ΑΘΗΝΑ
01:59
|
25.04.2024
Νέο μακάβριο εύρημα σε πρώην καθολικό οικοτροφείο στην επαρχία του Σασκάτσεουαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομάδα ιθαγενών του Καναδά ανακοίνωσε ότι εντόπισε εκατοντάδες ανώνυμους τάφους παιδιών σε πρώην καθολικό οικοτροφείο στην επαρχία του Σασκάτσεουαν. Ειδικότερα, η “Ομοσπονδία Κυρίαρχων Αυτόχθονων Εθνών” ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο αριθμός των τάφων που εντόπισε είναι “ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα στον Καναδά”. Ωστόσο, η ομοσπονδία δεν έδωσε τον ακριβή αριθμό των τάφων που ανακάλυψε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από εβδομάδες είχαν ανακαλυφθεί λείψανα 215 παιδιών σε ομαδικό τάφο σε παρόμοιο πρώην καθολικό οικοτροφείο στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά.

Επί της ουσίας, επρόκειτο για οικοτροφεία υποχρεωτικής φοίτησης του 19ου και 20ου αιώνα, που διοικούνταν από τις πολιτειακές και θρησκευτικές αρχές, με σκοπό την “ενσωμάτωση” των αυτοχθόνων νέων. Από το 1863 έως το 1998, περισσότερα από 150.000 παιδιά ιθαγενών απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και τοποθετήθηκαν στα συγκεκριμένα σχολεία.

Το οικοτροφείο στο Μαρίβαλ φιλοξενούσε μαθητές από κοινότητες ιθαγενών κατά το διάστημα 1899-1997, προτού κατεδαφιστεί και αντικατασταθεί από ένα ημερήσιο σχολείο. Περίπου 150.000 παιδιά αυτοχθόνων Αμερικανών, Ινουίτ και Μετίς, υποχρεώνονταν να φοιτούν σε 139 από αυτά τα οικοτροφεία σε όλο τον Καναδά, μέχρι τη δεκαετία του 1990, μακριά από τις οικογένειές τους, τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους.

Η “Ομοσπονδία Κυρίαρχων Αυτόχθονων Εθνών” χαρακτήρισε τη νέα ανακάλυψη “τρομακτική και σοκαριστική”. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η ομοσπονδία θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ως προς τα ευρήματα της πρόσφατης ανασκαφής.

Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας Πέρι Μπέλεγκαρντ χαρακτήρισε το μακάβριο εύρημα “τραγικό, αλλά αναμενόμενο”. “Απευθύνω έκκληση προς όλους τους Καναδούς να σταθούν στο πλευρό των κυρίαρχων αυτοχθόνων εθνών σε αυτή τη τόσο δύσκολη και συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή”, δήλωσε ο Πέρι Μπέλεγκαρντ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πολλά από τα παιδιά ιθαγενών που φοιτούσαν σε αυτά τα οικοτροφεία είχαν υποστεί κακομεταχείριση, υποσιτισμό και σεξουαλική κακοποίηση ενώ περισσότερα από 4.000 πέθαναν μέσα στα σχολεία. Σύμφωνα με ερευνητική επιτροπή ο Καναδάς έχει διαπράξει “πολιτισμική γενοκτονία” εις βάρος των κοινοτήτων των αυτοχθόνων. Επιζήσαντες που μίλησαν στο Reuters κάνουν λόγο για διαρκή πείνα, απερίγραπτη μοναξιά και μια σχολική διοίκηση που χρησιμοποιούσε απειλές και συχνά βία.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά ζήτησε συγγνώμη το 2008, αλλά όχι και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία διαχειριζόταν τα περισσότερα από αυτά τα σχολεία. Στις αρχές του μήνα ο πάπας Φραγκίσκος είχε εκφράσει την λύπη του, αλλά επιζήσαντες απέρριψαν την δήλωση αυτή.

Η αποκάλυψη επανέφερε στο προσκήνιο τις εκκλήσεις προς τον Πάπα και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να ζητήσουν συγγνώμη για την κακοποίηση που υπέστησαν οι μαθητές στα οικοτροφεία αυτά, όπου υποχρεώνονταν να πηγαίνουν για να ενσωματώνονται στην επικρατούσα κουλτούρα.

Έπειτα από την ανακάλυψη του μαζικού τάφου με τα λείψανα 215 παιδιών στο Kamloops Indian Residential School, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές κοντά σε πολλά πρώην οικοτροφεία για παιδιά ιθαγενών σε όλο τον Καναδά με την βοήθεια των κυβερνητικών αρχών.

Ο Egerton Ryerson ήταν από τους “αρχιτέκτονες” του αμφιλεγόμενου εκπαιδευτικού συστήματος οικοτροφείων για την αφομοίωση των παιδιών των αυτοχθόνων φυλών των Ινδιάνων στη λευκή κοινωνία των Καναδών αποικιοκρατών. Το άγαλμά του αποκαθηλώθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στο πανεπιστήμιο Ryerson του Τορόντο.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα