ΑΘΗΝΑ
03:51
|
03.05.2024
Τα κονδύλια ανταποκρίνονται στο αίτημα του ΟΗΕ για την ενίσχυση του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πανδημία του Covid-19, συνδυασμένη με τους πολέμους που συνεχίζονται σε πολλά σημεία του κόσμου, τις οικονομικές ανισότητες που οξύνονται και την κλιμακούμενη κλιματική κρίση, δίνει τη χαριστική βολή σε ένα σύστημα διανομής και διαχείρισης της τροφής που έτσι κι αλλιώς ψυχορραγούσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε δια στόματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Έπιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ότι θα προχωρήσει στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας 250 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της πείνας στην Αφρική, το Αφγανιστάν και τη Βενεζουέλα.

Η συμβολή αυτή ανταποκρίνεται σε αίτημα του ΟΗΕ και έχει στόχο την ενίσχυση του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος, διευκρίνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνόδου της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Πενήντα εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για τις χώρες του Σάχελ και της ανατολικής Αφρικής που έχουν πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, πρόσθεσε.

Η Βενζουέλα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων, υπό τη σκιά των σκληρών κυρώσεων των ΗΠΑ που επιδιώκουν την απομάκρυσνη από την εξουσία του Νικολάς Μαδούρο, ζει την χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της έπειτα από επτά συνεχόμενα έτη ύφεσης.

Σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα για τις συνθήκες ζωής που πραγματοποίησαν τα κύρια πανεπιστήμια της χώρας, 4 κάτοικοι της Βενεζουέλας στους 5 δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τρόφιμα.

Σε έκθεση, από την ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αλίνα Ντουχάν, που δημοσιεύτηκε πριν λίγους μήνες, διαπιστώνεται ότι ο λαός της Βενεζουέλας συνεχίζει να υποφέρει πάρα πολύ εξαιτίας των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων.

Στην έκθεση σημειώνεται, ότι οι κυρώσεις έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ελλείψεις σε νερό, φάρμακα, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα, οδηγώντας σε επισιτιστική ανασφάλεια 2,5 εκατομμύρια Βενεζουελάνους.

Η Ντούχαν, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των αμερικανικών και συμμαχικών κυρώσεων έναντι της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι οι “επαναλαμβανόμενες αρνήσεις τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία να απελευθερώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας ακόμη κι όταν πρόκειται για την αγορά φαρμάκων, εμβολίων και προστατευτικών συσκευών … εμποδίζει την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της Covid-19”.

Μια μελέτη του 2019 από το Κέντρο Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας, εκτιμά ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενδέχεται να συνέβαλαν σε έως και 40.000 θανάτους στη χώρα μεταξύ του 2017 και του 2018.

Τα κονδύλια που θα διατεθούν στην Αφρική, το Αφγανιστάν και τη Βενεζουέλα, προέρχονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα χορηγηθούν στις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη διατροφικής ασφάλειας, καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού προκάλεσε αύξηση των ανθρωπιστικών αναγκών.

Η ανακοίνωση έγινε πριν από την σύνοδο των ηγετών των χωρών της G7 που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή στη Βρετανία. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, η οποία φιλοξενεί την σύνοδο, δέχθηκε έντονες επικρίσεις μετά την ανακοίνωση του σχεδίου του να μειώσει τον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου που προορίζεται για την χορήγηση βοήθειας για την ανάπτυξη.

Τον Μάρτιο, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι 34 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο απειλούνται από πείνα και ότι ο αριθμός των περιπτώσεων οξείας πείνας αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερες από 20 χώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα