ΑΘΗΝΑ
07:14
|
18.08.2022
"Η πραγματικότητα είναι ότι νομιμοποιείτε την εργασιακή ζούγκλα και ευνοείτε τους ασύδοτους εργοδότες", στηλίτευσε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην Ολομέλεια, διεμήνυσε πως το κόμμα της θα το καταψηφίσει, το εργασιακό νομοσχέδιο καταγγέλλοντας πως πρόκειται για “οπισθοδρομική πολιτική” η οποία “νομιμοποιεί την εργασιακή ζουγκλα”.

“Κοροϊδευόμαστε; Με ρεπό δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις” υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Η κ. Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση και προειδοποίησε με κατάργηση του εργοστασιακού νομοσχεδίου αμέσως μόλις ” το επιτρέψουν οι πολιτικοί συσχετισμοί”.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου υπογράμμισε η κ. Γεννηματά, απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. “Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις” τόνισε.

“Στηρίζετέ μας λέτε τον εργαζόμενο: Η πραγματικότητα είναι ότι νομιμοποιείτε την εργασιακή ζούγκλα και ευνοείτε τους ασύδοτους εργοδότες”, στηλίτευσε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη:

Αφαιρείται η συλλογική σύμβαση, ως προϋπόθεση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. “Ο εργαζόμενος μένει μόνος του να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη. Στην πράξη δεν θα υπάρχει πια 8ωρο, πάμε για 10ωρα και υπερωρίες που δεν θα πληρώνονται”. Τόνισε πως πρόκειται για “πρόκληση” που βρίσκει αντίθετο ακόμη και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, το οποίο επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ισότιμη διαπραγμάτευση μεταξύ του μεμονωμένου εργαζόμενου και του εργοδότη.

Διευκολύνονται οι απολύσεις, ακόμα και αυτές που κρίνονται παράνομες από το δικαστήριο. “Το μήνυμα είναι στον εργαζόμενο ότι εάν δεν είσαι αρεστός στον εργοδότη, θα φύγεις. Τελείωσε. Δεν υπάρχει άλλη προοπτική. Ακόμη και αν δικαιωθείς από τα δικαστήρια, δεν θα επαναπροσληφθείς. Θα δώσει κάτι παραπάνω ο παράνομος εργοδότης και θα κλείσει, με αυτό τον τρόπο, την παρανομία του”.

Παρεμποδίζεται η απεργία και καταργείται η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών. “Αυτός είναι ο πραγματικός σας στόχος και όχι η ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα στην απεργία και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου” ξεκαθάρισε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Πρόσθεσε επίσης ότι υπονομεύεται ο νόμος 1264 του ΠΑΣΟΚ που είναι ακόμα και σήμερα ο πιο φιλελεύθερος στην Ευρώπη “ένας νόμος ιστορικός, γιατί ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, ήταν αποτέλεσμα συμμαχιών, αποτέλεσμα εθνικής λαϊκής ενότητας, ώστε να πάει μπροστά η πατρίδα”.

Αποδυναμώνονται το ΣΕΠΕ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. “Η κυβέρνηση λέει στον εργαζόμενο ότι δεν θα σε στηρίξει ο συνδικαλιστής, γιατί θα τον απολύσω και αυτόν. Δεν έχει προστασία. Δεν θα πληρωθείς. Θα διαπραγματευτείς μόνος σου. Θα δουλεύεις 10ωρα, δεν θα παίρνει ρεπό, θα σου τα δίνει όποτε θέλει ο εργοδότης. Δεν θα προσλαμβάνεσαι, εάν δικαιωθείς στα δικαστήρια και επιπλέον, μην περιμένει και τίποτα από το κράτος. η ευθύνη φεύγει από εμάς και η Επιθεώρηση Εργασίας γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή”.

Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και επεσήμανε “τη σύγχυση και την ανησυχία που έχει προκληθεί στην κοινωνία, μετά τις εξελίξεις με το εμβόλιο Astra Zeneca και τις ανακοινώσεις της επιστημονικής επιτροπής”.

“Η κυβέρνησή σας κύριε Μητσοτάκη, οφείλει να δώσει απαντήσεις. Δεν είναι Πόντιος Πιλάτος. Πρέπει σήμερα να εξηγήσετε, από αυτό το βήμα, στον ελληνικό λαό, γιατί και με ποια κριτήρια χορηγήθηκε το Astra Zeneca στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και ποια είναι τα νέα επιστημονικά δεδομένα, με τα οποία η επιτροπή άλλαξε την εισήγησή της. Η ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη”, συνέχισε η κ. Γεννηματά και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν η απόφαση για τη χορήγηση του Astra Zeneca, είχε σχέση με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων το τελευταίο διάστημα που φαινόταν ότι ήταν επιτακτική ανάγκη για την κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα Πέμπτη 18 Αυγούστου

Και όμως ο Σίλβιο επιμένει

Ο καιρός σήμερα: Νέα αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας

Δήμαρχος εναντίον σέρφερ στα κανάλια της Γαληνοτάτης Βενετίας (video)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα