ΑΘΗΝΑ
14:51
|
07.11.2024
Ο Χουάν Φρανσίσκο Π καταδικάστηκε για την εν ψυχρώ εκτέλεση του δημοσιογράφου Χαβιέρ Βαλδές, έξω από την εφημερίδα του, τον Μάιο του 2017.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κάθειρξη 32 ετών και τριών μηνών καταδικάστηκε ένας από τους δύο κατηγορούμενους για την εν ψυχρώ εκτέλεση του Μεξικανού δημοσιογράφου Χαβιέρ Βαλδές της La Jornada και ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, γνωστοποίησε η εισαγγελία.

Ο Χουάν Φρανσίσκο Π., που είχε κριθεί ένοχος για τον φόνο στις 9 Ιουνίου του 2021, καταδικάστηκε “σε 32 χρόνια και τρεις μήνες κάθειρξη για την ποινική του ευθύνη ως συναυτουργού στη δολοφονία δημοσιογράφου στην πολιτεία Σιναλόα”, στο βορειοδυτικό Μεξικό, τον Μάιο του 2017, ανέφερε η γενική εισαγγελία σε ανακοίνωση Τύπου.

Ο κατηγορούμενος, στον οποίο είχε προταθεί από την εισαγγελία ποινή 21 ετών κάθειρξης εφόσον συνεργαζόταν και υπεδείκνυε τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας, ουδέποτε παραδέχθηκε πως ενεχόταν στο έγκλημα.

Ο Χουάν Φρανσίσκο Πίκος Μπαρουέτο, ή “Ελ Κίγιο”, σύμφωνα με την εισαγγελία, ήταν το ένα από τα δύο πρόσωπα που άνοιξαν πυρ εναντίον του δημοσιογράφου. Θεωρείται επίσης “αυτός που οργάνωσε το σχέδιο εκτέλεσης”. Ο Λουίς Ιλδεφόνσο Σάντσες, δεύτερος κατηγορούμενος για τη δολοφονία, πέθανε στο μεσοδιάστημα.

Ακόμη ένας συνεργός, ο Εριμπέρτο Πίκος Μπαράσα ή “Ελ Κοάλα”, καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 να εκτίσει 14 χρόνια και 8 μήνες κάθειρξη. Φέρεται να ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου διαφυγής των δολοφόνων του Βαλδές.

Όταν ο “Ελ Κίγιο” κρίθηκε ένοχος, η Γκρισέλδα Τριάνα, χήρα του δολοφονημένου ρεπόρτερ, δήλωσε στον Τύπο ότι η οικογένεια είναι μεν ικανοποιημένη για την ετυμηγορία αλλά θεωρεί πως δεν έχει ακόμη αποδοθεί πλήρως δικαιοσύνη, καθώς δεν έχει δικαστεί ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος.

Η οικογένεια είναι πεπεισμένη ότι η δολοφονία του διατάχθηκε από τον Νταμάσο Λόπες Σεράνο, διακινητή ναρκωτικών τον οποίο είχε κάνει έξαλλο, δημοσίευμα της εφημερίδας του Βαλδές. Ο Λόπες Σεράνο βρίσκεται έγκλειστος σε φυλακή των ΗΠΑ.

Η καταδίκη ανακοινώθηκε μερικές ώρες μετά τη δολοφονία του μεξικανού δημοσιογράφου Γουστάβο Σάντσες στην πολιτεία Οαχάκα (νότια).

Ο Γουστάβο Σάντσες είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε φέτος.

Ο Χαβιέρ Βαλδές, συνιδρυτής της εβδομαδιαίας εφημερίδας Riodoce και συνεργάτης της καθημερινής εφημερίδας La Jornada και του Γαλλικού Πρακτορείου, είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη για τις έρευνές του για τον υπόκοσμο και τη διακίνηση ναρκωτικών στην πατρίδα του και εκτελέστηκε εν ψυχρώ στο φως της ημέρας έξω από τα γραφεία της εφημερίδας του.

Το βραβείο Μπριτς-Βαλδές απονέμεται από την Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), το Γαλλικό Πρακτορείο, την εφημερίδα Λα Χορνάδα, τις πρεσβείες της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο Μεξικό και το Ιβηροαμερικανικό Πανεπιστήμιο κάθε χρόνο, ως φόρος τιμής στη μνήμη του Χαβιέρ Βαλδές και της Μιροσλάβας Μπριτς που είχε επίσης δολοφονηθεί τον Μάρτιο του 2017, μετά τη δημοσίευση στην La Jornada άρθρου της με το οποίο αποκάλυπτε ότι μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, ετοιμάζονταν να κατέβουν στις τοπικές εκλογές.

Την Πέμπτη (16/6) ανακοινώθηκε ότι ο πρώην δήμαρχος, Ούγο Αμέδ Σουλτς καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξης για την εμπλοκή του στη δολοφονία της Μιροσλάβας Μπριτς.

Η δολοφονία της 54χρονης Μπριτς με οκτώ σφαίρες την 23η Μαρτίου 2017, λίγη ώρα αφού βγήκε από το σπίτι της για να πάει τον γιο της στο σχολείο, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης τόσο στην πατρίδα της όσο και διεθνώς.

Το Μεξικό είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους δημοσιογράφους. Τουλάχιστον 132 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στη χώρα από το 2000, οι επτά το 2020· το 90% και πλέον των εγκλημάτων αυτών δεν εξιχνιάζεται και δεν τιμωρείται, σύμφωνα με την CASEEE. Το 2019 περίπου οι μισές από τις δολοφονίες δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο διαπράχθηκαν στο Μεξικό.

Ο Χασίντο Ροντρίγκες δημοσιογράφος και μέλος του CASEEE, τόνισε σε συνέδριο με αφορμή τη δολοφονία του δημοσιογράφου Χούλιο Βαλντίβια τον Σεπτέμβριο του 2020, ότι στη χώρα υπάρχουν “ζώνες σιωπής”, δηλαδή τμήματα όπου οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους και διερωτήθηκε για το ποιός επωφελείται από την τρέχουσα “σιωπή”, συσχετίζοντάς την με την απώλεια δημοκρατίας στη Λατινική Αμερική και την έλλειψη αυστηρότερης νομοθεσίας στο Μεξικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Η Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη είναι υπόθεση όλων μας»-Εκδήλωση και συναυλία στη Θεσσαλονίκη

Ο Νοέμβρης, Νοέμβρης και οι φωτιές, φωτιές

Safe Youth: Από Δευτέρα 11 Νοεμβρίου ξεκινά η λειτουργία του panic button για τους νέους

Απλήρωτοι οι συμβασιούχοι στη Γενική Γραμματεία Ισότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα