Σε οκτώ χρόνια ποινή κάθειρξης καταδικάστηκε ο πρώην δήμαρχος της πόλης Τσίνιπας στην πολιτεία Τσιουάουα, στο βόρειο Μεξικό.
Ο Ούγο Αμέδ Σουλτς αποδέχθηκε την καταδίκη για την εμπλοκή του στη δολοφονία της δημοσιογράφου Μιροσλάβας Μπριτς το 2017.
Εκτός από την φυλάκιση, διατάχθηκε η πλήρης αποκατάσταση της βλάβης της οικογένειας του θύματος και έτσι ο Σουλτς θα καταβάλει χρηματική αποζημίωση και θα ζητήσει δημόσια συγγνώμη αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση Propuesta Civica, η οποία ανέλαβε τη νομική εκπροσώπηση της οικογένειας της Μπριτς.
Ο Σουλτς επίσης παραιτήθηκε από το δικαίωμά του να ασκήσει έφεση κατά της επιβληθείσας ποινής και σύμφωνα με το άρθρο 95 του Εθνικού Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όλα τα μέρη παραιτούνται από το δικαίωμα προσφυγής κατά της δικαστικής ποινής, που ήταν οριστική και η διαδικασία πέρασε στο στάδιο εκτέλεσης της ποινής.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Propuesta Civica (“Προπουέστα Σίβικα”) η Μιροσλάβα Μπριτς δολοφονήθηκε στις 23 Μαρτίου του 2017, γιατί διερευνούσε και αποκάλυψε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με εκατοντάδες θύματα στη Σιέρα Ταραχουμάρα όπως και δίκτυα διαφθοράς που δραστηροποιούνται στην Τσιουάουα. Η Μιροσλάβα Μπριτς δολοφονήθηκε αμέσως μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα La Jornada άρθρου της με το οποίο αποκάλυπτε πως μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, ετοιμάζονταν να κατέβουν στις τοπικές εκλογές.
“Αναγνωρίζω ότι η συμβολή μου καταπάτησε δικαιώματα της Μιροσλάβας και λυπάμαι για τις συνέπειες που είχε. Η απουσία της Μιροσλάβας Μπριτς, κριτικής δημοσιογραφικής φωνής, χωρίς αμφιβολία έπληξε το δικαίωμα της κοινωνίας να ενημερώνεται για τα κοινά”, είπε ο πρώην δήμαρχος στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, σύμφωνα με την Propuesta Civica.
Πρόκειται για τη δεύτερη καταδίκη για την υπόθεση Μπριτς. Ο Χουάν Κάρλος Μορένο, εκ των δραστών της δολοφονίας, καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2020 να εκτίσει 50 χρόνια κάθειρξη.
Η Μιροσλάβα Μπριτς είχε κερδίσει τον σεβασμό πολλών με τις δημοσιογραφικές έρευνές της. Η δολοφονία της στα 54 της χρόνια με οκτώ σφαίρες την 23η Μαρτίου 2017, λίγη ώρα αφού βγήκε από το σπίτι της για να πάει τον γιο της στο σχολείο, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στην πατρίδα της και διεθνώς.
Το βραβείο Μπριτς-Βαλδές απονέμεται από την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), το Γαλλικό Πρακτορείο, την πρεσβεία της Γαλλίας στο Μεξικό και το Ιβηροαμερικανικό Πανεπιστήμιο κάθε χρόνο, στη μνήμη των Μιροσλάβας Μπριτς και Χαβιέρ Βαλδές.
Ο τελευταίος ήταν επίσης δημοσιογράφος πολύ γνωστός για τη δουλειά του στο βόρειο Μεξικό. Ανταποκριτής της εφημερίδας La Jornada και του Γαλλικού Πρακτορείου, δολοφονήθηκε δύο μήνες μετά τον θάνατο της Μπριτς, τον Μάιο του 2017.
Το Μεξικό θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους δημοσιογράφους. Τουλάχιστον 132 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στη χώρα από το 2000, επτά το 2020· το 90% και πλέον των υποθέσεων αυτών δεν εξιχνιάζεται και δεν τιμωρείται. Το 2019, περίπου οι μισές από τις δολοφονίες δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο διαπράχθηκαν στο Μεξικό.
Η Οργάνωση “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” (“Reporteros Sin Fronteras”) με βάση την αξιολόγηση από τον οργανισμό των στοιχείων για την ελευθερία του τύπου τοποθετεί την χώρα στην 144η θέση μεταξύ 180 χωρών συνολικά στην ετήσια κατάταξη των χωρών του Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου.