ΑΘΗΝΑ
10:35
|
26.04.2024
Μία ακόμη μέρα βίαιων καταστολών, αποκλεισμένων δρόμων και εντάσεων. Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις Ντούκε- Εθνικής Επιτροπής Απεργίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες Κολομβιανοί κατέβηκαν στους δρόμους της Μπογκοτά αλλά και σε άλλες πόλεις της κολομβιανής επικράτειας στο πλαίσιο της εθνικής απεργίας και των μαζικών αντικυβερντηικών διαδηλώσεων σε μία ακόμη μέρα βίαιων καταστολών από τις δυνάμεις ασφαλείας, αποκλεισμένων δρόμων και εντάσεων, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης Ντούκε και της Εθνικής Επιτροπής Απεργίας περιήλθαν σε αδιέξοδο.

Αρκετοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ένα όχημα που φέρεται να έπεσε πάνω σε έναν από τους ανθρώπους που διαμαρτύρονταν στο Μνημείο των Ηρώων στην Μπογκοτά.

Οι διαμαρτυρίες κατά της βίας από τον εθνικό στρατό της χώρας και τα μέλη της ειδικής ομάδας αντιμετώπισης ταραχών ESMAD αλλά και έναντι της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής του προέδρου Ιβάν Ντούκε ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου, με τους διαδηλωτές να απαιτούν τερματισμό της βίας της ESMAD, ένα βασικό εισόδημα και ευκαιρίες για τους νέους.

Την Εθνική Επιτροπή Απεργίας που εκπροσωπεί τους διαδηλωτές στις συνομιλίες με την κυβέρνηση απαρτίζουν συνδικαλιστικές ενώσεις, φοιτητικές οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Την περασμένη εβδομάδα οι δύο πλευρές κατέληξαν σε ένα σχέδιο συμφωνίας, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν δημοσιευτεί. Όμως, αργότερα, η επιτροπή κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπαναχώρησε και οι συνομιλίες την Τετάρτη (2/5) τερματίστηκαν χωρίς να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε απέκλεισε το ενδεχόμενο να περάσει η Εθνική Αστυνομία στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Εκπρόσωποι της Εθνικής Επιτροπής ανακοίνωσαν νέα διαδήλωση στις 9 Ιουνίου στη Μπογκοτά.

Η κυβέρνηση Ντούκε καλεί τους ηγέτες των διαδηλωτών να καταδικάσουν τους αποκλεισμούς των δρόμων, οι οποίοι έχουν προκαλέσει ελλείψεις σε ολόκληρη τη χώρα και πλήττουν τις εξαγωγές καφέ, άνθρακα και άλλων προϊόντων, διαμηνύοντας πως αυτό το θέμα είναι μη διαπραγματεύσιμο. Η επιτροπή απάντησε πως δεν γίνεται να μεταπείσει όλους τους διαδηλωτές.

Ο Φρανσίσκο Μάλτες, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Εργατών (CUT) και μέλος της Επιτροπής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστερεί την υπογραφή της προ-συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει εγγυήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των διαδηλωτών.

“Όλες αυτές οι ενέργειες γίνονται για να πιέσουμε την κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις”, δήλωσε ο ίδιος στο Reuters. “Η κυβέρνηση στερείται της πολιτικής βούλησης να επιδιώξει μια συμφωνία. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να υπογράψει την προ-συμφωνία για τις εγγυήσεις”.

“Θα συνεχίσουμε τη μάχη εωσότου η κυβέρνηση συνειδητοποιήσει τη φτώχεια, την ανισότητα και την αδικία και τις οργανώσεις που καλούν για αλλαγή”, είπε η 40χρονη δασκάλα Αντρέα Σαντίνο στο Reuters

Πηγές: colombia.as, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα