ΑΘΗΝΑ
03:34
|
20.04.2024
Αεροπορικές επιδρομές σε αντίποινα για την εκτόξευση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους της Χαμάς, σε αντίποινα για την εκτόξευση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς εναντίον του νότιου τμήματος της ισραηλινής επικράτειας. Εκρήξεις ακούστηκαν και τρομοκράτησαν τους κατοίκους της πόλης της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Ισραήλ αρκετά μπαλόνια με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα αργά το βράδυ της Τρίτη προκαλώντας πολλές εστίες πυρκαγιών. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα εύφλεκτα μπαλόνια προκάλεσαν τουλάχιστον 20 φωτιές σε περιοχές του Ισραήλ.

Τα αεροπορικά πλήγματα και η χρήση μπαλονιών για να προκληθούν εμπρησμοί είναι τα πρώτα σοβαρά επεισόδια μετά την 21η Μαΐου, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και παλαιστινιακές οργανώσεις στον θύλακα έπειτα από τις 11 ημέρες που διήρκεσε ο πόλεμος-αστραπή με 260 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά, ανάμεσά τους παιδιά, εφήβους και μαχητές, και 13 νεκρούς στο Ισραήλ, ανάμεσά τους ένα παιδί, μια έφηβη κι έναν στρατιώτη. Είναι επίσης ο πρώτος βομβαρδισμός της Γάζας από τη νέα ηγεσία του Ισραήλ με επικεφαλής τον Ναφτάλι Μπένετ.

Στο μεταξύ χθες Τρίτη πραγματοποιήθηκε μετά από αρκετές αναβολές πορεία από φανατικούς Εβραίους εποίκους και ακροδεξιούς εθνικιστές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο της “Μέρα της Σημαίας”. Εν αντιθέσει για τους Παλαιστίνιους κατοίκους της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ η χθεσινή ήταν η “Μέρα Οργής” καθώς τους θυμίζει το δράμα ξεριζωμού που υπέστησαν μετά τον πόλεμο των “Έξι Ημερών” τον Ιούνη του 1967. Η Χαμάς απείλησε με αντίποινα αν η πορεία αυτή, που είχε σκοπό να εορταστεί η κατάληψη και η προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, του παλαιστινιακού τομέα της ιερής πόλης, στον πόλεμο του 1967, διεξαγόταν στις μουσουλμανικές συνοικίες.

Το κλίμα έντασης στην πορεία προκάλεσε ταραχές στην Ιερουσαλήμ και στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ με τις αστυνομικές αρχές να προχωρούν σε πολλές συλλήψεις. Ένα Παλαιστίνιος δέχθηκε πυρά στο πόδι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφριά, σύμφωνα με τους “Τάιμς” του Ισραήλ.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε τουλάχιστον μια εγκατάσταση ανατολικά της Χαν Γιούνες, πόλη στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, θύλακα δύο εκατομμυρίων κατοίκων όπου περίπου χίλια διαμερίσματα, γραφεία και εμπορικά καταστήματα καταστράφηκαν στον νέο πόλεμο με το Ισραήλ, τον τέταρτο από το 2008. Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε πως άκουσε αρκετές εκρήξεις. Το ίδιο μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό επιτελείο ανέφερε ότι έπληξε εγκαταστάσεις του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την εκτόξευση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς που προκάλεσαν πυρκαγιές σε χωράφια στο νότιο Ισραήλ. Διεμήνυσε ότι είναι “έτοιμο για όλα τα σενάρια”, συμπεριλαμβανομένης “της επανέναρξης των μαχών”, μπροστά στις “συνεχιζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες από τη Γάζα”.

Πηγή: BBC, RT News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα