ΑΘΗΝΑ
17:33
|
18.05.2024
Ο Ντουτέρτε, δεν θα συνεργαστεί στην έρευνα που θέλει να διενεργήσει το ΔΠΔ για τον διεξαγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δεν θα συνεργαστεί στην έρευνα που θέλει να διενεργήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον διεξαγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, επιβεβαίωσε ο Χάρι Ρόκε, εκπρόσωπος της προεδρίας.

“Δεν θα συνεργαστούμε διότι δεν είμαστε πλέον μέλος” του ΔΠΔ, είπε ο Χάρι Ρόκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σημειώνεται ότι ο Ντουτέρτε είχε ακυρώσει τη συμμετοχή των Φιλιππίνων και την αναγνώριση του Καταστατικού της Ρώμης τον Μάρτιο του 2018.

Ωστόσο, παρά την απόσυρση των Φιλιππίνων από το ΔΠΔ, το Δικαστήριο συνεχίζει να έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα που μπορεί να διαπράχθηκαν κατά την περίοδο που η ασιατική χώρα ήταν συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης, σύμφωνα με την εισαγγελέα του ΔΠΔ, Φατού Μπενσουντά.

“Δεν χρειαζόμαστε να ερευνήσουν ξένοι τους θανάτους στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών διότι το νομικό σύστημα λειτουργεί στις Φιλιππίνες” τόνισε ο Χάρι Ρόκε και πρόσθεσε πως πιστεύει ότι η έναρξη επίσημης ποινικής έρευνας έχει πολιτικά κίνητρα.

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φατού Μπενσουντά, ζήτησε τη Δευτέρα (14/6) από τους δικαστές εξουσιοδότηση για να αρχίσει ποινική έρευνα για τον “πόλεμο κατά των ναρκωτικών” στις Φιλιππίνες, ισχυριζόμενη ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

“Ανακοινώνω ότι η προκαταρκτική εξέταση της κατάστασης στη Δημοκρατία των Φιλιππίνων ολοκληρώθηκε και ότι ζήτησα δικαστική εξουσιοδότηση για να προχωρήσω στη διενέργεια έρευνας” ανακοίνωσε η Φατού Μπενσουντά.

“Το μακρύ χέρι του νόμου σύντομα θα πιάσει τον Ντουτέρτε και τους συνεργούς του” είπε ο Αντόνιο Τριγιάνες, πρώην γερουσιαστής της αντιπολίτευσης.

Ο Ντουτέρτε έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το ΔΠΔ δεν έχει καμία δικαιοδοσία στη χώρα του και ότι οι αρχές στις Φιλιππίνες και ο ίδιος προσωπικά δεν πρόκειται να συνεργαστούν σε οποιαδήποτε “παράνομη” έρευνα.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν την ανακοίνωση της εισαγγελέα. Η Διεθνής Αμνηστία έκρινε πως η ανακοίνωση της Φατού Μπενσουντά δίνει “ελπίδα” στις οικογένειες των θυμάτων. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) είδε ένα πλήγμα στο “τεκμήριο της ατιμωρησίας” του προέδρου των Φιλιππίνων.

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε εξελέγη στην προεδρία το 2016 έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία, στη διάρκεια της οποίας υποσχόταν να εξαλείψει τη διακίνηση ναρκωτικών εξοντώνοντας τους εμπλεκόμενους. Παρ’ ότι τα επίσημα δεδομένα κάνουν λόγο για περισσότερους από 6.100 νεκρούς σε 200.000 επιχειρήσεις των διωκτικών αρχών, μη κυβερνητικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ πιο βαρύς. Ωστόσο, οι αρχές αντιτείνουν πάγια πως οι αστυνομικοί σκοτώνουν υπόπτους “σε νόμιμη άμυνα”.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πριν ανακοινωθεί το αίτημα της Φατού Μπενσουντά, πως οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλά θα έκαναν να κοιτάξουν πιο προσεκτικά τον “πόλεμο κατά των ναρκωτικών” που διεξάγει. “Θα βλέπατε ότι αυτοί που πεθαίνουν καθημερινά αντιστάθηκαν”, υποστήριξε προτού στρέψει τα βέλη του σε όσους διακινούν ναρκωτικά: “Μην καταστρέφετε τη χώρα. Θα σας σκοτώσω” προειδοποιεί.

Με πληροφορίες και φωτογραφία από scmp.com/

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Η Τυνησία λέει ότι 23 μετανάστες αγνοούνται μετά την αναχώρηση τους με βάρκα για την Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα