ΑΘΗΝΑ
10:35
|
02.05.2024
οι ισλαμιστές αντάρτες συνεχίζουν να κερδίζουν εδάφη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα χέρια των Ταλιμπάν έχουν περιέλθει έξι περιφέρειες της χώρας στη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες συνεχίζουν να κερδίζουν εδάφη, επιβεβαίωσαν τοπικοί αξιωματούχοι τη Δευτέρα 16/6.

Πρόκειται για μία περιφέρεια στην επαρχία Χεράτ, μία στη Γορ, μία στη Σαρ-ι-Πουλ, μία στη Ζαμπούλ και δύο στη Φαρά.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, που τελούσαν σε κατάσταση πολιορκίας στα κέντρα των περιφερειών αυτών εδώ και αρκετό καιρό, είτε αποχώρησαν και ενώθηκαν με άλλες δυνάμεις ή απομακρύνθηκαν από τις περιοχές τους με αεροπορική υποστήριξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις άφησαν πίσω τον εξοπλισμό τους και πυρομαχικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ορισμένοι από τους στρατιώτες που υποχωρούσαν αγνοούνται.

Άλλη μία περιφέρεια, στην επαρχία Κουντούζ, καταλήφθηκε για μερικές ώρες από τους αντάρτες τη Δευτέρα, αλλά οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν τελικά να τη ανακτήσουν.

Οι ισλαμιστές αντάρτες καταγράφουν σειρά στρατιωτικών νικών και εδαφικών κατακτήσεων. Από την επίσημη έναρξη της απόσυρσης των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO, την 1η Μαΐου, τουλάχιστον 23 περιφέρειες έχουν πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.

Το Αφγανιστάν έχει 34 επαρχίες και περίπου 400 περιφέρειες. Τα κέντρα των περιφερειών βρίσκονται μια βαθμίδα κάτω από τις επαρχίες στη διάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση σχολίασε ότι η αποχώρηση από περιφέρειες που δεν θεωρούνται στρατηγικής σημασίας έχουν σκοπό να αποτρέψουν πόλεις και περιφέρειες-κλειδιά να πέσουν στα χέρια των ανταρτών.

Την περασμένη εβδομάδα, το μεικτό στρατηγείο του αμερικανικού στρατού που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, η Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), ανακοίνωσε ότι η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ έχει ολοκληρωθεί κατά 50% και πλέον.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι Ταλιμπάν είχαν μπορέσει να καταλάβουν πέντε περιφέρειες πέρυσι, οι τέσσερις από τις οποίες όμως ανακαταλήφθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις μέσα σε μερικές ημέρες.

Παρ’ ότι τυπικά η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως την 11η Σεπτεμβρίου -ίσως να έχει τελειώσει ακόμη νωρίτερα- κατά διαταγή του Αμερικανού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν, που θεωρεί πως πρέπει να τερματιστεί ο πιο μακρόχρονος πόλεμος στον οποίο ενεπλάκη η χώρα του, αξιωματικοί στο Πεντάγωνο δεν κρύβουν ότι καταρτίζονται σχεδιασμοί για την πιθανή επιστροφή του αμερικανικού στρατού αν χρειαστεί.

Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού, έχει ανακοινώσει πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκπαιδεύουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας σε άλλη χώρα, μετά την ολοκλήρωση της απόσυρσης των στρατευμάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Κασσελάκης για Μάτι: Ν’ αλλάξει η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα