ΑΘΗΝΑ
12:17
|
25.04.2024
O Διέγκο Μολάνο δήλωσε ότι μπορεί να είναι υπεύθυνη η ομάδα ανταρτών του ELN. Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η αρχική υπόθεση της κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο μεγάλες εκρήξεις έπληξαν στρατιωτική βάση στην κολομβιανή πόλη Κούκουτα, την Τρίτη (15/6) το απόγευμα, αφήνοντας δεκάδες τραυματίες επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως “άθλια” τρομοκρατική πράξη.

Οι εκρήξεις έπληξαν στρατόπεδο της 30ης Ταξιαρχίας του Εθνικού Στρατού, τραυματίζοντας 36 άτομα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Διέγκο Μολάνο σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι τρεις εξ αυτών τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ντάνιελ Παλάσιοςμ σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο, χαρακτήρισε επίσης το περιστατικό ως “δειλή τρομοκρατική επίθεση”.

Κατά τις αρχικές πληροφορίες οι τρεις από τους στρατιωτικούς που τραυματίστηκαν βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ δύο άμαχοι μεταξύ των θυμάτων είναι εκτός κινδύνου.

Βίντεο (μη επιβεβαιωμένα) που κυκλοφόρησαν στα social media κατέγραψαν και τις δύο εκρήξεις.

Σε άλλο βίντεο που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου καταγράφονται οι υλικές ζημιές που προκάλεσε η έκρηξη, σε κτήριο.

Ενώ καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για τον βομβαρδισμό, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι μπορεί να είναι υπεύθυνη η ομάδα ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN- γκεβαριστές), προσθέτοντας ότι αυτή είναι η αρχική υπόθεση της κυβέρνησης.

“Η αρχική υπόθεση της έρευνας” που διενεργούν οι αρχές “είναι ότι ο ELN ευθύνεται για αυτή την άφρονα και ειδεχθή ενέργεια”, είπε ο υπουργός.

Ο κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε μετέβη επιτόπου για να επιβλέψει τις έρευνες.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Άμυνας, περί τις 15:00 (τοπική ώρα), δύο πρόσωπα που επέβαιναν σε λευκό φορτηγάκι Toyota παρεισέφρησαν στη βάση παριστάνοντας τους δημόσιους λειτουργούς. Κατόπιν σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο όχημα που τραυμάτισαν δεκάδες ανθρώπους στη στρατιωτική μονάδα.

Ο Διέγκο Μολάνο είπε επίσης ότι μπορεί να ευθύνονται αποστάτες των FARC. Στην Κούκουτα, πρωτεύουσα της περιφέρειας Νόρτε δε Σαντανδέρ, συγκρούονται ο ELN, οι Pelusos –υπολειμματική ομάδα μιας οργάνωσης μαοϊστών ανταρτών που έχει διαλυθεί και εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα–, αποστάτες των FARC, καθώς και διάφορες συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Οι ένοπλες ομάδες μάχονται για τον έλεγχο εκτάσεων με εμβαδόν περίπου 410.000 στρεμμάτων όπου καλλιεργείται κόκα στην περιοχή, που αποτελεί μέρος σημαντικής οδού του λαθρεμπορίου προς τη Βενεζουέλα και την Καραϊβική.

Παρά την ειρηνευτική συμφωνία που υπέγραψε το 2016 ο τότε πρόεδρος με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), οι εχθροπραξίες συνεχίζονται. Ο ELN θεωρείται επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία.

Ο πρόεδρος Ντούκε ενταφίασε τις συνομιλίες που είχαν αρχίσει με τον ELN επί των ημερών του προκατόχου του, του νομπελίστα ειρήνης Χουάν Μανουέλ Σάντος, μετά την επίθεση του Ιανουαρίου του 2019 εναντίον της σχολής της αστυνομίας στην Μπογοτά, όπου είχαν σκοτωθεί 22 δόκιμοι, πέραν του δράστη και για την οποία κατηγορήθηκε ο ELN -η κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως ο οδηγός του οχήματος ήταν μέλος της οργάνωσης.

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, οργάνωση που ίδρυσαν ριζοσπαστικοποιημένοι καθολικοί ιερείς το 1964, εκτιμάται από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Κολομβίας ότι διαθέτει από 2.300 ως 2.600 μαχητές και ευρύ δίκτυο υποστήριξης στην επαρχία και σε αστικά κέντρα

Η ηγεσία της οργάνωσης διαβεβαιώνει ότι δεν εμπλέκεται στη διακίνηση ναρκωτικών.

Η Κολομβία είναι η χώρα όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο. Η χώρα όπου καταναλώνεται η μεγαλύτερη ποσότητά της είναι οι ΗΠΑ.

Οι εκρήξεις της Τρίτης πραγματοποιήθηκαν με φόντο τις έντονες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στα τέλη Απριλίου στη χώρα με απολογισμό τουλάχιστον 50 διαδηλωτές νεκρούς. Την Τρίτη, ωστόσο, οι διοργανωτές κήρυξαν το τέλος των εβδομαδιαίων διαμαρτυριών, λέγοντας ότι ήθελαν να αποφύγουν περαιτέρω αιματοχυσία.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας (14/6) δολοφονήθηκε στην πόλη Κάλι, ο Χούνιορ Χέιν (Junior Jein), ένας από τους πιο γνωστούς ράπερ της Κολομβίας, που με τους στίχους του στηλίτευε την κυβέρνηση, για τις δολοφονίες ακτιβιστών αλλά και για την ρατσιστική πολιτική εις βάρος της μαύρης κοινότητας. Ο Χούνιορ Χέιν είναι ο 71ος ακτιβιστής που δολοφονείται στην Κολομβία από τις αρχές του χρόνου

Μια πόλη περίπου 700.000 κατοίκων που βρίσκεται στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, η Κούκουτα είχε προηγουμένως χρησιμεύσει ως κόμβος για τους αποστάτες της Βενεζουέλας που αντιτίθενται στον Πρόεδρο Νικολά Μαδούρο, ενώ η παραμεθόρια περιοχή στην επαρχία Νόρτε ντε Σανταντέρ αποτελεί πεδίο συγκρούσεων των εγκληματικών ομάδων που μάχονται για τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Πηγές: RT, Reuters, El Tiempo

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Προκλητικό να μας κουνάει το δάκτυλο για σχέσεις με την Ακροδεξιά

Σλοβάκος ευρωβουλευτής απελευθέρωσε περιστέρι στην Ευρωβουλή

Φλωρίδης για Ρέντη: Τα πράγματα θα πάνε τρένο

Αττικόν: Πέθανε ο 79χρονος πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα