ΑΘΗΝΑ
19:22
|
08.05.2024
Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Τουρκία για την αστυνομική βία εναντίον φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου στην Κωνσταντινούπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Τουρκία για την αστυνομική βία εναντίον φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου στην Κωνσταντινούπολη, σύλληψη που θύμισε έντονα την αστυνομική βαρβαρότητα των αστυνομικών κατά του άοπλου Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.


Ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Μπουλέντ Κίλιτς κάλυπτε τη διαδήλωση για την Πορεία Υπερηφάνειας (pride) το Σάββατο (26/6), στην Κωνσταντινούπολη, όταν αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν βίαια, του έσπασαν τη φωτογραφική μηχανή και τον κράτησαν στο έδαφος πιέζοντάς τον στο λαιμό και το στήθος.

Ο φωτορεπόρτερ φώναζε “αφήστε με, δεν μπορών να ανασάνω” και ο κόσμος που βρισκόταν στο σημείο προσπαθούσε να τους πείσει να τον αφήσουν.


Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από το περιστατικό:

Τελικά, οι αστυνομικοί μετέφεραν τον φωτορεπόρτερ στο τμήμα. Ο Κίλιτς αφέθηκε μετά από ώρες ελεύθερος και σύμφωνα με πληροφορίες, του υποσχέθηκαν ότι θα του επισκευάσουν την φωτογραφική μηχανή του.


Σημειώνεται ότι για τη διαδήλωση που δεν είχε πολιτικό χρώμα είχαν επιστρατευτεί 100 με 150 αστυνομικοί.

Η τουρκική αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης για το pride, ενώ προχώρησε και σε προσαγωγές ατόμων που ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτήν την εκδήλωση που είχε απαγορευτεί από τις τοπικές αρχές.

Σε πλάνα του πρακτορείου Reuters αστυνομικοί διακρίνονται να σπρώχνουν και να τραβούν ανθρώπους, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Η συγκέντρωση γινόταν σε μια πάροδο της κεντρικής Λεωφόρου Ιστικλάλ.

Σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων, προσήχθησαν περίπου 20 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών ήταν και o φωτορεπόρτερ Μπουλέντ Κίλιτς.

Τα τελευταία χρόνια οι τουρκικές αρχές απαγορεύουν συστηματικά τις Παρελάσεις Υπερηφάνειας. Παλαιότερα, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Για να καταγγείλουν τη βάναυση συμπεριφορά σε βάρος του Κιλίτς, περίπου 80 άνθρωποι, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, συγκεντρώθηκαν την Τρίτη (29/6) μπροστά στο κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας “ο Τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί” και “ένας ελεύθερος Τύπος και μια ελεύθερη χώρα”.

Καμιά 20αριά πολίτες συγκεντρώθηκαν επίσης στην Άγκυρα κρατώντας φωτογραφίες, όπου διακρινόταν ο Κιλίτς να βρίσκεται ακινητοποιημένος στο έδαφος και πλακάτ στα οποία αναγραφόταν το σύνθημα “Δεν μπορώ πλέον να αναπνεύσω”.

“Οι συνάδελφοί μας είναι θύματα βιαιοπραγιών, την ώρα που απλά κάνουν τη δουλειά τους”, είπε η Εσρά Κοτζάκ Μαϊντά, πρόεδρος του παραρτήματος στην Άγκυρα της Ένωσης Δημοσιογράφων της Τουρκίας.

Ο αντιπρόσωπος στην Τουρκία της ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) Ερόλ Οντέρογλου κάλεσε την κυβέρνηση να “δώσει σαφείς οδηγίες στις δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να τερματίσουν αυτές τις απαράδεκτες και άδικες πρακτικές, προτού να είναι πολύ αργά”.

Σε μια επιστολή που εστάλη στις τουρκικές αρχές, ο διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου, Φαμπρίς Φριές, “διαμαρτυρήθηκε έντονα” για τη σύλληψη του Κιλίτς και ζήτησε “να ερευνηθεί χωρίς καθυστέρηση αυτό το περιστατικό και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν να λογοδοτήσουν”.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το φοιτητικό κίνημα θα ρίξει τον Μπάιντεν;

Βραζιλία: 100 νεκροί από πλημμύρες-Αυξήθηκαν οι αγνοούμενοι

Επιμένει η Φλέσσα για Τέμπη: «Με αγάπη τα είπα»

Άγιοι Ανάργυροι: ΕΔΕ για τη δολοφονία της 28χρονης-Σε ποιους καταλογίζουν ευθύνες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα