ΑΘΗΝΑ
04:17
|
08.05.2024
Χτυπάει τις συλλογικές συμβάσεις, προστατεύει τον ΣΕΒ τόνισαν οι επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Το εργασιακό νομοσχέδιο αφήνει, αν όχι όλους, τους συντριπτικά περισσότερους, δυσαρεστημένους”, δήλωσε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας ο Γιώργος Καββαθάς, εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ. “Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει πολλές ασάφειες, δημιουργεί προβλήματα στη συλλογική έκφραση, τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων, και χτυπάει τον πυρήνα του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας”, πρόσθεσε ο κ.Καββαθάς, κατά τη διαδικασία της ακρόασης φορέων.

Αναφερόμενος στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο κ. Καββαθάς είπε ότι το ζήτημα θα μπορούσε να μείνει στο επίπεδο της κλαδικής ή της επιχειρησιακής σύμβασης ώστε να προστατεύεται ο εργαζόμενος αλλά και ο υγιής ανταγωνισμός των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασε την απορία του για το ότι απουσιάζει οιαδήποτε πρόβλεψη για τους αυτοαπασχολούμενους και προσέθεσε ότι για τη ΓΣΕΒΕΕ υπάρχει θέμα με την εξίσωση της αποζημίωσης του εργατοτεχνίτη με τον υπάλληλο. «Πρέπει να προχωρήσουμε στην εξάλειψη αυτής της διάκρισης, αλλά αυτή η διάκριση θα πρέπει να εξαλειφθεί σε ένα μεταβατικό στάδιο. Είτε να αρχίσει να εφαρμόζεται για όσους προσληφθούν από τώρα και εφεξής είτε να εφαρμοστεί σε δύο στάδιο», είπε ο κ. Καββαθάς και επισήμανε ότι φορτώνονται με επιπλέον βάρος οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη σε δυσμενή θέση.

Για νομοσχέδιο προστασίας του ΣΕΒ, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή. “Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένας ύμνος στην ατομικότητα, είναι νομοσχέδιο μίσους στη συλλογικότητα”, είπε ο Γιώργος Μυλωνάς και πρόσθεσε: “δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, για ποιον λόγο όταν, μετά κόπων και βασάνων, υπογράφεται μια συλλογική σύμβαση εργασίας, να δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να μπορεί να προχωρήσει και σε ατομικές συμβάσεις». Ο πρόεδρος του ΕΚΑ είπε ακόμα ότι «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί το δεκάλεπτο διάλειμμα ενός εργαζόμενου, πρέπει να βγαίνει εκτός του ωραρίου του, γιατί οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο θα πρέπει να έχουν σπαστό ωράριο, γιατί εάν εργαζόμενος δικαιωθεί από το δικαστήριο, δεν μπορεί να επαναπροσληφθεί, ούτε μπορεί να γίνει κατανοητό πως αυξάνονται οι υπερωρίες την ίδια ώρα που καταργείται το 8ωρο και πάμε στο δεκάωρο”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑ δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με μείωση μισθών και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ενώ τόνισε ο κ. Μυλώνας ότι “αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αλλά πρέπει να αποσυρθεί”. Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση της απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας και κατήγγειλε την κατάργηση της αργίας της Κυριακής και σε άλλους κλάδους, καθώς και την “αύξηση της δοκιμαστικής περιόδου εργασίας σε 12μηνο, χωρίς αποζημίωση απόλυσης”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα