Quds News Network on Sunday, June 6, 2021

Χωρίς να κατονομάσει την 23χρονη Μούνα αλ-Κουρντ, μια εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε ότι “η αστυνομία συνέλαβε με βάση δικαστική εντολή ύποπτο πρόσωπο 23 ετών που είναι κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ με την υποψία της συμμετοχής σε συγκρούσεις, οι οποίες έλαβαν πρόσφατα χώρα στη Σέιχ Τζάρα”. Η αστυνομία δεν σχολίασε άμεσα για τον δίδυμο αδελφό της, Μοχάμεντ, ο οποίος παρουσιάστηκε ο ίδιος σε αστυνομικό τμήμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ έχοντας κλητευθεί.

Οι υποστηρικτές της Μούνα και του Μοχάμεντ, λένε ότι η σύλληψή τους εντάσσεται σε μια ευρύτερη ισραηλινή προσπάθεια να σταματήσουν οι αντιδράσεις για τις εκδιώξεις Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου Εβραίοι έποικοι θέλουν να εγκατασταθούν στην κατοικία της οικογένειας Ελ-Κουρντ και σε άλλες με βάση μια απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μια μέρα αφού η αστυνομία στη συνοικία Σέιχ Τζάρα συνέλαβε δημοσιογράφο του δικτύου Αλ Τζαζίρα, ο οποίος κάλυπτε μια διαδήλωση εκεί.

Τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου ισραηλινό δικαστήριο έκρινε υπέρ των Εβραίων εποίκων που υποστηρίζουν ότι περί τις οκτώ οικογένειες Παλαιστινίων στην Σέιχ Τζάρα κατοικούν σε έδαφος που ανήκε σε εβραίους. Οι Παλαιστίνιοι έχουν ασκήσει έφεση επί της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ και οι εξώσεις προς το παρόν έχουν παγώσει. Η οργή για τις προσπάθειες εκδίωξης των Παλαιστινίων συνέβαλαν στην έξαρση της βίας που διήρκεσε 11 ημέρες τον Μάιο με συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Γάζα.

Τα δίδυμα αδέλφια έχουν αποκτήσει πάνω από 180.000 ακολούθους στο Twitter και τουλάχιστον 500.000 στο Instagram για τον ακτιβισμό τους με τα hashtags #ΣέιχΤζάρα και #ΣώστετηνΣέιχΤζάρα να έχουν γίνει viral.

O πατέρας τους, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μπροστά από το αστυνομικό τμήμα στην Ιερουσαλήμ, χαρακτήρισε τη σύλληψη της κόρης του μέρος μιας “επιχείρησης τρομοκράτησης των γονέων, γιατί η φωνή που βγήκε από τη συνοικία ήταν χάρις στην νεολαία της”. Πρόσθεσε ακόμη ότι γιος του Μοχάμεντ βρισκόταν στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, αλλά επέστρεψε για να εμφανιστεί στην αστυνομία όπως κλήθηκε να κάνει.

Με πληροφορίες από BBC, AFP, Facebook

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα