ΑΘΗΝΑ
06:31
|
19.04.2024
Η πρώτη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ-Ρωσίας δοκιμάζει τις αντοχές διμερούς συνεργασίας σε τομείς σύγκλισης συμφερόντων με πρώτο τον τομέα πυρηνικών όπλων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 17.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε μία ώρα μετά, η δεύτερη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην πολυτελή έπαυλή Villa La Grange στη Γενεύη της Ελβετίας σε μία προσπάθεια επανακαθορισμού των διμερών σχέσεων, επιβεβαίωσης συγκλίσεων σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και σημαντικών γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων.

Με ευθύνη του Λευκού Οίκου οι δύο πρόεδροι δεν θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου καθώς επιχειρείται η αποφυγή πιθανής μειωτικής, για τον Αμερικανό πρόεδρο, σύγκρισης μπροστά πιο έμπειρο και ετοιμόλογο Ρώσο πρόεδρο.

Προσερχόμενος πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως πρόκειται για σύνοδο “δύο σπουδαίων δυνάμεων” ενώ προηγούμενα είχε εκφράσει την επιθυμία για “σταθερές, προβλέψιμες σχέσεις” μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας.

Η δήλωσή του συγκρίθηκε με εκείνη που είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που είχε υποβαθμίσει το ρόλο της Ρωσίας στη διεθνή πολιτική σκηνή ισχυριζόμενος πως πρόκειται για “περιφερειακή δύναμη”.

Η πρώτη συνάντηση των δύο προέδρων Μπάιντεν – Πούτιν ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι μετά από διάρκεια 93 λεπτών δίχως να γίνουν δηλώσεις. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας και οι μεταφραστές των δύο χωρών.

Image

Ακολούθησε η δεύτερη συνάντηση με τη συμμετοχή περισσότερων κυβερνητικών αξιωματούχων και συμβούλων αμφοτέρων χωρών, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και η υφυπουργός Εξωτερικών Πολιτικών Υποθέσεων Βικτώρια Νούλαντ.

Μετά την ολοκλήρωσή της είναι πιθανό να ακολουθήσουν ξεχωριστές δηλώσεις στους δημοσιογράφους από τους δύο ηγέτες.

Την αρχή έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μία ώρα μετά, έδωσε συνέντευξη Τύπου σε ανοικτό χώρο και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιθυμία του για “σταθερές και προβλέψιμες σχέσεις” με τη Ρωσία.

Ρωσο-αμερικανική διακήρυξη για “πυρηνική στρατηγική σταθερότητα”

Αρκετή ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου ανακοινώθηκε πως οι δύο πρόεδροι υιοθέτησαν διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου.

Τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, μετέδωσαν πως στη διακήρυξη Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο.

Οι δύο χώρες δεσμεύονται επίσης να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της συνόδου μπορεί να μην είναι θεαματικά ωστόσο οι επιπτώσεις τους θα φανούν σε βάθος χρόνου.

Η πιθανότητα επιβεβαίωσης σύγκλισης διμερών συμφερόντων σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τα πυρηνικά στρατηγικά όπλα, ή το Αφγανιστάν μένει να αποδειχθεί στην πράξη από τις πολιτικές αποφάσεις και κινήσεις στη “μεγάλη σκακιέρα” της διεθνούς ρευστής γεωπολιτικής σκηνής.

Εικόνα

Μένει επίσης να αποδειχθεί στο μέλλον εάν οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να δελεάσουν τη Ρωσία ώστε να πάρει αποστάσεις από το μεγάλο ανταγωνιστή τους, την Κίνα.

Σε κάθε περίπτωση, οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις συμφερόντων θα φανούν, είτε αργά, είτε σύντομα, στην πράξη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα