ΑΘΗΝΑ
13:47
|
31.07.2021
Σε γραμμή Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην γραμμή των ΗΠΑ περί «ανθρωπιστικής κρίσης» κινήθηκε αναφερόμενος στη Βενεζουέλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε μήνυμά του στη διαδικτυακή Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών προς Αλληλεγγύη στους Βενεζουελάνους Πρόσφυγες και Μετανάστες, που διοργάνωσε ο Καναδάς σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας «η κατάσταση στη Βενεζούλα ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που βίωσε ποτέ η περιοχή της Λατινικής Αμερικής», με μαζική μετανάστευση Βενεζουελάνων στις γειτονικές τους χώρες.

«Και όπως συμβαίνει συνήθως, η κρίση επηρεάζει ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των κοριτσιών της Βενεζουέλας που αγωνίζονται να ακουστούν οι φωνές τους», σημείωσε.

«Όλο και περισσότερο περιθωριοποιημένες, δεν είναι τυχαίο ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν πλέον την πλειονότητα των εκτοπισθέντων», ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε σχετικά ότι και η Ελλάδα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με το πολύπλοκο πρόβλημα της αντιμετώπισης τεράστιων μεταναστευτικών ροών, φιλοξενώντας ένα δυσανάλογα μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων.

«Γνωρίζουμε λοιπόν πάρα πολύ καλά τις πολυπλοκότητες του ζητήματος», ανέφερε και κατέληξε υπογραμμίζοντας την ανάγκη αλληλεγγύης και παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες και μετανάστες από την Βενεζουέλα, καθώς και τη σημασία αντιμετώπισης των αιτίων της κρίσης προς επίτευξη μίας διαχρονικής πολιτικής λύσης.

Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί η πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να χορηγηθεί μέσω της «Υπηρεσίας Διεθνούς ανάπτυξης» των ΗΠΑ (USAID) και του του Γραφείου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ για τη Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και Εκτοπισμένους η χορήγηση 407 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βενεζουέλα για την «αντιμετώπιση της περιφερειακής κρίσης». Η εν λόγω πρωτοβουλία βρήκε μιμητές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακοινώνει τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, ύψους 147 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να δράσουν άμεσα για τα Βαρώσια

Δένδιας: “Βασική προτεραιότητα για την Ελλάδα η σταθερότητα του Λιβάνου”

Διαψεύδεται η φωτιά στο ρωσικό προξενείο Κωνσταντινούπολης

“Στρατηγική” συνεργασία με το Κουβέιτ και “αιχμές” Μπλίνκεν κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα