ΑΘΗΝΑ
20:41
|
01.05.2024
Σύσσωμη η αντιπολίτευση απέναντι στην Κυβέρνηση – Ονομαστική η ψηφοφορία μετά το τέλος της τριήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εν μέσω θύελλας αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, ψηφίζεται το εργασιακό νομοσχέδιο από την Ολομέλεια της Βουλής. Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου.

Δείτε ζωντανά τη ψηφοφορία από τον σύνδεσμο: https://parltv.live.grnet.gr/webtv/

Από την τριήμερη «κοινοβουλευτική μάχη» δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης αλλά και ατάκες που υπερέβησαν τη ζώνη της γελοιότητας, σαν αυτή του βουλευτή Μεσσηνίας, Μίλτου Χρυσομάλλη, που συνέκρινε τον υπουργό Εργασίας με το μεγάλο θεωρητικό του Αναρχισμού, Μιχαήλ Μπακούνιν.

«Θα ήταν πιο εύστοχο αν αντί για τη «μητέρα των μαχών» η αντιπολίτευση μιλούσε για τη «γιαγιά των μαχών», σχολίασε ο πρωθυπουργός που αντάλλαξε «δολοφονικές» ατάκες με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά.

Η ατάκα-δηλητήριο προς τη Φώφη Γεννηματά ότι αντιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν είναι Ανδρέας Παπανδρέου και το πινκ πονγκ των δύο μονομάχων για την ικανότητα διαχείρισης μιας πολυκατοικίας, χρωμάτισαν μια κατά τ’ άλλα αναμενόμενη πολιτική αντιπαράθεση.

Ο πρωθυπουργός που πραγματοποίησε τρεις παρεμβάσεις, υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε εκσυγχρονιστικό, σημειώνοντας πως «θέτει κανόνες στη ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα», ενώ απάντησε στην κριτική για το 8ωρο και τις υπερωρίες, λέγοντας πως όποιος φωνάζει ότι «οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό, έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια». Αναφερόμενος στις απεργίες και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, υποστήριξε πως «οι εργαζόμενοι και μη αναστατώνονται από απεργίες, που αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών». Έστρεψε τα βέλη του και κατά συνδικαλιστών, λέγοντας πως οι συνδικαλιστές δεν πρέπει να είναι κομματικά φέουδα.

Η κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα

Για ομιλία προκατασκευασμένων επιχειρημάτων έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σχολίασε πως όταν μια κυβέρνηση έρχεται σε σύγκρουση με την κοινωνία είναι μετρημένες οι μέρες της. «Αυτή είναι η αρχή του τέλους σας», είπε και δεσμεύθηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο όταν οι πολιτικές συνθήκες επιτρέψουν, μέσω της απλής αναλογικής που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, να συγκροτηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση.

«Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και τις θα γίνει στις επόμενες εκλογές, να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου και κινδυνεύετε να διαψευστείτε από τις εξελίξεις», απάντησε ο πρωθυπουργός που επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Στην αναφορά δε, του Αλέξη Τσίπρα ότι οι δύο του λογογράφοι ποτέ δεν «συναντήθηκαν» με συνέπεια την επανάληψη, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως μιας κι έχει δύο λογογράφους, θα στείλει στον Αλέξη Τσίπρα τον έναν, για να βάλει σε τάξη τις σκέψεις του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ακόμη, μεγάλη απρέπεια την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. «Σίγουρα δεν θα ήμουν διαχειριστής σε πολυκατοικία που χτίσατε εσείς ως πολιτικός μηχανικός», είπε και πρόσθεσε πως «οι Έλληνες μου ανέθεσαν να διαχειριστώ τις τύχες της χώρας που κατεδαφίσατε κι αυτό είναι δύσκολο έργο».

Δεν άφησε αναπάντητη τη «σπόντα» ο Αλέξης Τσίπρας που απάντησε με υπαινιγμούς στα οικονομικά της ΝΔ και τον τραπεζικό δανεισμό του κόμματος. Ωραίο το λογοπαίγνιο για την πολυκατοικία που θα έχτιζα εγώ, αλλά εγώ δεν ξέρω εργολάβο που θα έδινε διαμέρισμα στον μεγαλύτερο μπαταχτσή γιατί δεν θα έπαιρνε πίσω τα λεφτά του», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε ακόμη, τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση για τις «σαχλαμάρες» Πολάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ότι δεν ήταν ο κ. Πολάκης στην επιτροπή που άλλαξε γνώμη για το εμβόλιο Astra Zeneca. «Ποιος εργαλειοποίησε επιστήμονες και επιτροπή; Εγώ ήμουν; Εσείς ήσασταν, τάζατε θέση στον επικεφαλής στα ψηφοδέλτια… μετατρέψατε τα μέλη της επιτροπής σε κομματικούς και πολιτικούς ταγούς σκοπιμοτήτων σας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό να επιμένει πως η αντιπολίτευση δεν έβαλε πλάτη στην πανδημία.

Στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι τα ΜΜΕ «λιβανίζουν» όλη την ημέρα την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αντέτεινε δημοσιεύματα του ξένου τύπου που μιλούν με θετικά λόγια για την Ελλάδα. «Αυτά υποθέτω ανήκουν στη λίστα Πέτσα International και όχι στη λίστα Πέτσα Domestic», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Τα «καρφιά» στη Φώφη Γεννηματά

Ο πρωθυπουργός διαδεχόμενος στο βήμα τη Φώφη Γεννηματά, σχολίασε καυστικά το ύφος της ομιλίας της. «Άκουσα κρεσέντο μηδενισμού και αφορισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στην χώρα και νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση ότι δεν άκουγα εσάς αλλά τον κ. Τσίπρα, μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες», ήταν το καρφί που έριξε προς την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Σήκωσε το γάντι η Φώφη Γεννηματά και σχολίασε στην αποστροφή αυτή του πρωθυπουργού: «Είπατε ότι το πρωτότυπο επικρατεί, θα συμφωνήσω γιατί ο εκφραστής της προοδευτικής παράταξης στη χώρα είναι το ΚΙΝΑΛ και είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσουμε τις συκοφαντίες και τις προβοκάτσιες… Ξαναβρίσκουμε τις σχέσεις μας με τις παραγωγικές δυνάμεις και είναι θέμα χρόνου να επικρατήσουμε ξανά».

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ κάλεσε δε, τον πρωθυπουργό αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα να μην αναφέρονται στον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς κανένας τους δεν μπορεί να τον ακουμπήσει ούτε στο δαχτυλάκι του. «Μην κάνετε αστειάκια», είπε.

Το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εισάγει 10 τολμηρές τομές που κάνουν διαφανείς τις σχέσεις εργαζόμενου και εργοδότη. «Οι τομές αυτές πρόσθεσε βοηθούν την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία να συναντηθούν με την Ευρώπη, είναι τομές που επιτρέπουν στις δυνάμεις τις παραγωγής να καθορίζουν τους όρους για αποτελεσματικότερη συνεργασία. Είναι τομές που βοηθούν επιτέλους την εθνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με την εποχή», ανέφερε και αναφέρθηκε σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως η ψηφιακή κάρτα που χτυπά, όπως είπε τη μαύρη εργασία και βάζει τέλος στις απλήρωτες υπερωρίες, στα μέτρα για φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αρχιερέα του λαϊκισμού και του φαρισαϊσμού, που στην κρίσιμη στιγμή αντί να ενώνει, διχάζει τη κοινωνία και το λαό» και τον κατηγόρησε ότι «ξεστοκάρει στους νέους όλο το μίσος που στοκάρουν τα αυταρχικά καθεστώτα».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε ότι «ακολουθεί τα εγχειρίδια του ΣΕΒ και βαφτίζει τον μεσαίωνα- αναγέννηση» κι είναι ό,τι πιο αντεργατικό έχει έρθει στη Βουλή την περίοδο της μεταπολίτευσης. «Σήμερα είναι σαν να κυβερνά τον τόπο ένα Μαυσωλείο του Νεοφιλελευθερισμού, που επιφυλάσσει στους εργαζόμενους περισσότερη δουλειά, λιγότερη αμοιβή και καμία απολύτως προστασία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και δεσμεύτηκε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με τον τίτλο «Δημοκρατία και Δικαιοσύνη» που θα υλοποιηθεί από μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση ότι κυβερνάει υπέρ μιας κομματικής και επιχειρηματικής ελίτ, άσκησε η Φώφη Γεννηματά και υποστήριξε ότι υπάρχει οπισθοδρόμηση παντού. «Ακολουθείται ένα μοντέλο φθηνής εργασίας, λουκέτων και μαζικής ανεργίας», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα και σχολίασε ότι το εργασιακό νομοσχέδιο απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει την ασυδοσία της εργοδοσίας, εκθεμελιώνει το Εργατικό Δίκαιο και αποδυναμώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

«Σβήνετε μονοκονδυλιά κεκτημένα δεκαετιών και ξεπληρώνετε γραμμάτια», είπε και επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να εξωραΐσει την αλήθεια.

«Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν είμαστε γαλάζιοι λαϊκιστές, ούτε τυχοδιώκτες της πολιτικής, θα στηρίξουμε με την ψήφο μας τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, όπως αυτά κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης των εργαζομένων», τόνισε και εκτίμησε ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν και το ΚΙΝΑΛ μόλις βρεθεί η ευκαιρία με την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, θα καταργήσει το νομοσχέδιο»

Η κ. Γεννηματά στηλίτευσε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των εμβολιασμών και ζήτησε επίσημη ενημέρωση για τις συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν.

Για νομοσχέδιο «σκουπίδι» έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επεσήμανε πως το νομοσχέδιο έχει οριστικά καταδικασθεί στην συνείδηση των εργαζομένων και κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ότι έχει ξεπεράσει σε αντεργατικότητα όλους τους προκατόχους του. «Δίνετε το τελειωτικό χτύπημα με την κατάργηση του 8ωρου και της συνδικαλιστικής δράσης», είπε και πρόσθεσε πως «το έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά».

«Είμαστε ψυχή τε και σώματι ταγμένοι στην μετωπική σύγκρουση με όσους από εσάς αποφασίσετε να ακολουθήσετε τον δικαστικό δρόμο κατά των απεργιών», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του εργασιακού για την συνδικαλιστική δράση. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 σημείωσε ακόμη ότι το νομοσχέδιο είναι casus belli για το κόμμα του και χαρακτήρισε ψηφιακό Γκοτζαμάνη τον υπουργό Εργασίας.

Στην εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα προέβη και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προωθείται η κατάργηση του 8ώρου, η εβδομάδα 50 ωρών εργασίας, η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η απαγόρευση απεργιών, που είναι το ύψιστο δικαίωμα των εργαζομένων (και είναι άλλο πράγμα η χρήση της απεργίας και άλλο η κατάχρηση), η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης που είναι επαίσχυντο και η επιβράβευση της απεργοσπασίας», είπε ο πρόεδρος της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης.

Έξω από τη Βουλή οι εργαζόμενοι, κριτική από επαγγελματικούς φορείς

Ωστόσο, η κυβέρνηση δείχνει απομονωμένη σε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο απορρίπτεται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έξω από τη Βουλή σήμερα οι εργαζόμενοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του.

Παρά την σφοδρή κριτική που εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο, δεν θα καταψηφίσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Αν και η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει “φερετζέ”, “για να κρυφτούν αντεργατικές διατάξεις”, τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, αλλά και την Οδηγία για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, θα υπάρξει θετική στάση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε μια σειρά άρθρων αυτών των κεφαλαίων του νομοσχεδίου.

Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο με τα άρθρα που βρέθηκαν στην αιχμή της αντιπαράθεσης, όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμφωνίες, η καθιέρωση χρονικών ορίων εργασίας, η ρύθμιση για τις υπερωρίες, οι παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο, ζητήματα τα οποία συναντούν μέτωπο αντίδρασης από την αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, έχει καλέσει την κυβέρνηση να αποσύρει το εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς οι διατάξεις του ενισχύουν αντί να αμβλύνουν την διαπραγματευτική ανισότητα των μερών εις βάρος του εργαζομένου.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, έχει υπογραμμίσει ότι  το εργασιακό νομοσχέδιο “αφήνει, αν όχι όλους, τους συντριπτικά περισσότερους, δυσαρεστημένους”. Στην τοποθέτηση για το νομοσχέδιο η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι αν και βλέπει θετικά αρκετές από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό, δεν μπορεί να μην επισημάνει μια σειρά σημαντικών στρεβλώσεων που θα επιφέρει η εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις, στρεβλώσεις οι οποίες ενέχουν κινδύνους για τη βιωσιμότητα τους, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία προέχει η επιβίωση των επιχειρήσεων. Η εργασιακή μεταρρύθμιση οφείλει να συμβάλλει στη βελτίωση του εργασιακού και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για εργαζόμενους και εργοδότες, χωρίς, όμως, να επιφέρει πρόσθετα άμεσα και έμμεσα οικονομικά και λειτουργικά βάρη ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επηρεάζοντας σημαντικά τη δυνατότητά τους να παραμένουν παραγωγικές, αποτελεσματικές και ανταγωνιστικές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα