ΑΘΗΝΑ
07:59
|
25.04.2024
Η 62χρονη διερμηνέας Μάριαμ Τόμσον εκμυστηρεύτηκε μυστικά του Πενταγώνου σε Λιβανέζο επιχειρηματία που φέρεται να συνδέεται με τη Χεζμπολάχ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διερμηνέας του αμερικανικού στρατού καταδικάστηκε σε φυλάκιση 23 ετών για διαρροή απόρρητων πληροφοριών σε αλλοδαπό υπήκοο, ο οποίος φέρεται να είχε διασυνδέσεις με το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ. Η 62χρονη Αμερικανίδα Μάριαμ Τόμσον, ομολόγησε ότι αποκάλυψε ονόματα πληροφοριοδοτών των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ σε άτομο για το οποίο “αισθανόταν έλξη”.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ενώπιον των δικαστικών αρχών: “Ήμουν απεγνωσμένη. Ήθελα κάποιος να με αγαπήσει σε αυτήν την ηλικία. Δεν ήθελα να βλάψω κανέναν”. Ωστόσο, το κίνητρο της αγάπης δεν έπεισε τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες τόνισαν πως η κατηγορούμενη γνώριζε πως έθετε σε κίνδυνο τους πληροφοριοδότες αλλά και τα αμερικανικά στρατεύματα.

“Η ποινή της Τόμσον είναι ενδεικτική της βαρύτητας της παραβίασης της εμπιστοσύνης του αμερικανικού λαού, του ανθρώπινου δυναμικού που έθεσε σε κίνδυνο αλλά και των στρατιωτών που βρίσκονταν μαζί της ως συνάδελφοι και φίλοι”, τόνισε ο επικεφαλής του τμήματος εθνικής ασφάλειας του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζον Ντέμερς.

Η Μάριαμ Τόμσον είναι Αμερικανίδα πολίτης λιβανέζικης καταγωγής και εργαζόταν ως διερμηνέας σε στρατιωτική εγκατάσταση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Αρμπίλ, στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα. Την επομένη των αμερικανικών πληγμάτων εναντίον φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής στις 29 Δεκεμβρίου, η διερμηνέας κοίταξε τους φακέλους των πληροφοριοδοτών των αμερικανικών δυνάμεων όπως και τις πληροφορίες που παρείχαν. Μετά τη σύλληψή της στις 27 Φεβρουαρίου, η Τόμσον παραδέχθηκε ότι έδωσε τις πληροφορίες για τις ταυτότητες των πληροφοριοδοτών σε έναν Λιβανέζο. Το εν λόγω άτομο είναι πατέρας αξιωματούχου της κυβέρνησης το Λιβάνου και “προφανώς είχε σχέσεις με τη Χεζμπολάχ”, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του.

Η Τόμσον “απέκτησε πρόσβαση σε δεκάδες φακέλους που περιείχαν στοιχεία για τις πηγές των υπηρεσιών Πληροφοριών, περιλαμβανομένων των πραγματικών τους ονομάτων, δεδομένα προσωπικής ταυτοποίησης, πληροφορίες για τους συγγενείς τους και τη φωτογραφία τους, καθώς και μηνύματα που αναφέρουν λεπτομερώς τις πληροφορίες που έχουν δώσει στην αμερικανική κυβέρνηση”, προσθέτει το Υπουργείο.

Κατηγορείται για τη μετάδοση πληροφοριών σχετικών με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ σε εκπροσώπους ξένης κυβέρνησης, ένα αδίκημα που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.

Δύο ημέρες μετά τον θάνατο ενός Αμερικάνου σε επίθεση με ρουκέτα εναντίον ιρακινής στρατιωτικής βάσης στο Κιρκούκ, ο αμερικανικός στρατός έπληξε πέντε βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία ενός κινήματος που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, την Καταέμπ Χεζμπολάχ. Από τα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι και 51 ακόμη τραυματίστηκαν.

Τον Ιανουάριο του 2020 σε νέα αεροπορική επιδρομή των Αμερικανών σκοτώνεται ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ο θρυλικός διοικητής των Δυνάμεων αλ Κουντς της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν. Τότε, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, ο Λιβανέζος προσεγγίζει την Τόμσον και καταφέρνει να της αποσπάσει πληροφορίες για το ποιος συνέδραμε στο να εντοπιστεί και να δολοφονηθεί ο  Ιρανός ανώτατος διοικητής, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

War: What is it good for? Absolutely nothing

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα