Η κυβέρνηση της Νικαράγουας κατηγόρησε τους τέσσερις αντιπολιτευόμενους, οι οποίοι έχουν συλληφθεί από την αστυνομία, πως είναι “άρπαγες” καθώς χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα.
Οι συλληφθέντες “δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική αντιπολίτευση”, τόνισε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, που φέρει τον τίτλο “Νικαράγουα: Για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και του κράτους δικαίου”.
“Το μόνο κοινό που έχει με την αντιπολίτευση αυτή η ομάδα από άρπαγες είναι η πίστη της στην κυβέρνηση των ΗΠΑ” διευκρινίζεται στο κείμενο. Οι συλληφθέντες “μέσω των αντίστοιχων ΜΚΟ τους, έλαβαν εκατομμύρια δολάρια” από την Ουάσινγκτον για να “ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση” του προέδρου Ορτέγα καταγγέλλει το κείμενο.
Η δημοσιογράφος Κριστιάνα Τσαμόρο, κόρη της πρώην προέδρου Βιολέτας Μπάριος Τσαμόρο (1990-1997), ήταν η πρώτη που συνελήφθη. Τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση. Η 67χρονη θεωρούνταν από αρκετούς η σοβαρότερη αντίπαλος του Ντανιέλ Ορτέγα.
Ο άλλοτε διπλωμάτης Αρτούρο Κρους, ο πολιτολόγος Φέλιξ Μαραδιάγα και ο οικονομολόγος Χουάν Σεμπαστιάν Τσαμόρο, ξάδελφος της Τσαμόρο, επίσης συνελήφθησαν.
Οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ ζήτησαν να απελευθερωθούν άμεσα και η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις συγγενείς του αρχηγού του κράτους ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για “επίθεση στις δημοκρατικές αρχές και φαλκίδευση των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών”.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση Ορτέγα κάνει λόγο για ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά της, αποκαλώντας τους συλληφθέντες μαριονέτες της και καταγγέλλοντας προσπάθεια βίαιης ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.
Ο Ντανιέλ Ορτέγα, ηγέτης του κινήματος των Σαντινίστας και…εκ των τελευταίων των Μοϊκανών του σοσιαλισμού στην περιοχή, κυβέρνησε από το 1979 ως το 1990, όταν ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές από τη Βιολέτα Τσαμόρο. Επέστρεψε στην εξουσία το 2007 με το FSLN.
Επανεξελέγη δύο φορές (2011, 2016), χάρη στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο 75χρονος πρόεδρος αναμένεται να διεκδικήσει τέταρτη θητεία τον Νοέμβριο.
Κατηγορείται από την αντιπολίτευση και από τη Δύση πως ασκεί την εξουσία με ολοένα πιο αυταρχικό τρόπο μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησής του το 2018, όταν τουλάχιστον 328 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.