ΑΘΗΝΑ
23:46
|
01.05.2024
Θα ομολογήσει ότι βοήθησε τον σύζυγό της να "διευθύνει" την αυτοκρατορία του, αλλά και να αποδράσει με κινηματογραφικό τρόπο από τη φυλακή Altiplano της Τουλούκα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Έμμα Κορονέλ Αϊσπούρο, σύζυγος του διαβόητου Μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν “Ελ Τσάπο” Γκουσμάν, αναμένεται εντός της εβδομάδας να ομολογήσει την ενοχή της στις κατηγορίες που της έχει απαγγείλει η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη των ΗΠΑ, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

Η κυρία Κορονέλ Αϊσπούρο θα ομολογήσει ότι βοήθησε τον σύζυγό της να “διευθύνει” την πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτοκρατορία του, αλλά και να αποδράσει με κινηματογραφικό τρόπο από φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μεξικό, αναφέρει η εφημερίδα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα από ανεξάρτητες πηγές. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης δεν θέλησε να το σχολιάσει.

Η 31χρονη καλλονή, που συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο Ντάλες τον Φεβρουάριο, μετά από έρευνα σχεδόν δύο ετών από αξιωματούχους των ΗΠΑ για το ρόλο της ως συνεργού του συζύγου της, Χοακίν Γκουζμάν Λοέρα (Ελ Τσάπο), αναμένεται να εμφανιστεί την Πέμπτη το πρωί στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον για να ασκήσει έφεση.

Ο “Ελ Τσάπο”, ένα από τα αφεντικά του καρτέλ της Σιναλόα, καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2019 σε πολύκροτη δίκη στο Μπρούκλιν για διάφορα αδικήματα και εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης συν ποινή τριάντα ετών κάθειρξης στη φυλακή Supermax του Κολοράντο.

Η Κορονέλ, η τρίτη – ίσως και η τέταρτη – σύζυγός του, παρέμενε ελεύθερη ταξιδεύοντας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού μέχρι τη σύλληψή της.

Καθώς βρισκόταν υπό καθεστώς προστασίας από το FBI, υπήρχαν έντονες αμφιβολίας σχετικά με το αν η αμερικανικής και μεξικανικής υπηκοότητας Κορονέλ, θα έδινε πληροφορίες για τους συνεργάτες του συζύγου της, με αντάλλαγμα μια ελαφρύτερη ποινή. Ωστόσο, η συμφωνία της με τους εισαγγελείς στην Ουάσινγκτον δεν απαιτεί να συνεργαστεί με τις αρχές των ΗΠΑ, δήλωσε πηγή που είναι εξοικειωμένη με την υπόθεση.


Οι εισαγγελείς παρουσίασαν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία ότι – όπως πολλές από τις ερωμένες του Ελ Τσάπο – η Κορονέλ εντάχθηκε στην εγκληματική του δραστηριότητα, βοηθώντας τον να στέλνει μηνύματα στον πατέρα της, Ινές Κορονέλ Μπαρέρας, πριν τη σύλληψή του στο Μεξικό το 2013.


Άλλα στοιχεία έδειξαν ότι η Κορονέλ βοήθησε τον Γκουζμάν να αποφύγει τη σύλληψή του από τις αμερικανικές και μεξικανικές αρχές μετά την αποτυχημένη απόπειρά τους το 2012 στο Κάμπο Σαν Λούκας του Μεξικού.

Η Κορονέλ, πρώην νικήτρια διαγωνισμού ομορφιάς, βοήθησε επίσης τον σύζυγό της να αποδράσει από την υψίστης ασφαλείας φυλακή Altiplano στην Τολούκα, το 2015, αφού οι αρχές των ΗΠΑ και του Μεξικού τον είχαν συλλάβει τον προηγούμενο χρόνο σε ένα παραλιακό ξενοδοχείο στη Μαζατλάν. Οι εισαγγελείς λένε ότι η κυρία Κορονέλ, χρησιμοποιώντας τα προνόμια της επίσκεψής της, ενήργησε ως απεσταλμένος μεταξύ του συζύγου της και μιας ομάδας συνεργατών του, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού της, ο οποίος σχεδίασε την απόδραση του Ελ Τσάπο από μία σήραγγα ενάμισι χιλιομέτρου που έφτανε έως το ντους του κελιού του.

Το 2016, αφότου ο Γκουζμάν επέστρεψε στη φυλακή Altiplano, η Κορονέλ προσπάθησε να τον βοηθήσει να αποδράσει ξανά. Φέρεται επίσης ότι επιχείρησε να δωροδοκήσει ανώτερο αξιωματούχο της φυλακής του Μεξικού, σύμφωνα με μαρτυρία στη δίκη. Πριν όμως ολοκληρωθεί το σχέδιο, ο Ελ Τσάπο εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα