ΑΘΗΝΑ
11:37
|
26.04.2024
Έκκληση του Παναγιώτη Αρκουμανέα του ΕΟΔΥ για αύξηση των εμβολιασμών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκδηλη είναι η ανησυχία των επιστημόνων και στη χώρα μας για τη διάδοση του μεταλλαγμένου στελέχους “Δέλτα” του νέου κορονοϊού με την Κρήτη να βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έχουν ανιχνευθεί μέχρι σήμερα 19 άτομα με τη μετάλλαξη Δέλτα στο Ηράκλειο της Κρήτης, πέντε στην Αττική, ένα στην Αχαΐα, δύο στη Θεσσαλονίκη, και ένα στην Κορινθία. Συνολικά 28 άτομα έχουν διαγνωστεί με την ινδική μετάλλαξη. Επίσης, ακόμη ένα κρούσμα καταγράφηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο κανάλι του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τόνισε πως αν χρειαστεί θα επιστρέψουμε σε λοκντάουν, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, λόγω της μετάλλαξης “Δέλτα”. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι είναι στο χέρι μας να αποτραπούν επισπεύδοντας και αυξάνοντας τους εμβολιασμούς.  

“Ο τρόπος για να μην χρειαστεί, είναι το εμβόλιο για να τελειώνουμε με την πανδημία και να μην επιστρέψουμε σε γενικευμένα λοκντάουν και τέταρτα κύματα”, είπε ο κ. Αρκουμανέας και πρόσθεσε, “είναι στο χέρι μας, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους”. “Δεκαεπτά μήνες με την πανδημία έχουμε μάθει ότι όλα είναι στο τραπέζι και παίρνεις την απόφαση με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή. Με νέα δεδομένα παίρνεις νέες αποφάσεις”, σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. 

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η πιο μεταδοτική παραλλαγή “Δέλτα” του κορονοϊού εξαπλώνεται ραγδαία πλέον και στην Ευρώπη. Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία η εν λόγω παραλλαγή θα αποτελεί το 70% των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ευρώπη στις αρχές Αυγούστου και θα φτάσει στο 90% έως το τέλος του ίδιου μήνα.

“Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. 1ον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. 2ον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκατομμύρια δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατομμύρια στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. 3ον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα”, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Αναφερόμενος στην Κρήτη ο κ. Αρκουμανέας δήλωσε ότι “στην επικοινωνία που είχαμε χθες με την Πολιτική Προστασία και τους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της Κρήτης». Ζήτησε από τον κόσμο να μην ακούει τους κινδυνολόγους αλλά τους ειδικούς. “Οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν, οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν”, τόνισε.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, δήλωσαν σήμερα ότι αν δεν ενταθούν οι εμβολιασμοί για να αυξηθεί η ανοσία στον πληθυσμό, οι εξελίξεις μπορεί να είναι εξαιρετικά αρνητικές. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε ότι πως ποσοστά εμβολιασμού της τάξης του 70-75% δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα σε σχέση με την “ινδική” παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού. 

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ, Εφ.Συν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα